Lauzīs homoseksuālisma stereotipus (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Festivāla "Baltijas pērle" programma papildināta ar jaunu sadaļu "Tolerance", kurā viens no centrālajiem notikumiem ir skandalozā vācu režisoru filma "Fucking Different".

Festivāla rīkotāji ar filmas iekļaušanu programmā cer veicināt sabiedrības izpratni pret seksuālajām minoritātēm, atgādinot, ka ir jāseko vispārcilvēciskajiem humānajiem principiem, galvenais no kuriem ir tolerance.

Filma "Fucking Different" pagājušajā gadā tika prezentēta Berlīnes kinofestivālā, kur tā kļuva par vienu no gada sensācijām. Filmu veidojuši 15 jauni homoseksuāli režisori pēc Berlīnes kinofestivāla pasūtījuma.

Filmas veidotāji režisorus lūdza izveidot filmu, kura izteiktu viņu idejas par sieviešu un vīriešu mīlestību un seksualitāti. Lai paveiktu šo uzdevumu, viņi varēja izmantot ikvienu žanru un formu: animāciju, drāmu, dokumentālistiku un citus. Rezultātā tapusi dažādiem priekšstatiem bagāta filma par seksu, kuras mērķis ir atmaskot stereotipus.

"Fucking Different" autors Kristians Pītersens trešdien žurnālistiem atklāja, ka filmas mērķis bija parādīt homoseksuālistu attiecības bez aizspriedumiem. "Kad visi darbi bija uzņemti, es brīnījos, jo stāsti un pieeja ir ļoti atšķirīgi. Tas arī kalpoja par iedvesmu filmas nosaukumam "Fucking Different"," teica filmas autors, piebilstot, ka līdz ar šo filmu sākas jauns posms kino, jo agrāk filmas par homoseksuālismu tik atklātā skatījumā netika uzņemtas.

Filmu festivāla "Baltijas pērle" ietvaros vērtēja vairāki Latvijas eksperti. Kino kritiķe Daira Āboliņa norādīja, ka filmu galvenokārt var uzskatīt par māksliniecisku manifestu, tā ir kā morāls atbalsts tiem, kas uzdrošinās. Tiesa, kino kritiķe interesējās, cik no autoriem ir profesionāli saistīti ar kino jomu. Tieši filmas mākslinieciskā vērtība tās autoru, mediju un ekspertu diskusijā tika apšaubīta vairākkārt.

Populārā televīzijas šova vadītājs un modes mākslinieks Dāvids filmu vērtēja daudz skarbāk. "Puse filmas bija vienkārši nebaudāma, jo līmenis ir diletantisks. Man šķiet, ka Vācijā šī filma nav nekas īpašs, pieļauju, ka filmas veidotāji tikai cenšas piesaistīt sev uzmanību. Tas ir apsveicami. Tomēr ir cita lieta – es priecājos, ka šāda filma ir nonākusi šajā pilsētā un šajā valstī," teica Dāvids, piebilstot, ka mūsu sabiedrībā tik atklāta filma varētu būt interesanta un izglītojoša.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu