John Zorn "Rituals" (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Džons Zorns piedāvā kārtējo eksperimentu. Ievērojamais avangardists un džezmenis savā ierakstu izdevniecībā "Tzadik" laidis klajā jaunu ierakstu "Rituals".

John Zorn"Rituals" (Tzadik) 0/12

30 minūšu garais eposs ir darbs mecosoprānam un 10 mūziķiem un sadalīts piecos cēlienos. "Rituals" savu pirmatskaņojumu piedzīvoja jau 1998. gadā, kad daļa auditorijas avangardisko priekšnesumu demonstratīvi atstāja, kamēr otra daļa - baudīja.

Darbs balstās uz Aleistera Kroulija (Aleister Crowley) mistiskajiem darbiem, tiesa, šai nelielajai operai nav libreta un galvenā soliste izlīdzas ar nesakarīgu zilbju savārstījumu, kas, protams, ir pieļaujama prakse, taču tas viss jau ir dzirdēts. Šo mecosoprānu iedziedājusi Hezera Gardnere (Heather Gardner), diriģents ir Breds Lubmans (Brad Lubman).

Šķiet, tikai rūdīti Zorna daiļrades cienītāji spēs novērtēt psihodelisko un pat provokatīvo darinājumu, jo diemžēl tradicionālās operas fani šo ierakstu diez vai spēs sagremot un Zorna rokfani - ne tik. Manuprāt, šis ir tipisks piemērs tam, ka tiek eksperimentēts eksperimentēšanas pēc, "Rituals" nav konkrēta saturiska seguma, turklāt arī muzikāli tas viss jau dzirdēts agrāk. Mecosoprāna haotiskā vīterošana un spontānais instrumentu, trokšņu fons rada tikvien kā formu. Mūsdienās, kad lielo eksperimentu laikmets ir garām, šāds darbs ir teju vai bezjēdzīgs.

Jāpiebilst, ka Džons Zorns mūzikā darbojas jau kopš 70. gadu vidus un tieši pateicoties viņam daudzi mūzikas cienītāji uzzinājuši, kas ir Napalm Death, God Is My Co Pilot u.c.

Izdošanas datums 22.02.2005.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu