Bērnam liekais svars

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ko darīt, ja tavam bērnam ir problēmas ar aptaukošanos? Mazajam cilvēkam nav viegli pateikt: «Aizmirsti kārumiņus, rīt tev sākas diēta.

» Bērnu diētas ārste Diāna Zagorska par to, kādēļ bērniem rodas problēmas ar lieko svaru un kā ar tām cīnīties.

«Jau no bērna piedzimšanas brīža vajadzētu domāt par to, ko māmiņas dod bērniem ēst,» stāsta bērnu diētas ārste Diāna Zagorska.

Svarīgi, lai mamma arī grūtniecības laikā uzņemtu pienācīgu ēdiena daudzumu, lai viņa nebadotos, domājot, ka tādā veidā pēc bērna dzim­šanas ātrāk atgūs iepriekšējās auguma ap­rises. Tad, ja mamma badosies grūtnie­cības laikā, bērna organisms jau no ieņemšanas brīža dzīvos taupības režīmā, līdz ar to arī kaloriju daudzumu, ko viņš uzņems, viņš iztērēs taupīgi. Bet tad, kad bērns piedzimst un māmiņa sāk viņam dot ēst tik daudz, cik vajadzētu, tad ener­ģija tiek uzņemta vairāk, taču bērns pie tā nav pieradis, tādēļ arī sāk aptaukoties.

Lai nebūtu problēmu ar lieko svaru, par veselīgu uzturu jādomā no pirmajiem dzīves gadiem, it īpaši to bērnu vecākiem, kuru tuviniekiem ir nosliece uz lieko sva­ru. Tādēļ līdz gada vecumam bērns jāsver katru mēnesi, pēc tam reizi ceturksnī, bet pēc sešu gadu vecuma — reizi pusgadā vai gadā. Diāna Zagorska skaidro, ka bērniem līdz septiņu gadu vecumam ļoti svarīgi stāstīt un mācīt veselīgu uzturu.

«Taču mācīt bērnam ēst veselīgi var tikai tāds cil­vēks, kurš pats ēd veselīgi. Ja vecāki jau no mazotnes bērniem palīdz iepazīt neveselī­gās garšas, tad bērns arī neveselīgi ēdīs,» — tā Diāna Zagorska. Tādēļ ir tik svarīgi ģime­nē ēst sabalansētu pārtiku — dārzeņus, augļus, vairāk pilngraudu produktus. Ja līdz septiņu gadu vecumam bērnam nav iemācīts veselīgs dzīvesveids, pēc tam to būs ļoti grūti izdarīt, jo tad, kad bērns sāk iet skolā, viņš pakļaujas bara instinktam.

Ātrajām ēstuvēm — nē

Vecākiem vajadzētu atrast zelta vidus­ceļu starp to, kas bērniem garšo, un to, kas ir veselīgs.

«Jāatceras, ka, pilnībā aiz­liedzot ēst čipsus vai dzert limonādes, bērnam tieši tā visvairāk kārosies,» atgādi­na Diāna Zagorska. Smadzeņu normālai funkcionēšanai ik dienas ir vajadzīga 400 kaloriju liela rezerve, tādēļ būtu ieteicams dienā uzņemt 50 gramu dabīgā cukura, kas ir ievārījumā vai medū. Ja kaloriju re­zerve pēkšņi ir samazinājusies, tad to ļoti labi varam uzņemt arī ar ātrajiem ogļhid­rātiem — smalkmaizītēm, konfektēm, šo­kolādēm. Protams, ar našķiem nevajag aizrauties, taču cukurs ir vajadzīgs sma­dzeņu darbībai, tādēļ ir ļoti grūti novilkt robežu, cik daudz bērnam dot saldumus.

Ja zini, ka bērns skolā par savu pus­dienas naudu, iespējams, ēd arī neveselī­gos našķus, tad vakariņas vajadzētu taisīt veselīgākas — izmantojot daudz augļu un dārzeņu. Tādā veidā tiks sabalansēts uzņemtais kaloriju daudzums. Tas, vai bērns aptaukosies, atkarīgs no visas die­nas laikā uzņemto kaloriju daudzuma un arī fiziskās aktivitātes.

Bērnu dietoloģe iesaka ģimenēm iz­vairīties no ātrajām ēstuvēm, jo tur no­pērkamajos produktos ir daudz slēpto kaloriju.

«Šis uzturs ļoti ātri uzsūcas asinīs, līdz ar to kuņģī neizdalās gremošanas sulas un fermenti. Tādēļ asinis ļoti strauji palielinās cukura līmenis, bet aizkuņģa dziedzeris ražo insulīnu, lai šis cukura lī­menis samazinātos. Aizkuņģa dziedzeris insulīnu saražo vairāk, nekā tas būtu nepieciešams. Taču, ēdot neveselīgu uztu­ru, cik ātri cukura līmenis asinīs ir palie­linājies, tikpat ātri tas samazinās, bet sa­ražotais insulīns paliek pāri. Tas kuņģī atkal rada izsalkuma sajūtu, un, tāpat kā mēs, arī bērni izjūt badu,» skaidro Diāna Zagorska.

Lai tā nebūtu, uzturā vairāk jā­lieto pilngraudu produkti, jo, tos ēdot, cukura līmenis organismā palielinās pa­kāpeniski, līdz ar to arī insulīns tik daudz netiek saražots. Organisms ilgāk jūtas pa­ēdis, un arī tauku rezerves neveidojas.

Trīs kritiski periodi bērnam

Izrādās, bērnam ir trīs kritiskie pos­mi, kad var rasties nosliece uz aptauko­šanos. Tas ir pirmais viņa dzimšanas gads, gads, kad viņš sāk iet bērnudārzā, un gads, kad viņš sāk mācīties skolā.

Diāna Zagorska stāsta, ka pirmajā dzī­ves gadā bērnu līdz sešiem mēnešiem va­jadzētu barot tikai ar mātes pienu, ja mā­tei tas ir pietiekamā daudzumā. Ir pierā­dīts, ka tie bērni, kas baroti ar krūts pie­nu, pēc četriem mēnešiem pieņemas sva­rā mazāk nekā tie, kas baroti ar adaptēta­jiem maisījumiem. Taču tas nenozīmē, ka, barojot bērnu ar adaptētajiem maisī­jumiem, viņam uzreiz radīsies aptaukošanās problēmas. Šīs problēmas vairāk ra­dīsies tad, ja sāksi barot savu mazuli ar dažādām biezputrām (it īpaši ar mannas biezputru), jo tās ļoti veicina kaloriju uz­krāšanos organismā.

Lielākā kļūda, ko pieļauj vecāki: vi­ņiem šķiet, ka otrajā dzīves gadā viņu la­bais ēdājs vairs tik labi neēd.

«Taču tad bērns sāk attīstīties nedaudz lēnāk. Viņš ir apjucis no visa jaunā, ko apgūst, arī fi­ziskā slodze ir daudz lielāka, līdz ar to ēšana paliek otrajā vietā,» skaidro Diāna Zagorska.

Bērns apēd tik, cik viņam tajā brīdī gribas. Viņš var pa dienu apēst ma­zāk, bet izsalkumu sajust vakarā. Iespē­jams, bērns grib ēst vakariņas kopā ar sa­viem vecākiem, tādēļ gaida viņus pārnā­kam no darba. Bērnu dietoloģe stāsta, ka ir normāli, ja bērns grib ēst sešas līdz as­toņas reizes dienā, jo viņa porciju lielums būs atbilstošs arī bērna vēdera ietilpībai. Aptaukošanās problēmas gan varētu ras­ties, ja bērnam ir tikai viena ēdienreize un tā ir visas dienas garumā.

Bet tad, kad bērns sāk iet bērnudārzā vai skolā, viņam ir jāaprod ar jaunu vidi, jauniem draugiem. Tas nebūt nav viegli, un tādēļ, lai mazinātu stresu, bērns var izvēlēties visu laiku ēst. Gan bērnudārza, gan skolas pirmajos gados vecākiem jo īpaši jāseko līdzi bērna ēdienkartei.

«Jo bērns aug lielāks, jo viņam rodas vairāk nodarbju, kur daudz jāsēž, piemēram — viņš rotaļājas ar lellēm, spēlē datorspēles, liek puzles, līdz ar to fiziskā aktivitāte samazinās,» — tā dietoloģe. Tad vecākiem bū­tu jāveicina bērna fiziskās aktivitātes — iespējams, brīvajā laikā viņš var nodarbo­ties ar sportu, vecāki var vairāk viņu ro­sināt doties laukā, spēlēties kopā ar bēr­niem. Bet tas ir normāli, ka bērns ik ga­du pieņemas svarā par diviem vai trim kilogramiem, jo viņš taču aug un attīstās.

Trakais tīņu vecums

«Procesi, kas notiek tīņu gados, ir sais­tīti ar pusaudžu attīstības pārmaiņām, hor­monālo nobriešanu, līdz ar to gadās, ka tieši pusaudžu gados bērns augumā iz­stiepjas un viņam vairs nav problēmu ar lieko svaru,» skaidro bērnu dietoloģe. Pusaudžiem ir viens vecums (katram in­dividuālā laikā), kad viņi ļoti daudz ēd maizi — šķiet, bērns viens pats var apēst kukuli baltmaizes, bet paēdis tāpat nejūtas. Bet par to ļoti nevajadzētu satraukties, jo Diāna Zagorska skaidro, ka tas ir saistīts ar smadzeņu attīstību: smadzenēm ir vaja­dzīgi ogļhidrāti, kuru ļoti daudz ir balt­maizē. Kamēr bērnam nav svara problē­mu, tikmēr arī viņš maizi var ēst, cik grib.

Ļoti svarīgi ir rūpēties, lai bērns pārāk daudz nepieņemtos svarā. Ja tas jau ir no­ticis un vecāki uzskata, ka vajag kaut ko mainīt, ieteicams būtu doties pie dietolo­ga. Taču, ja bērns pats nav motivēts tievēt, tad vecāku un dietologa cīņa pret vi­ņa lieko svaru ir nevajadzīga, jo 24 stun­das diennaktī bērnu nenovaktēsi. Jaunie­šus diemžēl nepārliecina argumenti, ka vēlāk radīsies veselības problēmas, jo vi­ņiem šķiet, ka tas, kas būs pēc 20 vai 30 gadiem, uz viņiem neattiecas.

Kā zināt, vai bērna svars ir pārāk liels?

Līdz gada vecumam, kad katru mēne­si ejam pie ģimenes ārsta svērt bērniņu, ārsts bērna svaru pārbauda pēc speciālas tabulas, kurā ir parādīts ieteicamais bērna svars. Bērnam gada vecumā vajadzētu svērt vidēji 10 kilogramu. Bet pēc tam, kā skaidro ārste, bērna svaru var pārbaudīt paši pēc vienkāršas formulas — bērna ve­cumu (gados) sareizina ar divi un tad pie­skaita 10 kilogramus. Šādam vajadzētu būt optimālajam bērna svaram.

Sarežģītāk ir noteikt pusaudžu vēla­mo svaru, jo to var aprēķināt pēc ķerme­ņa masas indeksa, kad optimālo svaru nosaka atbilstoši cilvēka garumam. To aprēķina, izdalot kilogramu skaitu ar auguma garumu kvadrātā. Ja ķermeņa ma­sas indekss ir robežās no 18 līdz 25, tad bērna svars ir normāls; ja virs 25, tad ir nosliece uz aptaukošanos, bet, ja zemāks par 18, tad svars ir pazemināts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu