Horvātu un latviešu etnodžeza grupas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdien, 27.jūlijā, Saulkrastu džeza festivāla ietvaros notiks etnodžeza koncerts, kurā uz festivāla radošās nometnes skatuves uzstāsies horvātu džeza prīma Tamāra Obrovaca un viņas “Transhistria Ensemble”, kā arī latviešu folkloristes Birutas Ozoliņas vadītais kvintets “Patina”.

Dziedātāja, flautiste un komponiste Tamāra Obrovaca (Tamara Obrovac) ir dzimusi 1962.gadā Istras novadā, Horvātijā. Pēdējo gadu laikā māksliniece ieguvusi milzu popularitāti, pateicoties istriešu tautas mūzikas ietekmei savā mūzikā.

Obrovaca mūzikai pievērsās astoņdesmito gadu sākumā, kad paralēli socioloģijas studijām muzicēja un sacerēja dziesmas pašas izveidotā grupā. Laika gaitā jaunajai mūziķei paveras iespēja uzstāties dažādos Ļubļanas un Zagrebas džeza klubos, kā arī iestāties Ļubļanas mūzikas augstskolas džeza vokāla klasē. Bijušās Dienvidslāvijas pilsoņu kara laikā Tamara Obrovaca pārceļas uz karadarbības neskarto dzimto Istras reģionu, kur pievēršas muzikāliem eksperimentiem, istriešu tautas mūzikai raksturīgajam skanējumam piešķirot džeza ritmisko zīmējumu, kā arī iesaistot džeza improvizācijās tādus Balkānu tautas mūzikai raksturīgus instrumentus kā akordeons un mandolīna. Kopā ar izveidoto grupu “Tamara Obrovac Transhistria Ensemble” māksliniece ierakstījusi trīs albumus, kā arī ar koncertiem apceļojusi gandrīz visu Eiropu, kur īpašu popularitāti iemantojusi Itālijā, kā arī bijušajās Dienvidslāvijas republikās.

Obrovaca raksta ne tikai tautas mūziku, bet arī sacer dziesmas teātra izrādēm, multiplikācijas filmām, mūzikliem, filmām u.c. Katra mākslinieces uzstāšanās ir estētiska bauda, tā ir piepildīta ar spontanitāti, negaidītību, atjautīgām improvizācijām, brīvību, humoru un spēju saplūst ar publiku.

“Tamara Obrovac Transhistria Ensemble” Saulkrasti būs pirmā pietura grupas Austrumeiropas tūres ietvaros ar Horvatijas kulturas ministrijas atbalstu. Tiem, kam dažādu apstākļu dēļ nebūs izdevies grupu redzēt Saulkrastos, vai tiem, kas Obrovacas uzstāšanos gribēs piedzīvot atkārtoti, būs iespējams apmeklēt “Transhistria Ensemble” koncertu dienu vēlāk Rīgā, džeza klubā “Liize”.

“Tamara Obrovac Transhistria Ensemble” sastāvs: Tamara Obrovac – flauta, balss Uroš Rakovec – ģitāra, mandolīna Simone Zanchini – akordeons Žiga Golob – kontrabass Krunoslav Levačić – bungas

Kopā ar “Tamara Obrovac Transhistria Ensemble” džeza cienītājiem būs arī reta iespēja redzēt spilgtākos pašmāju etnodžeza pārstāvjus grupu “Patina”, kuri uzstājušies un guvuši atzinību dažādos starptautiskos festivālos (tostarp Koktebelas festivālā Ukrainā, “La Roshe Sur Yon” Francijā, “Midem” gadatirgū Kannās un citur), bet salīdzinoši reti ar savu spēli iepriecinājuši Latvijas džeza klausītājus.

Grupa “Patina” izveidojās 2003.gada vasarā, folkloristei Birutai Ozoliņai (balss, kokle, klavieres) apvienojoties ar Latvijas džeza mūzikas grandiem Viktoru Ritovu (taustiņi), Oļegu Grišinu (bass), Tāli Gžibovski (bungas) un Indriķi Veitneru (saksofons). Par galveno iedvesmas avotu “Patinai” kalpo senās latgaļu tautasdziesmas bolsi, savukārt grupas nosaukums nozīmē apsūbējumu uz metāla virsmām, kas tām rada senatnīgu izskatu. “Patina” ir ierakstījusi divus diskus – “Miega dziesmas” un “Ucināmās dziesmas”, kuras kopā ar grāmatām ir izlaidis apgāds “Valters un Rapa”. Savam ceļam pie klausītājiem gatavojas arī grupas trešais disks, kas jau pērn ir ierakstīts “Latvijas Radio” studijā.

Koncerts notiks Saulkrastu džeza festivāla radošajā nometnē atpūtas kompleksā “Minhauzena Unda” Saulkrastos, Ainažu ielā 74. Sākums plkst. 20.

Neatņemama ikvakara koncertu sastāvdaļa ir "jam session", kad iespējams baudīt visnegaidītākos muzikālos pavērsienus festivāla meistarklašu audzēkņu un pasniedzēju izpildījumā pēc nopietnā dienas darba festivāla radošajā darbnīcā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu