Pasniegs prestižās "Oskara" balvas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Losandželosā "Kodak" teātrī plkst. 17 pēc vietējā laika (pirmdien divos naktī pēc Latvijas laika) pasniegs prestižās Amerikas Kinoakadēmijas balvas.

Ceremoniju vadīs komiķis Kriss Roks, kurš jau paspējis "Oskara" balvu pasniegšanas pasākumu nodēvēt par "idiotisku modes skati".

Telekompānija ABC paziņoja, ka nolēmusi "Oskara" balvu ceremoniju pārraidīt ar piecu sekunžu aizturi, lai vajadzības gadījumā varētu aizkavēt rupjību vai citu nepiedienīgu incidentu pārraidīšanu. Roks nekavējoties paziņoja, ka jūtas ļoti atvieglots, jo tomēr nespēj garantēt, ka viņam izdosies atturēties no lamuvārdu lietošanas.

Kino industrijas eksperti prognozē, ka Klinta Īstvuda boksa drāma "Million Dollar Baby" cīņā par balvām tomēr pārspēs tās galveno sāncensi - Martina Skorsēzes filmu "The Aviator", kurā stāstīts par miljardieri Hovardu Hjūsu.

Šī nav pirmā reize, kad par labākās filmas un labākā režisora balvām sacenšas divi amerikāņu supergrāvēji. Turklāt 74 gadus vecais Īstvuds šogad nominēts arī labākā aktiera kategorijā par īgnā cīņu menedžera atveidojumu viņa filmā "Million Dollar Baby".

Ir nominēti vēl divi šīs filmas aktieri, kuri arī tiek uzskatīti par galvenajiem balvu pretendentiem, - Hilarija Svanka labākās aktrises kategorijā un Morgans Frīmens labākā otrā plāna aktiera kategorijā.

Īstvuds vēl nekad nav saņēmis labākā aktiera balvu un domājams, ka viņam tas neizdosies arī šogad, lai gan viņš jau gadu desmitiem ir tēlojis tādus klasiskus kino varoņus kā policistu filmā "Dirty Harry".

Gaidāms, ka labākā aktiera tituls šogad pienāksies Džeimijam Foksam par mūzikas leģendas Reja Čārlza attēlojumu filmā "Ray".

Īstvuds 1993.gadā tika atzīts par labāko režisoru un saņēma "Oskara" balvu par labāko filmu - "Unforgiven", lai gan daudzi uzskatīja, ka labākās filmas balvu bija pelnījusi arī viņa pagājušajā gadā nominētā filma "Mystic River".

Ne visu labāko kino industrijas pārstāvju nopelni ir tikuši novērtēti - "Oskaru" nav saņēmušas arī tādas slavenības kā Alfrēds Hičkoks, Hovards Houkss un Orsons Velss. Arī 62 gadus vecais Skorsēze, kurš ir uzņēmis tādas filmas kā "Raging Bull", "Taxi Driver" un "Goodfellas", ir starp izcilākajiem kino jomas pārstāvjiem, kuri palikuši bez Amerikas Kinoakadēmijas apbalvojuma.

Tomēr gaidāms, ka šogad slavenā režijas eksperta Skorsēzes veikums tiks novērtēts, jo viņš ir uzņēmis tādu filmu, kuras jau tradicionāli bez balvām nepaliek.

Līdzīgi apbalvotajām filmām "Gladiator", "Titanic" un "The Lord of the Rings: The Return of the King", Skorsēzes "The Aviator" ir vērienīgs stāsts, un tas ir par Holivudu trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados.

Filma "The Aviator" šogad saņēmusi visvairāk nomināciju, un uz balvām pretendē arī tās aktieri Leonardo di Kaprio un Keita Blanšeta.

Iespējams, "The Aviator" apbalvošanas ceremonijā būtu piedzīvojusi īstu triumfu, tomēr pēdējā mirklī uz kino ekrāniem parādījās arī "Million Dollar Baby". Vēl labākās filmas kategorijā izvirzītas "Sideways", "Ray" un "Finding Neverland".

"The Aviator" uzņemšana bija vērienīga, attēlojot arī sirdiplosošu lidmašīnas avāriju, savukārt "Million Dollar Baby" ar tās aizkustinoši dramatisko un satraucošo sižetu ir gluži pretēja.

Abu režisoru draugs "Time Magazine" kino kritiķis Ričards Šikels pavēstīja, ka viņam ļoti patīkot abas filmas, taču, viņaprāt, mazais beigu beigās uzveiks lielo.

"Mārtijs ir uzņēmis burvīgu filmu. Uz mani atstāja ļoti lielu iespaidu tās episkais vērienīgums un tas, kā tā attēlo amerikāņu neprātu, un Akadēmijas locekļi to ciena. Bet viņi patiešām mīl Klinta filmu, un "Oskaru" balsošanā mīlestība pārspēs cieņu," uzskata kritiķis.

Par filmu "The Aviator" viņš piebilda, ka tā nav filma, ko "Amerika vēlētos paturēt sirdī. Tā ir brīnišķīga filma, bet tās centrā ir ārprātīgs cilvēks. Ne tāds, par kuru cilvēki teiktu "nabaga Hovards" vai "drosmīgais Hovards". Turpretī Īstvuda filmā ir pievilcīgākie un sirdij tuvākie personāži, kādus vien var iedomāties."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu