Čehu kino leģenda Mencels ierodas Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā pēc starptautiskā kinofestivāla “Baltijas pērle” organizētāju uzaicinājuma ieradīsies čehu kino leģenda, "Oskara" laureāts un čehu “jaunā viļņa” režisors Irži Mencels.

Irži Mencela biogrāfija līdzinās intriģējošam kinoscenārijam. 28 gadu vecumā viņš saņēma "Oskaru" kā labākās ārzemju filmas “Stingri uzraudzītie vilcieni” (1966) autors, viņš devās uz Holivudu, kur pavadīja divus gadus. Atgriezies mājās, viņš saņēma valdības pavēli Amerikas Kinoakadēmijai atdot atpakaļ saņemto balvu, taču Irži Menvels atteicās paklausīt, kas nozīmēja tuvākos piecus gadus palikt bez darba. Sociālais reālisms un disisdents I. Mencels – tās bija divas nesavienojamas lietas, taču tās cenzūrai pakļautās filmas, ko režisors uzņēma slavenākajā čehu studijā “Barrandov”, turpināja uzvaras gājienu pasaules kinofestivālos, saņemot vienu prestižu balvu aiz otras. Neizturējis valsts radīto psiholoģisko spiedienu, ir Irži Mencels vēlreiz pameta kinematogrāfu, bet šoreiz tas notika pēc viņa paša gribas. Atrodoties angļu producenta Ērika Ābrahama paspārnē, Irži Mencels atgriezās 1994. gadā ar filmu “Čonkins”, kas ir visu laiku dārgākā Čehijas filma.

Irži Mencela filma “Stingri uzraudzītie vilcieni” tiks demonstrēta kinoteātrī “K Suns” 9. septembrī plkst. 18 un atklās festivāla “Baltijas pērle” programmu “Čehu kino. Vakar, šodien, rīt”. 9. septembrī no rīta plkst. 11 viesnīcā "Radisson SAS" notiks preses konference ar Irži Mencelu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu