Platona ēnā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Mailsu Burnjetu, sengrieķu filozofijas pētnieku, Oksfordas Visu Dvēseļu (All Souls) koledžā sarunājas Arnis Rītups.

Rīgas Laiks: Vai jūs esat filozofs?

Mailss Burnjets: Vienā nozīmē – jā, vienā nozīmē – nē.

RL: Kādā nozīmē – jā un kādā – nē?

Burnjets: Es reiz uzstājos radioraidījumā, kurā katru nedēļu uz interviju tika aicināti dīvainu profesiju cilvēki. Iepriekš pie viņiem bija bijuši hipnotizētāji vai kaut kas tamlīdzīgs, un tagad viņiem bija filozofi. Mēs bijām kādi deviņi, un intervētājs nebeidza vien uzdot jautājumus par to, vai mums ir sava dzīves filozofija. Viņam pašam par filozofiju bija ļoti vāja nojausma. Diskusija nevedās, jo telpā bija tikai viens cilvēks, proti, Maikls Dammets, kurš ir filozofs tajā nozīmē, ka viņam ir sava liela, sistemātiska teorija, kuru visi uzskata par vienu no svarīgākajiem filozofijas izvērsumiem mūsdienās. Pārējie bija tādi, kas vienkārši cenšas pēc iespējas labāk saprast tādus cilvēkus kā Dammets vai, manā gadījumā, Platons un Aristotelis, un nodot savu aizrautību un interesi tiem, kurus māca, vai tiem, ar kuriem diskutē akadēmiskos žurnālos un grāmatās. Viņi ir “filozofi” citā nozīmē.

RL: Vai jūs zināt, kas ir filozofija?

Burnjets: Es drīzāk teiktu, ka filozofija ir bijusi daudzas un dažkārt ļoti atšķirīgas lietas. Es filozofu pazīstu, kad ar viņu satiekos. Kad lasu Maiklu Dammetu, kad lasu Aristoteli, kad lasu Platonu, es zinu, ka lasu filozofu, – tajā nozīmē, ka viņiem ir pašiem savas lielas domas.

RL: Stāsta, ka Budu var pazīt pēc 34 ārējām zīmēm – rokām līdz ceļiem, sniegbaltiem zobiem un citām. Pēc kādām pazīmēm jūs pazīstat filozofu?

Burnjets: Viena no tām ir spēja saskatīt saistību starp šķietami tālām lietām, kuru saistību vairums no mums neredz. Teiksim, saskatīt saistību starp noteiktu jautājumu ētikā un kādu jautājumu loģikā vai metafizikā. Tā ir spēja saskatīt, kā jūsu teikto var saskaņot ar to, ko jūs esat teicis senāk vai taisāties teikt vēlāk it kā pavisam citā sakarā.

RL: Vai jūs varētu dot kādu piemēru sakarībām, kuras jūs redzat, bet vairums angļu neredz?

Burnjets: Bet es taču saku, ka es neesmu tāda veida filozofs. Es varu saskatīt sakarības Aristoteļa, Platona vai, ja gribat, Vitgenšteina darbos. Es esmu pieticīgs filozofs, kurš cenšas dalīties ar citiem savā saprašanā un apbrīnā par lielajiem filozofiem, ar kuriem es strādāju.

Intervijas turpinājumu lasiet žurnālā "Rīgas laiks".

Pirmpublicējums žurnālā Rīgas Laiks 04/2005. © Arnis Rītups © Rīgas Laiks

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu