Pelhems Grenvils Vudhauzs “Drošu dūšu, Džīvs!”

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apgādā “Tapals” Valdas Melgalves tulkojumā izdots jau otrs slavenā angļu humora klasiķa Pelhema Grenvila Vudhauza romāns “Drošu dūšu, Džīvs!”. Otrajā grāmatā Bertrams Vūsters nebeidz uzmundrināt savu sulaini, jo atkal jāsteidz palīgā draugiem, kam uzglūn nedienas. 2004. gada rudenī latviski iznāca šīs sērijas romāns “Labs, i’, Džīvs!”, kas pasaulē ir piedzīvojis lielāko izdevumu skaitu.

Angļu komiskā romāna klasiķis P.G. Vudhauzs (1881-1975) ir pazīstams visā pasaulē. Viņa romāni izdoti miljonu tirāžās. Savā literārajā darbībā Vudhauzs bijis ļoti ražīgs (vairāk nekā 120 romānu), turklāt savus romānus veidojis sērijām. Viena no tām – sulaiņa Džīvsa un dīkdienīgā aristokrāta Bertrama Vūstera piedzīvojumi. Lai gan Vudhauza daiļrade tikusi vērtēta visai pretrunīgi, Vudhauza valoda ir dzirkstoša un asprātīga. Rakstnieka dialogu raitumu augstu vērtēja viņa slavenais kolēģis Ivlins Vo, piebilstot, ka “Vudhauzs katrā lappusē spēj uzburt apmēram trīs oriģinālus un brīnišķīgus salīdzinājumus”. Savukārt Vudhauza kvēlākajiem atbalstītājam rakstniekam Džordžam Orvelam šķita simpātisks Vudhauza apolitiskums. Anglijā Vudhauzu lasa frizieri un mājsaimnieces, datorspeciālisti un profesori. Bet kurš gan būtu teicis, ka mēs esam sliktāki par angļiem?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu