Kā starpsezonā mainījusies Rīgas "Dinamo" komanda?

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Andris Džeriņš (no kreisās) un Kristers Gudļevskis
Andris Džeriņš (no kreisās) un Kristers Gudļevskis Foto: LETA

Latvijas hokeja klubs Rīgas "Dinamo" pēc vasarā veiktām krasām izmaiņām sastāvā svētdien ar spēli Jekaterinburgā sāks 11. Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu. Rīgas klubs jauno sezonu sagaida ar optimismu, ko vairoja veiksmīgi aizvadītais sagatavošanās posms, jo tika izcīnītas septiņas uzvaras desmit pārbaudes spēlēs, tostarp pēc sešu gadu pārtraukuma izdevās triumfēt mājās aizvadītajā "Latvijas Dzelzceļa" kausa izcīņā, aiz sevis atstājot arī Gagarina kausa īpašnieci Kazaņas "Ak Bars".

Pirms sezonas par Rīgas "Dinamo" TVNET rakstīja pazīstamais žurnālists Jānis Matulis. Ar viņa viedokli var iepazīties šeit.

Sezonas pirmo spēli rīdzinieki aizvadīs svētdien viesos pret Jekaterinburgas "Avtomobilist" komandu, bet otrdien tiksies ar Magņitogorskas "Metallurg". Pēc tam sekos trīs mājas spēļu sērija, uzņemot Novosibirskas "Sibirj", Čerepovecas "Severstaļ" un Maskavas "Dinamo". Tikmēr KHL regulārās sezonas pirmā spēle tiks aizvadīta sestdien, kad Atklāšanas kausa izcīņā "Ak Bars" uzņems Sanktpēterburgas SKA.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu, kas rīdziniekiem bija neveiksmīgākā kluba vēsturē, sastāvā notikušas ļoti būtiskas izmaiņas, jo pirmo reizi vienības vēsturē sezonas sākumā ir 12 leģionāri.

Pilnībā nomainījusies vārtsargu līnija, kā arī ierindā palikuši vien trīs aizsargi no iepriekšējās sezonas.

Par komandas pirmo vārtsargu tiek gatavots Kristers Gudļevskis, kurš pēc piecām sezonām Ziemeļamerikā atgriezies dzimtenē. Ar viņu konkurēs Timurs Biļalovs un Maksims Tretjaks no Krievijas. Savukārt iepriekšējās sezonas rīdzinieku pirmais vārtsargs Jānis Kalniņš pieņēma KHL spēlējošā Somijas kluba Helsinku "Jokerit" piedāvājumu.

Aizsardzības līnijā no iepriekšējās sezonas palikuši vien Uvis Balinskis, Kristaps Zīle un lietuvietis Nerijus Ališausks. Viens no būtiskākajiem papildinājumiem ir pieredzējušā Kristapa Sotnieka atgriešanās dzimtajā klubā. Viņš iepriekšējās divas sezonas pavadīja citā KHL vienībā Toljati "Lada", kura pavasarī tika izslēgta no līgas, taču aizsargs vasaras sākumā noslēdza līgumu ar "Dinamo".

Tāpat nozīmīgs papildinājums ir uzbrūkošā stila aizsarga Metjū Majones piesaistīšana, kurš iepriekšējā sezonā kļuva par rezultatīvāko aizsargu Somijas augstākajā līgā, bet vēl pirms gada tādu pašu titulu ieguva Slovākijas meistarsacīkstēs. Savukārt neilgi pirms sezonas sākuma rīdziniekiem pievienojās pieredzējušais krievu aizsargs Sergejs Gimajevs. Tāpat klāt nākuši kanādietis Marks Entonijs Zaneti, amerikānis Keids Feirčailds un Dmitrijs Šuļeņins no Krievijas. Treneru rīcībā ir arī Roberts Mamčics.

Komandā vairs nav pieredzējušo aizsargu Krišjāņa Rēdliha un Gunta Galviņa, kā arī Georgija Pujaca, Aleksandra Jerofejeva, Ansi Salmelas un olimpiskās bronzas medaļas īpašnieka, kanādieša Karla Stolerija. Jāpiebilst, ka K.Rēdlihs bija viens no diviem hokejistiem bez Ginta Meijas, kurš Rīgas "Dinamo" sastāvā spēlējis visās līdzšinējās desmit sezonās.

Būtiskas izmaiņas ir arī uzbrukuma līnijā, jo Rīgas "Dinamo" atstājis iepriekšējās sezonas komandas kapteinis un pēdējo gadu vienības rezultatīvākais spēlētājs Miks Indrašis, kurš pārcēlies uz Maskavas "Dinamo". Ierindā gan palikuši iepriekšējās sezonas nākamie divi rezultatīvākie vīri - Miķelis Rēdlihs un Brendons Makmilans, kā arī atšķirībā no iepriekšējās sezonas šo jau no sākuma sāks tehniskais Lauris Dārziņš.

Brendons Makmilans
Brendons Makmilans Foto: Paula Čurkste/LETA

Savukārt no tiem, kas papildinājuši komandu, noteikti jāizceļ pieredzējušais centra uzbrucējs Andris Džeriņš, kurš iepriekšējās divas sezonas spēlēja Čehijas augstākās līgas klubā Hradeckrālovas "Mountfield", kā arī Latvijas hokeja jaunais talants Mārtiņš Dzierkals, kurš, nespējot nostiprināties Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Toronto "Maple Leafs" sistēmā, nolēma atgriezties mājās. Daudz tiek gaidīts arī no kanādieša Kevina Klārka un no zviedra Līnusa Videla, kurš Rīgas klubā atgriezies pēc trīs sezonu pārtraukuma. Tāpat no leģionāriem uzbrukuma rindas papildinājis arī soms Matiass Mitinens.

Komandā palikuši jau ilggadējie komandas spēlētāji Gints Meija, Vitālijs Pavlovs un Gunārs Skvorcovs, kā arī Frenks Razgals, Roberts Lipsbergs un Oskars Batņa. Tāpat vairāk tiek gaidīts no jaunajiem Emīla Ģēģera un Daniela Bērziņa, kuri sevi labi pieteica iepriekšējās sezonas beigu daļā. Rīdzinieku rindās ir arī Egils Kalns, kurš iepriekš spēlēja rīdzinieku fārmklubā Liepājā, tikmēr no pašmāju spēlētājiem ierindā vairs nav Māra Bičevska, Edgara Kuldas un Ņikitas Jevpalova.

Izmaiņas skārušas arī treneru korpusu. Galvenā trenera amatā palicis Ģirts Ankipāns, kurš pilda arī ģenerālmenedžera pienākumus. Iepriekšējā sezonā viņš vēl bija galvenā trenera pienākumu izpildītājs, bet tagad pilntiesīgs komandas vadītājs. Tāpat kā iepriekšējā sezonā viņam palīdzēs bijušie vārtsargi Edgars Masaļskis un Juris Klodāns, bet klāt nākuši Artis Ābols un Ronalds Ozoliņš, savukārt Aigars Cipruss pārņēmis jauniešu kluba "Rīga" vadību, kas spēlēs Krievijas Jaunatnes hokeja līgā (MHL). Ābols savulaik bija Rīgas "Dinamo" galvenais treneris, bet iepriekšējās trīs sezonas vadīja Toljati "Lada" komandu.

Līgu pametušas divas komandas

Būtiskas izmaiņas notikušas arī šīs sezonas KHL regulārā čempionāta sistēmā. Vispirms jau samazinājies komandu skaits, jo pavasarī no līgas tika izslēgta ne tikai "Lada", bet arī Hantimansijskas "Jugra". Līdz ar to turnīrā palikušas 25 komandas - 12 Rietumu un 13 Austrumu konferencē, uz kuru pārcelta Ņižņijnovgorodas "Torpedo" komanda.

Vien pāris dienas pirms jaunās sezonas sākuma KHL vadība nolēma arī mainīt punktu skaitīšanas sistēmu. Tagad komandām par uzvaru pamatlaikā regulārā čempionāta spēlē tiks piešķirti divi punkti līdzšinējo trīs vietā - tāda sistēma pastāv jau Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Savukārt par uzvaru pagarinājumā vai "bullīšos" arī pienāksies divi punkti, kamēr par zaudējumu papildlaikā vai pēcspēles metienos tiks piešķirts viens, bet par neveiksmi pamatlaikā - nulle punktu.

Iepriekš par uzvaru pamatlaikā bija trīs punkti, bet pagarinājumā vai "bullīšos" - divi, kamēr zaudētājai pienācās viens.

Regulārajā čempionātā katra komanda šosezon aizvadīs pa 62 spēlēm, kas ir jauns līgas rekords, jo līdz šim vairāk par 60 spēlēm sezonā vienai vienībai nav bijis. Jāpiezīmē, ka iepriekšējā sezonā, kurā bija teju mēnesi ilgs pārtraukums, kas bija saistīts ar Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, katrs klubs aizvadīja pa 56 mačiem.

Rīdzinieki regulārajā turnīrā pa četrām reizēm tiksies ar Helsinku "Jokerit", Sanktpēterburgas SKA, Maskavas "Dinamo", Maskavas "Spartak" un Čerepovecas "Severstaļ" komandām, kuras tāpat kā Latvijas klubs spēlēs Bobrova divīzijā. Četras spēles tiks aizvadītas arī pret principiālo sāncensi Minskas "Dinamo", kā arī Bratislavas "Slovan", bet ar pārējiem klubiem nāksies mēroties pa divām reizēm.

Jāizceļ divas spēles novembra beigās, kuras Latvijas klubs attiecīgi pret SKA un Maskavas CSKA aizvadīs Šveices pilsētā Cīrihē, abās spēlēs esot nosacītā mājinieku lomā.

Šosezon citos KHL klubos spēlēs četri Latvijas hokejisti. Maskavas "Spartak" pārstāvēs Kaspars Daugaviņš un Mārtiņš Karsums, pirmo sezonu leģionāra maizē pavadīs Indrašis, kurš pievienojies Maskavas "Dinamo", bet Artūrs Kulda noslēdzis līgumu ar "Severstaļ".

Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu samazinājies latviešu galveno treneru skaits, jo bez Ābola amatu zaudēja arī līdzšinējais "Torpedo" komandas stūrmanis Pēteris Skudra.

Savukārt par Omskas "Avangard" komandas galveno treneri kļuvis kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs, kurš ir arī Latvijas izlases stūrmanis.

Rietumu konferencē par favorītēm, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, tiek uzskatītas finansēs neierobežotās Sanktpēterburgas SKA un Maskavas CSKA, bet Austrumu konferencē jāizceļ iepriekšējās sezonas labākā komanda "AK Bars", kā arī labu sniegumu pirmssezonā demonstrējošā Ufas "Salavat Julajev".

Gatavojoties sezonai, Rīgas "Dinamo" pirmajā pārbaudes mačā vēl jūlija beigās pēcspēles metienos ar rezultātu 4:3 pārspēja Krievijas Augstākās līgas (VHL) vienību Ņeftekamskas "Toros". Pēc tam rīdzinieki devās uz Ņižņijnovgorodu, kur Gubernatora kausa izcīņā piecās spēlēs guva trīs uzvaras. Latvijas galvaspilsētas klubs ar 4:2 uzvarēja Minskas "Dinamo" vienību, ar 1:0 pārspēja turnīra saimnieci Ņižņijnovgorodas "Torpedo" un ar 4:3 pēcspēles metienu sērijā pieveica Maskavas "Spartak", bet ar 1:4 piekāpās Maskavas "Dinamo" un ar 2:3 zaudēja Jekaterinburgas "Avtomobilist".

Savukārt "Latvijas Dzelzceļa" kausā Rīgas vienība ar rezultātu 2:1 pārspēja Minskas "Dinamo", pēc tam sekoja neveiksme papildlaikā ar 1:2 pret Jaroslavļas "Lokomotiv", kā arī uzvara papildlaikā 2:1 pret "AK Bars" un graujošs panākums 6:1 pret Šveices vienību "Davos".

Rīgas "Dinamo" aizvadītajā sezonā ceturto gadu pēc kārtas nespēja iekļūt izslēgšanas turnīrā, paliekot pirmspēdējā vietā visā līgā.

Pirmajās četrās KHL sezonās rīdzinieki tika Gagarina kausa izcīņā, divas reizes sasniedzot otro kārtu, pēc tam Latvijas klubs vēl vienu reizi "play-off" spēlēja arī 2013./2014. gada sezonā, bet tagad četrus gadus "Dinamo" palikusi bez izslēgšanas turnīra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu