Grīnevejs brauc uz Rīgu! (7)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kinofestivāla "Baltijas pērle" laikā Rīgā viesosies pasaulslavenais kinorežisors Pīters Grīnevejs, pavēstīja festivāla rīkotāju pārstāve Zane Dzene.

Festivāla laikā 10. un 17. septembrī kino "Rīga" rādīs Grīneveja triloģijas "Talsa Lupera ceļasomas" noslēdzošo daļu. Lielbritānijas un Nīderlandes producētajā filmā spēlē aktieri Renāta Ļitvinova, Ornella Muti, Izabella Roselīni, Franka Potente un Kristīna Orbakaite.

Avangardisko režisoru Grīneveju daudzviet pasaulē uzskata par vienu no mūsdienu visambiciozākajiem un neizprotamākajiem režisoriem.

Grīnevejs dzimis 1942. gadā Velsā un jau 12 gadu vecumā sevi pieteicis kā gleznotājs, bet 23 gadu vecumā viņš sāka veidot filmas. 1966. gadā uzņemtā filma "Vilciens" ātri izpelnījās uzmanību. Ar 1983. gadu datējama Pītera Grīneveja aizraušanās ar mūziku, kad režisors uzņēma vairākas dokumentālas filmas par tādiem slaveniem amerikāņu komponistiem kā Roberts Ešlijs, Džons Keidžs un Filips Glāss.

1989. gadā uz ekrāniem iznāca viņa filma "Pavārs, zaglis, viņa sieva un viņas mīļākais", kas šokēja Kannu kinofestivāla publiku un pēc tam kļuva par kulta darbu. 1991. gadā Pīters Grīnevejs uzņēma "Prospero grāmatas", kas bija paša autora interpretācija par Viljama Šekspīra lugu "Vētra" ar Džonu Gilgudu galvenajā lomā. Pēc diviem gadiem kino pasauli pārsteidza filma "Mekonas bērns" ar Džūliju Ormondu un Ralfu Fainsu galvenajās lomās, bet 1996. gadā pirmizrādi piedzīvoja filma "Spilvengrāmata". 1999. gadā Grīnevejs piedāvāja filmu "8 ½ sievietes", kas ir melnā komēdija par vīriešu seksuālajām fantāzijām, un jau drīz sāka triloģiju "Talsa Lupera ceļasomas".

Festivālā "Baltijas pērle" viesosies arī čehu režisors Irži Mecels, kura filma "Stingri uzraudzītie vilcieni" iekļauta programmā "Čehu kino. Vakar, šodien, rīt". Tā 1996. gadā saņēma Amerikas Kinoakadēmijas balvu "Oskars" kā labākā ārzemju filma, kā arī tika nominēta "Zelta globusa" balvai.

"Baltijas pērle" notiks no 7. līdz 21. septembrim kino "Rīga", Kongresu namā un kino "K.Suns". Festivāls šogad skatītājiem piedāvās gandrīz 100 filmas, no kurām liela daļa jau iekļauta kino klasikas klāstā.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu