Aivars Kļavis. Adiamindes āksts

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēsturiskās triloģijas “Viņpus vārtiem” pirmā grāmata “Adiamindes āksts” ļauj ielūkoties notikumos 18. gs. Vidzemē pēc krievu–zviedru kara. Uzzināsim, kā Tulles un Ulles dēls nokļuva Rīgas rātskunga un ietekmīgā Vidzemes muižkunga Johana fon Šulcena aizbildniecībā un tika pie iesaukas “Adiamindes āksts”.

Autors raksta par laiku, kad tika būvēta Adiamindes muiža un jauneklis Gotfrīds liktenīgi iemīlējis vagara skaisto meitu Mariju, par laiku, kad muižniecība ar pilnu sparu izmantoja savas privilēģijas un īpašuma tiesības, un šajā laikā parādījās personības, kas redzēja nākotni. Vēsturiski fakti un atdzimušas leģendas ļauj ielūkoties vēl senākā pagātnē, vēstot arī par līvu dzīvi un viņu virsaiša Vesikes pareģojumiem, par Brēmenes tirgotāja Tomasa dzīves līkločiem un Hieronīma fon Minhauzena tikšanos Duntē ar skaisto Jakobīni fon Duntenu. Romānā stāstīts, kā, nosodot dzimtkungu neierobežoto varu, pret paša tautiešiem nostājas Garlībs Helvigs Merķelis. Par to, ka pagātne patiesībā ir šodiena, bet patiesība par šodienu meklējama pagātnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu