Jumprava: iekšējais kodols tas pats

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nav tā domāts, ka pēdējo reizi nospēlējam un čau!

"Nav tā, ka kāds no mums būtu baigais līderis – visi respektējam cits cita viedokli," saka mūziķis Aigars Grāvers. Šovakar Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, grupa Jumprava svinēs savu 20. dzimšanas dienu.

Jāķeras klāt rokoperai

Brīdi pirms koncerta Aigars Grāvers stāsta: "Būs dziesmas no jaunā albuma Inkarmo, būs daži vecāki gabali, ko klausītāji parasti pieprasa visos koncertos, un būs arī tādi, kas mums pašiem ļoti iet pie sirds. Piemēram, "Bundzinieks nr. 2", ko neesam spēlējuši kopš 1989. gada. Un, protams, būs arī pārsteigumi."

Mūziķis gan steidz piebilst: tas nebūs nedz retrospektīvs koncerts par grupas 20 gadu laikā padarīto, nedz arī atvadu koncerts. "Noteikti nē! Tāpēc arī neaicinājām mūsu vecos dalībniekus – galīgi nav tā domāts, ka pēdējo reizi nospēlējam, un čau!" saka Aigars Grāvers un atklāj, ka rudens–ziemas sezonā Jumprava dosies tūrē pa Latviju. Jo ne visi viņu uzticamie fani var satilpt Dzintaru koncertzālē (tajā ir vietas ~ 2500 skatītājiem), un ne katram pa kabatai ir maksāt divdesmit piecus latus par koncerta biļeti (kasē vairs atlikušas biļetes tikai par šādu cenu). "Tāpēc šis būs tikai tāds vasaras izskaņas koncerts," klausītājus mierina Aigars Grāvers, un viņš arī atklāj grupas tuvākās nākotnes plānus: vispirms viņus gaida darbs pie Aigara Graubas topošās latviešu lielbudžeta spēlfilmas "Rīgas sargi" (Cinevilla), kurai punkts varētu tikt likts oktobra beigās, – jāuzraksta filmas mūzika. Uzreiz pēc tam jāķeras klāt rokoperai, kurai libretu raksta dzejnieks Normunds Beļskis. To 2006. gada sezonā paredzēts iestudēt Dailes teātrī. "Vēl baidos apgalvot, kāds būs rokoperas nosaukums, vien varu pateikt, ka tā būs vēsturiska drāma par Kristus laiku, par valdnieku Hērodu. Liels muzikāls darbs."

Būs riktīgs hārdings

Aigars Grāvers stāsta: pagājušā gada pašās beigās Jumprava sanāca kopā, lai noteiktu tuvākā pusgada mērķus – kā godam atzīmēt grupas 20 gadus. Nu visi mērķi tikpat kā sasniegti: pagājušajos Ziemassvētkos nospēlēts jubilejas ievadkoncerts Ķīpsalas hallē; ierakstīts albums "Inkarmo"; izdota visu gadu labāko video izlase DVD formātā; Daiga Mazvērsīte uzrakstījusi grāmatu par šo laiku (tā jau gatava, vēl jāsaliek kopā); un nu vēl tikai koncerti jānospēlē. "Jubileja jāatzīmē godam," piebilst mūziķis, it kā attaisnodamies par tik daudz paveikto.

Par drīzumā gaidāmo grāmatu Aigars saka: tur būs ļoti daudz patiesības. Arī tāda informācija, kas nekad līdz šim vēl nav izskanējusi. "Man jau šķiet, ka tur būs pārāk daudz atklāsmes, esam atļāvušies pateikt diezgan daudz. Daiga Mazvērsīte ir nopratinājusi tik daudz cilvēku, tik daudz aizkulises salikusi iekšā... Tiesa gan – mēs jau vienu daļu izgriezām ārā, jo šķita, ka nu jau ir par traku... Atstāsim to grāmatas otrajai daļai," smaida Aigars Grāvers un piebilst: "Bet vienalga, muzikantu valodā sakot, grāmata būs riktīgs hārdings."

Pieredze attiecībās

Atsaucot atmiņā laiku pirms divdesmit gadiem, mūziķi pārņem divējādas izjūtas: vienubrīd šķiet, ka tas bija tik ļoti sen, bet, sākot atjaunot vecos gabalus, bija sajūta, ka tie spēlēti tikai pirms mēneša. "Domājām, ka daudzas lietas būs piemirsušās, bet nē: viss tā iestrādājies, ka varam paņemt vecu dziesmu un automātiski nospēlēt bez kļūdām."

Paši gan divdesmit gadu laikā ir mainījušies. "Iekšējais kodols jau katram palicis tas pats, taču šajos gados esam guvuši milzu pieredzi attiecībās cits ar citu. Tagad cits citu labi pazīstam: zinām, ko no kura var gaidīt un uz kuru nav ko cerēt..."

Aigars Grāvers apgalvo, ka viņus visus četrus noteikti var saukt par draugiem un viņš nav grupas līderis. "Nav tā, ka esmu baigais speciālists visās jomās un visi manī klausās atplestu muti un klausa uz vārda." Nereti jumpravieši arī strīdas, taču viņu strīdus drīzāk varot saukt par konstruktīvi filozofiskām diskusijām vai pārrunām, kurās katrs mēģina pierādīt savu patiesību.

Uz jautājumu, kāds bijis spilgtākais Jumpravas piedzīvojums divdesmit gadu laikā, Aigars Grāvers atbild: viņam tādi neturas galvā, to vajadzētu jautāt Graubam. Viņš vienmēr atceras un prot krāšņi izstāstīt visādus gadījumus. Viņš šo to vēl piepušķo, un tad pārējie grupas biedri brīnās: vai tiešām tas noticis ar mums?

***

Jumprava

- Grupas sastāvs (kopš 1987. gada nogales): Aigars Grāvers, Ainārs Ašmanis, Aigars Grauba, Aigars Krēsla

- Jumprava no Jumpravas agrāk bija pazīstama kā Ungara Savicka estrādes ansamblis, taču 1984. gadā vadību uzņemas Arkas un Zodiaka veterāns A. Ašmanis un gada laikā izmaina to līdz nepazīšanai: sastāvs nomainās pilnībā, ar to reizē arī mūzika

- 1985. gads – jumpravieši sūta savu pirmo izteikti sentimentālo vēstījumu latviešu meitenēm "Par rozēm" – tas kļūst par sezonas hitu, kuram seko "Mākonis" un citas dziesmas, kas Jumpravu ātri padara par jaunu meiteņu un zēnu vismīļāko grupu

- 1988. gads – četri zēni katrai gaumei, kuri nemitīgi producē arvien jaunus un visnotaļ elegantus grāvējus, kas izklausās pēc "A–ha" un Ultravox"" , vienlaikus tomēr pēc "Depeche Mode". Līderis ir Aigars Grāvers, taču arī Aigars Grauba nāk klajā ar augstvērtīgām dziesmām – piemēram, 1988. gada superhits ir viņa "Ziemeļmeita"

- 1990. gads – grupu piemeklē tradicionālais latviešu grupu liktenis: no turnejas ASV viņi atgriežas trijatā, Jumpravu pamet Aigars Grauba. Viņa vieta paliek tukša. Turpinot trijatā, par absolūtiem grāvējiem kļūst grupas dziesmas "Vēlreiz", "Pa vējam", "Peldētājs", "Baltā", "Klusumā"

- 1991. gada nogale – par spīti nemainīgajai fanu pielūgsmei, tiek izsludināta grupas izjukšana

- 1995. gads – izdevniecība MAPL laiž klajā Jumpravas dziesmu izlasi divās daļās, aptverot tās daiļradi no 1984. līdz 1991. gadam. Grupa apvienojas kopējai Latvijas tūrei, pēc kuras rodas doma par turpmāko sadarbību. Kā zibens no skaidrām debesīm Latviju pārsteidz ziņa, ka Jumpravai tapusi jauna dziesma – "Ēna"

- 1997. gads – Liepājas dzintarā grupa kāpj uz skatuves, atskaņojot vairākas dziesmas no topošā albuma

- 1998. gads – nāk klajā albums Laika atšķirību romance. Jumpravas atgriešanās pēc septiņu gadu prombūtnes Latvijas mūzikas tirgū notiek triumfāli: nu jau jauna klausītāju paaudze dzied līdzi vecajiem hitiem "Auto", "Vēlreiz", "Sveiciens", "Ziemeļmeita"

- 1999. gads – Jumprava nostiprina savas pozīcijas ar Labāko dziesmu izlasi, un albums zibens ātrumā iekaro Zelta diska statusu

- Diskogrāfija: "Jumprava" (1988), "Pilsēta" (1990), "Jumprava" (1995), "Laika atšķirību romance" (1998), "Labāko dziesmu izlase" (1999), "Trajektorija" (2001), "Inkarmo" (2005)

* Sagatavojuši Daiga Mazvērsīte un Klāss Vāvere

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu