Rundāles pilī BBC atdzīvina britu mīlas stāstu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu un baltiešu kopdarbībā no 13. līdz 17. februārim Rundāles pilī tapa filmas "Velisa un Edvards" kadri.

Lenti pasūtījusi Lielbritānijas televīzija "BBC". Filmu kompānija SIA "Baltic Film Services" sadarbībā ar Lielbritānijas "Company Television Productions" Ltd šonedēļ četras dienas pavadīja Rundāles pilī, lai uzņemtu epizodes britu drāmai "Velisa un Edvards", informē filmēšanas objektu menedžere Annija Tetere.

Kā "Bauskas Dzīvei" atklāja viens no filmas producentiem Marks Paibuss, filma būs par Anglijas karali Edvardu VIII, kurš atteicās no troņa, lai varētu apprecēt mīļoto sievieti Velisu Simpsoni. M. Paibuss norādīja, ka filmas notikumu pamatā ir patiesi fakti un tās darbība risinās 20. gadsimta 30. gados. Filmas scenārijā pirmo reizi notikumi ir atspoguļoti no Velisas viedokļa. Sižetā atklājas viņu romantisko attiecību sākumposms, kad Edvards vēl bija Velsas princis, bet Velisa – precējusies ar Ernestu Simpsonu. "Šīs attiecības izraisīja pasaules skandālu, kura dēļ Velisa nosaukta par sievieti, kas nozagusi Anglijas karali. Šis notikums bija sākums monarhijas sabrukšanai Lielbritānijā," spriež M. Paibuss.

"Lai Rundāles pils zelta zāli greznotu atbilstoši 20. gadsimta sākumposmam, aizkari vesti no Anglijas, mēbeles sameklētas Rīgā. Tikai tās bija nedaudz jāpārveido," tā Maikls Kārlails.

"Mēbeles, piemēram, krēsli, tika pie jauna, sarkana auduma," stāsta filmas mākslinieks noformētājs Maikls Kārlails. Viņš atzīst, ka, filmējot Baltijas valstīs, galvenā priekšrocība ir lētās izmaksas.

Kā atklāja A. Tetere, kinolentē lomās būs redzami arī latviešu mākslinieki – Ārijs Geikins, Romualds Ancāns, Varis Vētra, Normunds Bērzs un Sigita Jegļevska. "Saskatu tikai pozitīvo, jo latviešu aktieriem tiek dota iespēja filmēties. Tā ir cita pieredze. Pagaidām angļi latviešu aktierus izmanto uzmanīgi, pārbauda, uz ko esam spējīgi. Lielās lomas tiek atstā tas pazīstamiem māksliniekiem. Protams, katrai nācijai ir arī savas "utis". Angļiem izteikta ir lielummānija. Viņi domā, ka šeit neviens no kino neko nesaprot. Var tikai apbrīnot lielo mašinēriju, kas iesaistīta filmas veidošanā. Mums kādu noteiktu darbu var veikt desmit cilvē ku, taču viņiem to darīs vismaz divdesmit," stāsta N. Bērzs. Galvenās lomas filmā atveido pasaulslavenie britu aktieri Džolija Ričardsone un Stīvens Kempbels Mūrs.

Rundāles pils muzeja darbinieki ir priecīgi, ka klusajā ziemas periodā notiek kaut kas tik iespaidīgs kā filmas uzņemšana. "Protams, patīkami, ka ar šo notikumu var pievērst uzmanību. Taču šī procesa organizācija ir smags darbs. Lai kaut ko iegūtu, vienmēr kaut kas tiek arī zaudēts," norāda muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Grosbarde.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu