Kurzemnieki dodas uz Rietumiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien divi Latvijas futbola klubi dodas uz UEFA kausa izcīņas pirmās kvalifikācijas kārtas spēlēm, kas notiks rītvakar. Liepājas metalurgs pulksten 20 pēc Latvijas laika Toftirā sāks spēli pret Farēru Salu komandu NSI, bet Ventspils pulksten 21.45 Belfāstā spēkosies ar Ziemeļīrijas Linfield.

Prezidentam labākā dāvana būtu uzvara

Ventspils futbolistiem patrāpījās spēcīgāks pretinieks nekā liepājniekiem UEFA kausa izcīņas pirmajā kvalifikācijas kārtā. Belfāstas Linfield ir dzirdēts nosaukums, jo šī komanda pastāvīgi ieņem augstas vietas Ziemeļīrijas čempionātā un iegūst tiesības spēlēt Eirokausos. Tiesa, Linfield ļoti pieticīgi spēlē Eiropas kausu izcīņās, jo tikai četras sezonās no 32 šim klubam izdevies pārvarēt pirmo barjeru. Saprotams, ka gaidāmajā divcīņā Ventspils komanda ir favorīte.

Pēdējās dienās tika ievākta plaša informācija par pretiniekiem. Savus padomus deva arī britu futbola speciālisti, kuri vairākus gadus strādājuši Latvijā: Garijs Džonsons un Pols Ešvorts, bet no Viļņas Žalgira tika saņemta videokasete ar šīs sezonas Intertoto kausa izcīņas spēli pret Ziemeļīrijas klubu Lisburn. Ventspilnieku galvenais treneris Romans Grigorčuks atzīst, ka visai piesardzīgi izturas pret iegūto informāciju: "Es nekad pilnībā nepaļaujos uz ziņām par pretiniekiem Eirokausos, kamēr neesam izgājuši laukumā un nospēlējuši pirmo maču. Vienīgi tad varam novērtēt pretinieku patiesās spējas. Arī Ziemeļīrijā sākumā spēlēsim uzmanīgi, lai neradītu sev liekas problēmas divu spēļu summā. Tomēr mēs gribam uzvarēt arī Ziemeļīrijā un gūt pēc iespējas vairāk vārtu jau pirmajā mačā."

Mūsējo uzvara Belfāstā būtu labākā dāvana kluba Ventspils prezidentam Jurijam Bespalovam, kurš šodien svin 45 gadu jubileju. Viņš izsaka gandarījumu par trenera Grigorčuka uzaicināšanu uz savu komandu un cer, ka viņš palīdzēs īstenot sen loloto mērķi – uzvarēt Latvijas čempionātā.

Rimkus atgriezās, bet pagaidām nepalīdzēs

Ventspils komanda dosies uz Belfāstu šodien ar lidmašīnas līgumreisu no Rīgas lidostas. Pirms izbraukšanas treneris Grigorčuks stāstīja, ka visi futbolisti esot veseli. Komandas delegācijā iekļauti 20 futbolisti, taču viņu vidū tā arī neparādījās uzbrucējs Vits Rimkus. Šīs nedēļas sākumā viņš atgriezās no Rostovas, kur bija izīrēts sezonas pirmajā pusē, un tika plānots, ka viņš varētu pievienoties ventspilniekiem. Tomēr pagaidām šis jautājums paliek atklāts. Rimkum parādījušies pāris piedāvājumi no ārzemju klubiem, un iespējams, ka arī sezonas turpinājumā viņu neredzēsim Ventspils rindās.

Treneris Grigorčuks ir apmierināts ar komandas komplektāciju – Daugavpilī ar Dinaburg ierobežotajām finansēm viņš varēja vienīgi sapņot par darbu ar tik augstas kvalifikācijas futbolistiem. Kopš 1. jūlija ventspilnieku rindas papildināja uzbrucējs Igors Sļesarčuks, kurš šosezon ir viens no labākajiem virslīgas snaiperiem, tāpēc Rimkus trūkums gaidāmajā mačā Ziemeļīrijā varētu pat palikt nemanāms. Katrā ziņā Grigorčuka rīcībā ir pietiekami plašs spēlētāju klāsts, un tagad vienīgi jāizvēlas īstais sastāvs, kas sarūpēs iespēju pēc divām nedēļām mierīgāk aizvadīt atbildes maču Ventspilī.

Futbolisti nedrīkstēja iet uz Karlsona kāzām

Savukārt Liepājas metalurga galvenais treneris Benjamins Zelkevičs nolēmis, ka uz gaidāmo maču Farēru Salās ņems līdzi tikai 15 futbolistu (pieteikumā drīkst ierakstīt 18 spēlētāju). To it kā var izskaidrot ar naudas taupīšanu – liepājnieki dosies tālajā ceļojumā ar parastajām reisa lidmašīnām caur Kopenhāgenu. Savukārt Zelkevičs citādi izskaidro ierobežoto spēlētāju loku: "Nav jēgas vest vairāk futbolistu, jo atļauts izdarīt tikai trīs maiņas. Rezervē būs tikai tādi spēlētāji, kuriem būs reālas iespējas iziet laukumā. Šāds solis būs stimuls pārējiem, lai viņi tiektos piekļūt arvien tuvāk pamatsastāvām."

Zelkevičs atklāj, ka Liepājas metalurga komanda netika īpaši gatavota gaidāmajām spēlēm Eirokausos. Saprotams, ka šādas cīņas pret Eiropas futbola pastarīšiem virslīgas līderim ir jāuzvar bez īpašas gatavošanās, tomēr tas nenozīmē, ka pieredzējušo treneri pārņēmusi vieglprātība. Par viņa nopietno attieksmi pret treniņprocesu un sportisko režīmu liecina kaut vai tāds fakts, ka pagājušo sestdien sarīkotajās Ģirta Karlsona kāzās tika liegts piedalīties Liepājas metalurga futbolistiem – laulību ceremoniju Karlsons ar savu ilggadējo draudzeni sarīkoja radinieku lokā.

Karlsons pēc pusotra gada prombūtnes atgriezies dzimtajā Liepājā. 2004. gada janvārī viņš parakstīja līgumu ar Krievijas premjerlīgas klubu Jaroslavļas Šiņņik, taču tajā neapliecināja savas patiesās spējas un pārsvarā spēlēja dublieru sastāvā. Šogad Karlsons pārgāja uz Kuldīgas Ventu, taču pēc finansiālajām problēmām pameta šo klubu un tagad vienojies par spēlēšanu Liepājas metalurgā līdz šīs sezonas beigām. Treneris Zelkevičs gan norāda, ka Karlsonam būs nopietni jāpacīnās par iekļūšanu liepājnieku pamatsastāvā, kura uzbrucēju līnijā stabilas pozīcijas ieņem Viktors Dobrecovs un Aleksandrs Katasonovs. Nesenajā virslīgas spēlē Ģirts tika izmēģināts par uzbrūkošu centra pussargu, un šodien viņš kopā ar komandu dosies uz maču Farēru salās.

Pēdējās dienās Liepājas kluba pārstāvji mēģināja iegūt informāciju par klubu NSI (Zelkeviča palīga Vladimira Osipova dēls ir vairākas sezonas spēlējis Farēru Salu klubos!), un tā pienāca visai pretrunīga. Vieni apgalvo, ka liepājniekiem vajadzētu izcīnīt vieglas uzvaras pār NSI, kas ir vidusmēra komanda pēc Farēru Salu čempionāta augstākās līgas mērogiem. Toties citi – ka šis klubs no Runavikas plāno nopietni pacīnīties gan Eirokausos, gan šīs sezonas nacionālajā čempionātā. Pēc 16 kārtām tas atrodas ceturtajā vietā desmit komandu konkurencē. Treneris Zelkevičs uzsver, ka Liepājas metalurgam jāuzvar šis pretinieks jebkurā gadījumā – gan viesos, gan pēc tam Liepājas stadionā, kas 23. jūlijā tiks svinīgi atklāts pēc vērienīgās rekonstrukcijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu