Atskats: Igauņi mums uzmetīs atombumbu (171)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešdienas Dāvida šovs bija stipri savādāks nekā visi iepriekšējie. Jābrīdina, ka bērniem labāk tālāk nelasīt...

„Šoreiz raidījumā par tiem trakajiem, nesaprastajiem, varbūt ģēnijiem, varbūt dīvaiņiem,” iesāka Dāvids. Šova sākums nemaz neliecināja par to, kas sekos tā laikā. Pirmais viesis – plašprofila mākslinieks Marģers Martinsons. Ģērbies tumšā žaketītē, ar oldskūl raga brillēm un sirmiem pagariem matiem viņš smaidošs ienāca studijā. Viņam rokās bija mini karodziņš, kura simboliku vēlāk konkretizēsim. „Mana meita jau pie tevis bija, Dāvid,” smaida Marģers.

Svarīgākais akcents – Marģers ir 13 bērnu tēvs. Cik varēja noprast no viņa saraustītā dialoga ar Dāvidu, vienam no Marģera dēliem ir dots vārds Lāčplēsis: „Tas ir vienīgais tāds vārds Latvijā,” ar lepnumu paziņoja tēvs. Vai tikpat lepns ir Lāčplēsis? Starp citu, vienai no viņa meitām arī dots vārds no tā paša eposa – Spīdola viņu sauc...

Sākotnēji saruna risinājās diezgan raiti, neskatoties uz plašprofila mākslinieka nemitīgo novirzīšanos no tēmas un izvairīšanos no konkrētām atbildēm. Autodidakts demagogs. Iespējams, ka, apkopojot Marģera frāzes un izteikumus, varētu izdot nelielu krājumu tiem, kas vēlas rast atbilstošu teicienu jebkurai dzīves situācijai. Pieminēsim tikai dažus:

„Tēva māsa atklāja naftu Latvijā”,

„Visa pamats ir dabasmācība, pēc tam – režija”,

„Esmu pirmais Latvijas rajonpreses žurnālists”,

„Ir viena grāmata – Bībele. Un ir otra – Ginesa rekordu grāmata”,

„Katru gadu aiziet viens ciemats Latvijā!”,

„Jūs jau nejūtat, ko te saka. Es jau jūtu, ko te saka” utt.

Sarunā atklājas, ka Marģers dzīvo miteklī, kuram jau gadu ir beidzies līgums ar namsaimnieku. Uz jautājumu, vai pēdējais viņu neliek uz ielas, Marģers atsaka, ka liekot gan, bet „tas viņam nesanāks tik viegli”. Izrādās, ka māksliniekam ir savi uzskati arī par minēto dzīves situāciju, jo „tā nemaz nedrīkst, paņemt un izmest ārā”.

„Cik tev ir bērnu līdz 16 gadiem?” jautā Dāvids. „Teiksim, astoņi,” novelk Marģers. Vai viņš nezina savu bērnu vecumu? Laikam jau tomēr viss ir kārtībā, jo vārdus viņš atceras. Neļaudams Dāvidam runāt, viesis atsāk klāstīt savus uzskatus par pašreizējo Latvijas demogrāfisko situāciju, kas esot katastrofāla. Salīdzinājumam pieminot aizgājušos padomju laikus, kad daudzbērnu ģimenēm tika dāvināti RAF mikrobusiņi un daļēji apmaksātas bērnu ikdienas aktivitātes.

„Valstiski svarīgākais darbs ir audzināt bērnus,” ir pārliecināts Marģers. Dāvids ieminas - kuram tas ir svarīgākais darbs, sievietei vai abiem kopā? Viesis nosmejas un apzināti novirzās no tēmas, acīmredzot uzskatot to par nenozīmīgu sīkumu. Līdz brīdim, kad Dāvidam izdodas piespiest Marģeru atklāt savas kārtis. „Karjera sievietei? Kāda karjera! Sievietes lielākā karjera ir audzināt bērnus!” izsaucas viesis. Lieliski, ne vienmēr izdodas izvilināt sarunas biedra viedokli šova laikā.

Sarunas laikā Marģers neskopojas ar savu sasniegumu uzskaitījumu dzīves laikā – viņš esot labs operators, lielisks režisors, neskaitāmu organizāciju, partiju biedrs, vadītājs, 12 gadus strādājis Sibīrijā, sastapis īstu kosmonautu, radījis 13 bērnus, Latvijas valsts varu uzskata par nekompetentu, ir ilggadējs žurnālists, aktīvi darbojas daudzbērnu ģimenes avīzē „Latvijas Balss” utt.

„Vai tu zini kaut ko par kontracepciju?” izmet Dāvids. „Nezinu, kaut kas ir runāts, bet tas mani neinteresē. Tam ir jābūt dabīgam,” attrauca viesis. Tikai ar vienu teikumu pietika, lai visa Marģera uzbūvētā pasaules uzskata ēka sabruktu kā sērkociņu kastīte. Viss iepriekš teiktais par demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un varonīgo uzupurēšanos bērnu labā patiesībā ir tikai tāds čiks jeb atruna ērtai dzīvei.

Nākamais viesis - sabiedrības normu ievērotājs Mārtiņš, vismaz tā viņam labpatikās domāt. Stīvs jaunietis ar līdzvērtīgu domāšanu. Izklāstīja savus atzinumus, iegūtus dzīves laikā, piemēram: „Sabiedrībā ir daudz kas pieņemts darīt. Pieņemts darīt visādas trakas lietas, protams, normas robežās.” Gandrīz vai izceļas strīds ar Marģeru par ģimenes kā vērtības nozīmīgumu. Mārtiņš: „Vērtību mijiedarbība man ir.”

Jautājumus uzdod skatītāji. „Marģer, ja jau jūs esat tik stipra ģimene, kur ir jūsu sieva?” Viesis vairākkārt centās izvairīties no atbildes, tomēr beigās atzina, ka viņa sieva esot šķībacainā. Tādēļ viņi nekur nevarot iet, nekur rādīties. Ku-ku, kur mēs dzīvojam? „Cienījamie skatītāji, vienkārši burvīgs vakars!” izsaucās Dāvids.

Nākamais dīvainis Uģis, kam ļoti imponē sazvērestības teoriju šarms. Sīki neiedziļinoties viņa vārsmojumos, beigās tapa skaidrs, ka igauņi var uzmest Latvijai atombumbu un mēs visi tādēļ drīz varam iet bojā. Bet ne tā vienkārši iet bojā, bet Uģim bija pat konkrēti aprakstoši elementi, kas apzīmēja visu latviešu iespējamo bojāeju. Piemēram, ja Rīgas jūras līcī iemestu vienu tādu bumbu, kāda tika uzmesta Nagasaki, tad 20 m viļņi noslaucītu visu Latviju. Rēzeknē un Liepājā, iespējams, kāds vēl izdzīvotu. Tie daži, kas būtu paslēpušies zem Latvijas Radio ēkas, varbūt izdzīvotu, jo tas bunkurs esot piemērots atomkara gadījumam. „Mūsu izvārītie līķīši tiks samaisīti ar Latvijas augsni un ieskaloti jūrā,” pareģoja Uģis "Un igauņu tauta par to priekā staros." Noteikti apsveriet tādu iespējamību. Tāpēc skrieniet uz veikalu un sapērcieties konservus nebaltai dienai! Fiksi!

Pēdējais ieradās psihologs, kura analīze tika aprauta jau sākumā, jo 13 bērnu tēvam radās dažādi iebildumi. Marģers vienkārši neļāva psihologam runāt. Pa vidu vēl Uģis centās brīdināt latviešus par briesmām, kas tuvojas atombumbas izskatā... Dāvids neizturēja un sāka klaigāt, ka viņš vairs nevarot izturēt, tas esot par daudz...

Skaties video!

Komentāri (171)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu