Otrajā dienā uzstājas džeza leģendas (1)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saulkrastu džeza festivālā otrdien muzicēs armēņu džeza vokāliste Datevika Hovanesjana un Krievijā slavenais pianists Igors Briļs, pavēstīja festivāla rīkotāji.

Abi mākslinieki uz Saulkrastu džeza festivāla radošās nometnes skatuves uzstāsies kopā ar saksofonistu Dmitriju Briļu, kontrabasistu Andri Grunti un bundzinieku, Saulkrastu džeza festivāla meistarklašu vadītāju Aleksandru Sapegu.

Erevānā dzimusī armēņu džeza vokāliste, pasniedzēja, ierakstu māksliniece un aranžētāja Datevika Hovanesjana pārsteidza džeza klausītājus jau pagājušā gadsimta 70. gadu nogalē. 80. gados ierakstu kompānija "Melodija" laida klajā trīs dziedātājas soloalbumus "Day Dream", "Concerto For Voice & Orchestra" un "Doors", pateicoties kuriem, kā arī daudzajiem koncertiem gan PSRS, gan arī ārpus tās robežām, Datevika 80. gados tika uzskatīta par labāko PSRS džeza vokālisti.

80.gadu nogalē Datevika pārcēlās uz ASV, kur ar "Mapleshade Record Productions" prezidenta Pjēra Spreja atbalstu sāka savu muzikālo karjeru. 1997.gadā viņa ierakstīja albumu "Ballads From The Black Sea", kurā ar improvizācijas palīdzību savienota džeza mūzika un armēņu tautasdziesmas.

Datevika ir uzstājusies televīzijā, radio, festivālos, meistarklasēs vairāk nekā 30 valstīs gan Eiropā, gan ASV, Āzijā un Āfrikā.

Viens no ietekmīgākajiem Krievijas džeza pianistiem Igors Briļs plašākai publikai pazīstams jau no 1965.gada, kad 2.Maskavas džeza festivālā viņš piedalījās kopā ar savu trio. 1968.gadā Briļs sāka sadarboties ar flīģeļhornistu Germanu Lukjanovu, ar kuru turpmākajos gados spēlēja gan kvintetos, gan sekstetos, gan septetos, paralēli darbojoties arī savā trio.

Līdz ar elektrisko klavieru "Elca" iegūšanu Briļa grupa pievērsās džezrokam. Sastāvs tika paplašināts līdz oktetam. 1977.gadā tapa pirmais ansambļa ieraksts "Zemes rīts". 1978.gadā Briļs ar savu ansambli koncertēja Kubā, piedaloties XI pasaules jaunatnes un studentu festivālā.

1988. un 1989. gadā mūziķis viesojās ASV, kur spēlēja kopā ar Džo Hedersonu un Bobiju Hatčersonu. 1990.gadā Briļs radīja jaunu ansambli – "Igors Briļs un jaunā paaudze", kurā līdzdarbojas viņa dēli Dmitrijs un Aleksandrs.

Kopš 1978.gada Briļs strādā par pasniedzēju Krievijas Valsts estrādes un džeza mākslas skolā, sarakstījis mācību grāmatu "Praktiskais kurss džeza improvizācijā".

Datevika un Briļs šogad Saulkrastos vada meistarklases, izglītojot jauno džeza mūzikas paaudzi. Viņi kopā ar citiem pasniedzējiem piedalīsies arī festivāla noslēguma koncertā 30.jūlijā Saulkrastu estrādē.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu