Norvēģu novelists Hjells Askilsens Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 4. līdz 7. maijam Rīgā viesojas ievērojamais norvēģu rakstnieks, noveļu meistars un tulkotājs Hjells Askillsens (Kjell Askildsen).

LKA Nordistikas centrs ceturtdien, 5. maijā, plkst. 18.00 rīko tikšanās vakaru ar rakstnieku savās telpās Firsa Sadovņikova ielā 37. Autors stāstīs par savu daiļradi, viņa noveles lasīs Dailes teātra aktieris Juris Strenga. Pasākums tiks tulkots latviski. Vizītes laikā rakstniekam paredzēta arī tikšanās ar Latvijas Universitātes un Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem.

Hjells Askillsens uzrakstījis arī vairākus romānus, tomēr galvenokārt pazīstams kā novelists. Debitējis 1953. gadā ar noveļu krājumu, kas piētiskajā sabiedrībā izraisīja asas diskusijas, jo autors pieskāries erotikas tēmai. Dzimtajā Mandālā macītāji panāca, ka grāmata tika izņemta no pilsētas bibliotēkas.

Autoram raksturīgs grūtsirdīgs, gandrīz mizantropisks pasaules skatījums, askētiska, precīza un lakoniska valoda. Viņš klusināti un intīmi raksta par cilvēka vientulību un nespēju tuvoties otram cilvēkam. Uzskata, ka Askillsens aizsācis jaunu ēru norvēģu noveļu rakstniecībā.

Darbi tulkoti daudzās valodās, tai skaitā dāņu, zviedru, somu, angļu, vācu, franču, spāņu, itāliešu u.c. Askillsena darbi iekļauti antoloģijā „12 Eiropas noveles” ("12 europeiske noveller"), kas izdota 12 valstīs. Par savu daiļradi Askillsens saņēmis vairākas literatūras balvas, t.sk. izdevniecības "Aschehoug" godalgu (Aschehougprisen) 1991. gadā, Norvēģu akadēmijas balvu (Det Norske Akademis Pris) 2004. gadā un daudzas citas. Kad Hjells Askillsens tika izvirzīts Ziemeļu Padomes balvai literatūrā par noveļu krājumu «Et stort øde landskap», norvēģu žūrija par rakstnieku teica: „Pasaulē, kas ir pilna skaļu vārdu, viņš atdod cilvēkam atpakaļ klusumu.”

Pasākums tiek rīkots kultūras pasākumu prezentācijas ZIEMEĻU PAVASARIS ietvaros ar Norvēģijas Ārlietu ministrijas atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu