Starptautiskā NICA konference Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No šā gada 19. līdz 21. maijam Rīgā notiks starptautiskā NICA (Network for Collaboration in Arts) konference "Jauna partnerība jaunā pasaulē", kuru organizē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Latvijas Mākslas akadēmija.

Tajā piedalīsies mūzikas un mākslas augstskolu rektori un vadības pārstāvji no 12 valstīm – Austrijas, Čehijas, Francijas, ASV, Vācijas, Holandes, Izraēlas, Norvēģijas, Polijas, Igaunijas, Lietuvas un, protams, arī Latvijas. NICA tika dibināta 1995. gada 8. maijā Berlīnē, kad visa pasaule atzīmēja 50. gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām – simpozija "Atmiņas un mantojums" laikā. NICA darbība tika iecerēta kā mākslas un mūzikas augstskolu sadarbība bez jebkādām birokrātiskām struktūrām, biedru naudām, vadības aparāta utt. Viena vai divas augstskolas brīvprātīgi uzņemas koordinatora funkcijas un reizi divos gados sarīko konferenci, kas tiek veltīta kādai noteiktai tēmai. Desmit gadu laikā NICA pievienojušās 28 mūzikas un mākslas augstskolas Eiropā, Izraēlā, ASV un Austrālijā.

Organizācijas darbība balstās uz divpusējiem un daudzpusējiem līgumiem starp dalībvalstu augstskolām. Šo līgumu ietvaros savukārt tiek īstenoti dažādi projekti – studentu un pasniedzēju apmaiņa, izstādes, festivāli, konkursi, meistarklases. Pēdējos gados arvien populārāka kļūst dažādu mākslas veidu mijiedarbība – līdz ar to NICA’s kā organizācijas, kas apvieno mākslas un mūzikas augstskolas, nozīme arvien pieaug. Būtībā tā ir ideju banka, kur nepieciešamības gadījumā var atrast domubiedrus un partnerus dažādiem projektiem. Piemēram, 2004. gada vasarā Viļņā tika iestudēta mūsdienu komponista Marka Antonija Tērnidža opera "Grieķis". Šajā projektā tika iesaistītas desmit mūzikas un mākslas augstskolas no Lietuvas, Latvijas, Austrijas, Somijas, Zviedrijas, Lielbritānijas, Francijas, Holandes un Rumānijas.

NICA dibināšanas konference Berlīnē bija dziļi simboliska. Tā uzsvēra faktu, ka māksla un mākslinieki ir mūsu laikmeta sirdsapziņa – cilvēcīgais, humānais vienmēr izdzīvos, neraugoties uz šausmām un zvērībām, kas tikušas pastrādātas 20. gadsimtā.

Ne mazāk simboliska ir konference Rīgā š.g. maijā, kad pasaule atzīmē 60. gadadienu kopš Otrā pasaules kara beigām. Konferences tēma – "Jauna partnerība jaunā pasaulē" - ir zīmīga, jo, kopš NICA dibināšanas pagājušajos desmit gados Eiropa ir kļuvusi citāda, arī pasaule ir kļuvusi citāda – 11. septembris vairs nekad nebūs tikai kārtējā diena kalendārā.

Mēs varam būt lepni, ka mūsu partneri izraudzījušies Rīgu par tikšanās vietu, savā ziņā – jaunās Eiropas simbolu. Vietu, kur notiks diskusija par mākslas lomu jaunajā pasaulē. Tā ir aktuāla problēma šodien, kad aiz muguras ir 20. gadsimts ar visiem -ismiem. 21. gadsimts piesaka sevi ar jaunu ideju nepieciešamību. Mēs varam būt droši, ka Rīgas konferences impulsi aizskanēs tālu pasaulē un radīs atbalsi jaunos interesantos projektos, kuru īstenošanā līdzvērtīgi partneri citām augstskolām būs arī JVLMA un LMA. Konferences ietvaros 20. maijā plkst. 19.00 JVLMA Lielajā zālē notiks Lietuvas un Latvijas mūzikas augstskolu studentu koncerts. Tajā skanēs jauno komponistu skaņdarbi, kas apliecinās mākslas nepārtraukto attīstību un dzīvotspēju.

1. Plenārsēde Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas ērģeļu zālē 20. maijā plkst. 14.00 (līdz 17.00).

Ievads - Richards Ouvekerks /Roterdama/ NICA prezidents Prāgas asamblejas 2003 rezultāti Heincs Vēvers /Berlīne/ - atskats vēsturē Kultūras jeb kreatīvās darbības un ekonomikas jeb biznesa savstarpējā sadarbība - Ramona Umblija /Rīga/ Vroclavas Mākslas akadēmijas prezentācija - Beata Ludvichak /Vroclava/ Dažādi jautājumi

2. Plenārsēde Latvijas Mākslas akadēmijas aulā 21. maijā plkst. 10.00 (līdz 13.00)

LMA rektora Jāņa Andra Oša un LMA prorektora Alekseja Naumova apsveikums Mākslas loma vizuālajā laikmetā - Andris Teikmanis / Rīga Studentu prezentācijas: * Jinhi Kim / Berlīnes Mākslu universitātes apmaiņas studente Jeruzalemes Mākslas un dizaina akadēmijā * Eriks Šolcs / Berlīnes Mākslu universitātes apmaiņas students Latvijas Mākslas akadēmijā * Gundega Šmite /Latvijas Mūzikas akadēmija/ un Ugne Ģiedraitīte /Lietuvas Mūzikas akadēmija/ - par pieredzi, iespējām un kontaktiem pēc mācībām vasaras akadēmijaa Francijā * Evelīna Deičmane / pieredze Berlīnes Mākslu universitātē Iepazīšanās ar Latvijas Mākslas akadēmiju un tās darbību

Aicināti visi! Ieeja par ziedojumiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu