Vēsture atkārtojas - Latvija zaudē Izraēlai (61)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Eiropas basketbola meistarsacīkšu pirmajā spēlē Latvijas izlase šodien Novisadā zaudēja Izraēlai. Lai turpinātu cīņu par iekļūšanu nākamajā kārtā, mūsu basketbolistiem jāizcīna vismaz viena uzvara mačos ar Eiropas augstākā līmeņa komandām - rīt pār Spāniju vai svētdien pār laukuma saimniekiem Serbiju un Melnkalni.

Vēsture diemžēl mēdz atkārtoties - veiksme novērsās no Latvijas izlases, un par spīti tam, ka divreiz izdevās atspēlēties no desmit punktu deficīta, mūsu komanda Eiropas meistarsacīkstes basketbola zemē Serbijā iesāka ar nepatīkamu zaudējumu Izraēlai - 65:74.

Pa ceturtdaļām - 18:23, 23:15, 8:18, 16:18.

19 punktus mūsu komandas labā guva Roberts Štelmahers (2p 4/8, 3p 2/6, sm 5/6), 13 - Kristaps Janičenoks (2p 4/6, 3p 1/6), bet 11 punkti Kristapa Valtera rēķinā (2p 1/2, 3p 2/3).

D grupas vēlajā spēlē Spānijas izlase apliecināja savu spēku un runas par problēmām mājinieku Serbijas un Melnkalnes izlases rindās, savstarpējā duelī izcīnot ļoti pārliecinošu uzvaru ar 89:70.

"Šī bija pirmā spēle turnīrā. Mēs labi apzinājāmies tās nozīmīgumu, un iespējams, ka tas atstāja negatīvu iespaidu uz spēlētājiem, kas jau no sākuma šķita nervozi un nepārliecināti," telefonsarunā ar TVNET Sports atzina Latvijas izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks.

Arī pirms diviem gadiem 2003. gada Eiropas meistarsacīkšu grupu turnīra izšķirīgajā spēlē latvieši zaudēja tieši Izraēlai (75:91). Atšķirība tikai tā, ka toreiz tā bija apakšgrupas pēdējā spēle, bet tagad priekšā vēl tikšanās ar Spāniju un laukuma saimniekiem, tāpēc ticēsim, cerēsim un novēlēsim spēlētājiem un treneriem izdarīt pareizos secinājumus un godam nospēlēt ar Vecā kontinenta grandiem.

Viss būs zaudēts tikai tad, kad viss būs beidzies...

Pirmās ceturtdaļas vidū Latvijas izlase - sasaistīta un pasīva, nedroša uzbrukumos un pārāk piekāpīga aizsardzībā - nonāca zaudētāju lomā ar nepatīkamu desmit punktu starpību 8:18.

Trīs tālmetienus gandrīz bez pretestības iemeta Moše Mizrahi.

Ceturtdaļas izskaņā mūsu komanda pakāpeniski sāka mosties un uzbrukumu lieliski dažādoja Armands Šķēle (att.) ar adatas dūriena asiem caurgājieniem. Ieslēdzās arī latviešu aizsardzība, un tūlīt pat arī parādījās pirmie ātrie uzbrukumi.

Foto: FIBA.com

Rezultāts nebija ilgi jāgaida. Pēc pirmajām desmit minūtēm jau 18:23, bet labi iesākto mūsu basketbolisti turpināja otrajā ceturtdaļā - pirmoreiz spēlē vadībā izvirzoties pēc nospēlētām četrām minūtēm - 27:26 (trīs soda metienus pēc kārtas realizēja K. Valters).

Šķita, ka arī tālmetiens varētu būs drošs palīgs šajā mačā, jo pirmajā puslaikā pa diviem trīspunktniekiem iemeta Roberts Štelmahers un Kristaps Valters, bet pa reizei bija precīzs Sandis Valters un Uvis Helmanis.

Īsi pirms lielā pārtraukuma Latvijas izlase sasniedza lielāko pārsvaru spēlē - 41:34, taču puslaika pēdējās sekundēs nepiedodami pieļāva, ka no tālās distances netraucēti varēja uzbrukt viens no Izraēlas izlases līderiem Meirs Tapiro, un 41:38...

Visagresīvāk pirmajā puslaikā no latviešiem bija noskaņojies Kristaps Valters, kuram arī izdevās sapurināt mazliet apātiskos komandas biedrus un labi izraustīt pretinieku aizsardzību, viņam arī pašam izdevās gūt 11 punktus. Tomēr bija viens liels "bet", jo īsi pirms pārtraukuma Kristaps saņēma jau ceturto personisko piezīmi.

Otrā puslaika sākumā laukumā atkal bija statiskais un lēnais Latvijas izlases modelis, kas nespēja atrast pretargumentus izraēliešu lēnīgajai, bet meistarīgajai pozicionālajai spēlei.

Atgriezies laukumā, piekto piezīmi uz karstām pēdām nopelnīja Kristaps Valters, bet pirmos punktus trešajā ceturtdaļā mūsējie (Šķēle) guva tikai pēc piecām nospēlētām minūtēm, kad Izraēla jau bija vadībā ar 41:46.

Mārtiņš Skirmants (no kreisās) cenšas apturēt Izraēlas izlases vecmeistaru Guru Šelefu.
Mārtiņš Skirmants (no kreisās) cenšas apturēt Izraēlas izlases vecmeistaru Guru Šelefu. Foto: FIBA.com

Pēc pāris Štelmahera solo caurgājieniem un Kristapa Janičenoka tālmetiena ceturtās ceturtdaļas trešajā minūtē Latvijas izlase vēl vienu reizi spēja atspēlēties no desmit punktu deficīta un uz mirkli izrāvās pat priekšā ar 58:57 (!), lai tūlīt pat to visu - vadību, iniciatīvu, veiksmi un precizitāti - jau pavisam nodotu Izraēlas basketbolistu rokās...

Rezultatīvākais Izraēlas izlasē ar 18 punktiem bija Drors Hagags, 15 punkti un četras rezultatīvas piespēles Gura Šelefa rēķinā, 12 punktus uzvarai pievienoja Mizrahi, bet ar 11 punktiem un astoņām bumbām zem groziem izcēlās Janivs Grīns. Tapiro - deviņi punkti, desmit atlēkušās bumbas.

Izraēlas izlases sastāvs: Tals Buršteins, Janivs Grīns, Drors Hagags, Jotams Halperins, Ido Kozikaro, Erezs Markovičs, Moše Mizrahi, Afiks Nisims, Šarons Šasons, Gurs Šelefs, Meirs Tapiro, Kristofers Vatsons.

Latvijas izlase šajā spēlē zaudēja cīņu par atlēkušajām bumbām (31 pret 38), samazinot ātro uzbrukumu iespējas un ļaujot pretiniekiem savu grozu apdraudēt atkārtoti.

Latvijas izlasē vēl spēlēja un punktus guva: Šķēle 8 p. (2p 4/6), Skirmants 6 p., Sandis Valters 3 p., Helmanis 3 p.+ 6. a.b., Kaspars Cipruss 2 p., Blūms 0 p., Vītols 0 p., Grafs 0 p., Timermanis 0 p.

Latvija - 2p 16/34 (47,1%), 3p 7/31 (22,6%), sm 12/16 (75%), Izraēla - 2p 17/39 (43,6%), 3p 7/20 (35%), sm 19/25 (76%).

Rīt pulksten 18.30 Latvija pret Spāniju. Cīņa par iekļūšanu nākamajā kārtā turpinās!

Komentāri (61)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu