KNAB tomēr veic pārbaudi par ZZS pārstāves vadītās Finanšu ministrijas slavinošajām reklāmām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume Foto: Ieva Leiniša/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tomēr veic pārbaudi par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāves Danas Reiznieces-Ozolas vadītās Finanšu ministrijas (FM) slavinošajām reklāmām.

17.augustā KNAB aģentūrai LETA atzina, ka, iepazīstoties ar konkrētās reklāmas saturu, KNAB tajā nav konstatējis slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes. Tomēr šodien Latvijas Radio KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Amīlija Raituma atzina, ka vēlētājiem ir jāvērtē šīs kampaņas ētiskā puse, bet birojs par šo reklāmu ir sācis pārbaudi.

"Problēma gan ir tajā, ka, lai atzītu administratīvā resursa prettiesisku izmantošanu, ir jākonstatē, ka visas kampaņas mērķis ir slēptā aģitācija. Mēs veicam pārbaudi un pārliecināsimies par šī kampaņas mērķiem, un tikai tad varēsim pateikt, ir vai nav pārkāpums," norādīja Raituma.

Viņa uzskata, ka pēc vēlēšanām politiķiem vajadzētu pārskatīt regulējumu un noteikt zināmus ierobežojumus pašvaldībām un valsts institūcijām veikt reklāmas kampaņas priekšvēlēšanu aģitācijas periodā.

Uz norādi, ka priekšvēlēšanu laikā ministri, tostarp, premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS), aktīvi devušies reģionālajās vizītēs un piedalās dažādos publiskos pasākumos, Raituma atbildēja, ka KNAB pievērš uzmanību arī šādām aktivitātēm, taču amatpersonām nav nekādu ierobežojumu šādās aktivitātēs piedalīties.

Jau ziņots, ka FM apmaksātās radio reklāmās tika informēts par iedzīvotāju uzkrājumiem bankās, nodokļu ieņēmumiem un jauno automašīnu pārdošanu.

Vienā no Latvijas Radio izskanējušām reklāmām bija teikts: "FM informē: Nodokļu reforma veicinājusi būtisku kopbudžeta ieņēmumu pieaugumu. Šī gada pirmajā pusgadā nodokļu ieņēmumi būtiski pārsniedza izdevumu apmēru, veidojot pārpalikumu 477,7 miljonu eiro apmērā, kas par 247 miljoniem eiro pārsniedz iepriekšējā gada kopbudžetā esošo pārpalikuma apmēru. Aug ienākumi, aug Latvija!"

9.jūnijā Latvijā oficiāli sākās 120 dienu ilgais priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms rudenī paredzētajām Saeimas vēlēšanām.

Administratīvo resursu izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijā ir aizliegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu