Ēd, guli, netuntulējies! Kā sagaidīt dzestro rudeni?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evita Egle

Miegs, pilnvērtīgs uzturs, fiziskas aktivitātes, dienas režīms, tīras rokas ir pieci vaļi, uz kuriem turas laba veselība. Kā nostiprināt organismu pirms garā skolas gada un ko darīt, lai mitrajā un tumšajā laikā slimības mestu līkumu gan tev, gan tavam bērnam, stāsta "Euroaptiekas" farmaceite Ieva Zvagule.

Miegs - saldāks par visu

Skolēniem no sešu līdz 12 gadu vecumam vajadzētu gulēt 9-12 stundas, bet pusaudžiem 13 līdz 18 gadu vecumā miegam jāatvēl 8-10 stundas - līdzīgi kā pieaugušajiem, atklāj ASV Miega medicīnas centra pētījumi. Tomēr bērni mēdz gulēt daudz mazāk par nepieciešamajām deviņām stundām, galvenokārt tāpēc, ka vakarā daudz laika tiek pavadīts, veroties dažādos ekrānos. No šī ieraduma labāk būtu atteikties, jo miegam, tāpat kā jebkurai citai nodarbei, ir jānoskaņojas un jāsagatavojas.

Atpūta Esplanādē. Ja nedrīkst gulēt zālienos, tad uz soliņiem vismaz tas ir atļauts!?
Atpūta Esplanādē. Ja nedrīkst gulēt zālienos, tad uz soliņiem vismaz tas ir atļauts!? Foto: AFI

Spēks ir brokastīs!

Tiem, kas nav pabrokastojuši, sliktāk veicas atmiņas, uzmanības, informācijas apstrādes un reakcijas ātruma pārbaudēs. "Padomājiet vien - pēc nakts miega cilvēks nav ēdis vismaz 9 stundas, protams, organisms ir izsalcis," uzsver farmaceite. “Ja cilvēks dienā ietur trīs ēdienreizes, brokastīm vajadzētu iekļaut apmēram trešo daļu no uzturvielu daudzuma. No rīta pamostoties, cukura līmenis asinīs parasti ir nokrities viszemākajā punktā, tāpēc nepieciešams uzņemt enerģiju."

Vislabāk izvēlēties pilngraudu putras, brokastu pārslas, pilngraudu maizi, rupjmaizi, olu ēdienus, biezpienu, kādu svaigu augli vai dārzeni, nesaldinātu jogurtu. Un vēl: jādzer ūdens!

Spridzini vitamīnus!

Labs sargs pret saaukstēšanos un vīrusiem ir dzērvenes, ķiploki, ingvers un medus. Vakaros sildīs tējas no lauku pļavām. Palīgā var ņemt aptieku preparātus, kuru sastāvā ir ehinācija, ķiploks, kurkuma, ingvers. Tāpat nevajadzētu aizmirst par B grupas vitamīniem, C un D3 vitamīniem, selēnu, cinku, dzelzi. Īpaša uzmanība jāpievērš D vitamīnam, kurš gada tumšajos mēnešos trūkst gandrīz visiem.

"Pirmajos vēsajos rītos nav jāsāk tuntulēties rudens mētelī - organismam jāļauj pamazām pierast pie zemākas gaisa temperatūras, izvairoties no sasvīšanas," atgādina Ieva Zvagule.

Tēja
Tēja Foto: Pixabay

Uzmanību, netīras rokas!

Roku mazgāšana palīdz izvairīties no infekcijas slimībām (caurejas, gripas, hepatīta), zarnu un elpceļu slimībām. Tikai ar ūdeni rokas nomazgāt nevar - dažas sekundes paskalojot pirkstus zem krāna, lielas jēgas nav.

Rokas jāmazgā kārtīgi, atceroties arī par pirkstu starpām, virsmām zem nagiem un gredzeniem.

Rokas noteikti jāmazgā pirms ēšanas, pēc labierīcību apmeklējuma, pēc deguna šņaukšanas, klepošanas, šķaudīšanas, kā arī atgriežoties mājās no dažādām sabiedriskām vietām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu