Komanda zaudē, lai dzīvo komanda! (49)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Eiropas basketbola meistarsacīkšu otrajā grupas spēlē Latvijas basketbolisti šodien Novisadā tikai spēles pagarinājumā ar 109:114 atzina spēcīgās Spānijas izlases pārākumu. 28 punktus mūsu komandas labā guva Sandis Valters, kurš ar tālmetienu spēles pamatlaika pēdējās sekundes ļāva turpināt cīņu ar vieniem no galvenajiem zelta medaļu pretendentiem.

Pēc ne sevišķi veiksmīga sākuma, kurā Latvijas izlase nonāca zaudētājos pat ar 12 punktu starpību, visu turpmāko laiku laukumā varēja redzēt to Latvijas izlasi, kas ar disciplinētu komandas spēli var gāzt lielus kalnus.

Šoreiz neizdevās, bet ticība saviem spēkiem ir atgūta un nav nekādu šaubu, ka rīt ir ļoti labas izredzes sarūgtināt laukuma saimniekus Serbijas un Melnkalnes izlasi un iekļūt Eiropas meistarsacīkšu nākamajā kārtā.

Rezultāts pa ceturtdaļām un pagarinājumā - 16:30, 30:19, 20:25, 32:24, 11:16 (OT).

"Šoreiz mums izdevās uzspiest pretiniekiem savu spēles ritmu. Viņiem bija problēmas tikt galā ar mūsu spēlētājiem, un tas deva labu rezultātu, lai arī ar to šoreiz nepietika uzvarai," telefonsarunā ar TVNET Sports korespondentu atzina Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks.

Kopumā Muižnieks bija gandarīts gan par visas komandas atdevi laukumā, gan par parādīto sniegumu: "Nedaudz varbūt pietrūka aukstasinības atsevišķās epizodēs, tomēr komanda nospēlēja pašaizliedzīgi un meistarības trūkumu spēlētāji kompensēja ar cīņas sparu."

"Nespējām tikt galā ar viņu līderiem [Navarro, Garbahosa], kuri guva daudz punktu. Aizsardzībā gan darbojāmies pietiekoši agresīvi, tomēr tiesnešu respekts pret Spānijas izlases zvaigznēm bija jūtams un no soda metienu līnijas viņi meta praktiski nekļūdīgi," pēcspēles telefosarunā Muižnieks apliecināja, ka izlase vēl nebūt nav sasniegusi savu spēju robežas un rīt, lai arī pret mājiniekiem serbiem, tā atkal centīsies parādīt savu labāko spēli un cīnīsies par uzvaru.

Savu labāko spēli izlasē šodien pret spāņiem aizvadīja arī Kristaps Janičenoks, kurš guva 25 punktus un viņa precizitāte neatpalika no Sanda Valtera iespētā - 2p 4/5, 3p 4/6, sm 5/6.

12 punkti, četras atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles Štelmahera rēķinā, bet Kristaps Valters izcēlās ar desmit punktiem, divām bumbām zem groziem un piecām rezultatīvām piespēlēm.

Latvijas izlase izcīnīja uzvaru zem groziem - 40 pret 37, un liels nopelns te arī Kasparam Ciprusam, kurš izcīnīja sešas bumbas, un Ivaram Timermanim, kura kontā piecas bumbas, kā arī deviņi gūti punkti.

Par spīti ne sevišķi labajai statistikai, Muižnieks izteica atzinību arī komandas centriem: "Protams, varētu gribēt, lai viņi būtu nospēlējuši rezultatīvāk, tomēr, īpaši sākumā, mūsu centri izdarīja spiedienu uz groza apakšu, līdz ar to atraisot rokas mazajiem spēlētājiem. Kopumā domāju, ka viņi savu darbu tomēr paveica."

Serbija un Melnkalne šodien ar 93:77 uzvarēja Izraēlu, un tas nozīmē - lai iekļūtu Eiropas meistarsacīkšu nākamajā kārtā, Latvijas basketbolistiem rīt savstarpējā mačā jāuzvar serbi ar vismaz trīs punktu starpību.

Tad trīs komandām būs pa vienai uzvarai ar šādu savstarpējo spēļu gūto un zaudēto punktu starpību: S&M +13, Latvija -6, Izraēla -7 un trešā vieta grupā tiks latviešiem.

Lai apsteigtu serbus un turnīra tabulā ieņemtu otro vietu, Latvijas izlasei rīt jāuzvar mājinieki ar vismaz 13 punktu pārsvaru. Šie aprēķini būs spēkā tikai tad, ja Spānija uzvarēs Izraēlu. Ja notiks pretējais, tad Latvijai derēs uzvara kaut ar viena punkta pārsvaru...

Latvijas izlases starta piecinieks - Štelmahers, Šķēle, Vītols, Helmanis, Skirmants.

Spēles laikā trīs reizes izlīdzinot rezultātu, kulmināciju šī aizraujošā cīņa sasniedza tieši pamatlaika izskaņā, kad 9,7 sekundes pirms beigu signāla Timermanis samazināja rezultāta starpību līdz 95:97, bet Roberts Štelmahers tūlīt pat pārkāpa noteikumus pret Hosē Kalderonu.

Sandis Valters
Sandis Valters Foto: AFI

Tas atmaksājās, jo otro soda metienu Kalderons meta garām, atlēkušo bumbu savāca Raitis Grafs, bet Sandis Valters trīs (!) sekundes pirms beigām savāca atlēkušo bumbu pēc neprecīza brāļa Kristapa tālmetiena un pēdējā sekundē neticamā veidā raidīja to grozā!

98:98 - pagarinājums!

Tomēr tā nebija "cūcene" vai sagadīšanās, jo šī viennozīmīgi bija Sanda Valtera lielā diena un labākā spēle nacionālās izlases rindās - 28 punkti, turklāt ar lielisku precizitāti - 2p 4/4, 3p 6/11, sm 2/2, kā arī piecas atlēkušās bumbas un divas rezultatīvas piespēles.

Arī pagarinājumā Latvijas izlase cīnījās godam, tomēr bija bezspēcīga Spānijas izlases divu spēlētāju Huana Karlosa Navarro un Hosē Garbahosas priekšā.

Ivars Timermanis (no kreisās) cenšas kavēt Hosē Garbahosu, kas šajā spēlē bija apturams tikai ar noteikumu pārkāpumu un meta nekļūdīgi no visām distancēm.
Ivars Timermanis (no kreisās) cenšas kavēt Hosē Garbahosu, kas šajā spēlē bija apturams tikai ar noteikumu pārkāpumu un meta nekļūdīgi no visām distancēm. Foto: FIBA.com

Metot soda metienus gandrīz ar 100% precizitāti - Navarro 22/24, Garbahosa 14/14, pa abiem viņi tomēr ar lielām pūlēm spēja noliekt svaru kausu savas komandas labā. Navarro kļuva par šā mača rezultatīvāko spēlētāju ar 35 punktiem, bet Garbahosa pievienoja vēl 31 punktu.

Soda metieni visā spēlē - 51/63 (81%)!!!

Labs palīgs zvaigznēm bija arī Felipe Reijess - 18 punkti un 15 atlēkušās bumbas. Kalderons - 15 punkti.

Latvijas izlase - gan spēlētāji, gan treneri pelnījuši tikai uzslavas, jo pēc bālā un neveiksmīgā snieguma vakar pret Izraēlu šodien jau pilnā spožumā mirdzēja visas mūsu komandas stiprās puses.

Par spīti tam, ka ir ielaisti 114 punkti, aizsardzība bija uzdevumu augstumos, un vainot var faktiski tikai Navarro un Garbahosas izcilo meistarību, kas ļāva spāņiem pretoties Latvijas izlases fantastiskajam trāpīgumam no tālās distances. Visā spēlē 18 (!!!) precīzi metieni no 45.

Pēc neveiksmīgā spēles sākuma (5:17 jau sestajā minūtē) jau pirmās ceturtdaļas beigās izlases galvenajam trenerim Kārlim Muižniekam beidzot izdevās uztaustīt to spēles pavedienu, kādā mūsu komanda kļūst par cietu riekstu arī Eiropas basketbola grandiem.

Kristaps Valters pret spāņiem lika lietā savu asumu.
Kristaps Valters pret spāņiem lika lietā savu asumu. Foto: AFI

Otrajā ceturtdaļā ar ciešu un ātru aizsardzību, brīžiem talkā ņemot arī presingu, noteikumus laukumā diktēja jau latvieši, kas spāņus gan noskrēja, gan pārsteidza ar "supertālmetienu" sēriju - otrajā ceturtdaļā septiņi (!!!) precīzi trīspunktu metieni.

Izlīdzināt cīņas gaitu lielā mērā palīdzēja brāļu Valteru un Janičenoka došanās laukumā. Viņiem lieliski piespēlēja arī Timermanis, un, kad laukumā atgriezās Štelmahers, Armands Šķēle un Aigars Vītols, tad izrādījās, ka precizitāte ir pielipusi arī viņiem.

Otro ceturtdaļu Latvija uzvarēja ar 30:19 un spēles turpinājums solījās būt daudzsološs.

Tā arī notika, un jau otrā puslaika sākumā Janičenoks ar kārtējo trīnīti pirmoreiz šajā spēlē panāca neizšķirtu 49:49! Kristapam Valteram un Janičenokam neizšķirtu vēlreiz izdevās panākt pēc nospēlētām trīs minūtēm - 56:56, bet tad, līdz pat Sanda Valtera pēdējo sekunžu varoņdarbam, vadību atkal atguva spāņi.

Foto: FIBA.com

Otrajā puslaikā viņiem izdevās aizbēgt ne vairāk kā deviņu punktu attālumā, bet pirmās briesmas dienvidnieki sajuta ceturtās ceturtdaļas vidū, kad no 78:85 ar Štelmahera (att.) un K. Valtera tālmetieniem, kā arī S. Valtera diviem punktiem un soda metienu izdevās piedzīt līdz 87:90.

Latvijas izlasē vēl spēlēja un punktus guva: Helmanis 8 p., Šķēle 7 p. Cipruss 4 p., Vītols 2 p., Skirmants 2 p.+ 1 a.b., Grafs 2 p.+ 3 a.b. (Jānis Blūms laukumā neizgāja).

Latvija - 2p 19/35 (54,3%), 3p 18/45 (40%), sm 17/26 (65,4%), Spānija - 2p 12/31 (38,7%), 3p 13/26 (50%), sm 51/63 (81%).

Rezultatīvas piespēles: Latvija - 16, Spānija - 11, kļūdas: Latvija -18, Spānija - 16.

Spānijas izlases sastāvs: Huans Karloss Navarro, Hosē Garbahosa, Felipe Reijess, Hosē Kalderons, Inaki de Migels, Karloss Himeness, Serhi Vidals, Frans Vaskēzs, Rudijs Fernandess, Ikers Iturbe, Karloss Kabesas, Serhio Rodrigess.

Komentāri (49)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu