Grupas R.E.M. piedāvātā brīvības izjūta

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šobrīd gada pašā sākumā vēl grūti precīzi prognozēt, kādi izvērtīsies divpadsmit mēneši Latvijas šovbiznesa un koncertdzīves orbītā, tomēr daudzi mūzikas eksperti jau pasteigušies apgalvot, ka tieši 25.janvārī Rīgā Ķīpsalas hallē paredzētais amerikāņu supergrupas R.E.M. koncerts ar mūsu pašu "Prāta vētras" uzstāšanos ievaddaļā kļūs par izcilāko gada notikumu šajā nozarē.

Lai arī mūslaiku straujajā ritējumā bieži gadās, ka dažādi pārsteigumi, arī - patīkamie, var uzkrist kā sniegs uz galvas, un arī, piemēram, gaidāmais pavasaris sola mūzikas gardēžiem jaukus brīžus, jo uz Latvijas galvaspilsētu aprīlī pošas astoņdesmito gadu rokmūzikas intelektuāļu vidū tik populārā gotiskā roka novirziena pazīstamie pārstāvji - grupa Dead Can Dance, bet maijā Rīgā gaidāms kādreiz tik iecienītā Dire Straits ģitārists un vokālists Marks Noflers, tomēr grupas R.E.M. koncerts ir daudzu sapnis, kopš jau iepriekšējā gada ziemā paklīda baumas, ka sociāli un politiski aktīvais Maikls Staips kopā ar savu komandu pošas uz latvju zemi.

Kad kļuva zināms, ka baumas par augustā gaidāmo koncertu ir tikai baumas, šķita, ka R.E.M. ir sapnis, kuram nav lemts piepildīties, tomēr rudentiņš nāca ne vien kā senā dziesmā, bet arī ar koncertaģentūras FBI aicinājumu pirkt biļetes, un lētākās tika izķertas skaitāmu stundu laikā, turklāt netrūka ļaužu, kas bija gatavi nodzīt skopumu, jo R.E.M., viņuprāt, ir kas vērtīgāks par dažiem desmitiem latu. Tāpēc jau šobrīd nav šaubu, ka 6000 cilvēku uzņemt spējīgā Ķīpene būs pārpildīta, un dzirdēts, ka 25.janvārī uz Rīgu gatavojas doties vairāki simti liepājnieku, un kopš janvāra sākuma aizkavējušos mūzikas cienītāju vidū aktuāls ir jautājums par lieku biļetīti.

R.E.M. ceļš uz panākumiem bija ja ne zibenīgs, tad tomēr visnotaļ straujš. Jau pirmais pirms divdesmit četriem gadiem tapušais un radiostacijas sasniegušais grupas singls "Radio Free Europe" guva pieklājīgas kritikas sakarā ar grupas savdabīgo uz alternatīvā roka sliekšņa balansējušos stilu un Maikla Staipa savdabīgo vokālu, tomēr līdz pasaules slavai bija vēl tālu. Fiksēts, ka grupas pirmais koncerts notika 1980. gada aprīlī Atēnās, un eiropiešiem šis fakts ir amizants, ar to, ka šī pilsēta ir nevis Grieķijas metropole, bet gan R.E.M. mājvieta Džordžijas štatā viņpus okeānam, kur kvartets radās no studiju biedriem universitātē. Līdz grupas debijas albumam pagāja trīs vasaras, tomēr 1983.gadā iznākušais "Murmur" ASV tika izpirkts tik žiperīgi, ka izdevējiem nācās raudzīties pēc papildu tirāžas. Tomēr taisnības labad jābilst, ka grupa R.E.M. tolaik bija populāra vienīgi dzimtenē.

Arī nākamie pieci grupas albumi bija populāri, un par sviestu uz maizes grupa R.E.M. sūdzēties nekādi nevarēja, tāpat kā mūzikas cienītājiem nebija laika fiksēt brīdi, kad R.E.M. no sava žanra meistariem kļuva par supergrupu, jo daudz aizraujošāka bija ieklausīšanās Maikla Staipa balsī, kas guva arvien izteiksmīgāku skanējumu. 1991.gadā iznākušo grupas R.E.M. albumu "Out of Time"" ne vien fani un alternatīvā roka cienītāji, bet mūzikas eksperti visā pasaulē apbārstīja visdāsnākajiem komplimentiem, bet singls "Losing My Religion" kļuva par vienu no desmitgades atmiņā paliekošajām dziesmām. Loģiski, ka gan viens, gan otrs gozējās dažādu mūzikas topu, tai skaitā ietekmīgāku ASV un Lielbritānijas, līderpozīcijās. Pēc notikušā gaužām loģiski šķita, ka R.E.M savāca dažnedažādas prestižākās pasaules mūzikas balvas, un tikpat likumsakarīgi, ka arī gadu vēlāk tapušais albums "Automatic For The People" bija mīlēts un cienīts abpus okeānam.

Grupa R.E.M. kļuva par klasiķiem, lai arī viņu popularitāte pēdējā desmitgadē piedzīvojusi līkločus, jo skarbākie kritiķi un klausītāji pārmet grupai pašcitēšanu, gan nenoliedzot, ka R.E.M mūzika joprojām ir perfekta, eleganta un kvalitatīva. Ne vien mūzikas cienītāju, bet arī politikas vērotāju uzmanības lokā R.E.M nonāca ar savu pērnā gada rudenī izdoto pēdējo albumu "Around the Sun", kurā grupa nežēloja izteiksmes līdzekļus, lai, solidarizējoties ar tādiem slaveniem tautiešiem kā Brūsu Springstīnu, Pearl Jam un citiem, paustu savu nepatiku pret tobrīd vēl prezidenta amata kandidātu Džordžu Bušu un viņa politiku kopumā. Mūzika ne vienmēr spēj izmainīt pasauli, un dienu pēc Buša ievēlēšanas grupa R.E.M esot sākusi koncertu ar dziesmu, kuras teksts vēsta, ka "šīs, kā mēs zinām, ir pasaules beigas".

Mēs Latvijā savukārt zinām, ka, ja grupa R.E.M. brauc uz Rīgu, tad mūzikas cienītājiem tās nudien nav pasaules beigas, bet gan izcils notikums, kuram papildu smeķi piešķir fakts, ka tieši Latvijas supergrupa "Prāta vētra" ir pasaulslaveno R.E.M. mūziķu iesildītāji veselos septiņos koncertos Austrumeiropā Vecā kontinenta koncertturnejas ietvaros. Skaidrs, ka tas ir liels notikums gan "Prāta vētrai" (mūzikas cienītājiem droši vien labā atmiņā ir diplomētā žurnālista Renāra Kaupera intervija ar Maiklu Staipu vienā no "SestDienām"), gan atzinība Latvijas populārās mūzikas līderiem. "Es mūzikā meklēju brīvības izjūtu un atslēgšanos no ikdienas dzīves," vienā no intervijām sacījis Maikls Staips, un, visticamāk, ka 25. janvārī 6000 cilvēku šās izjūtas Rīgā arī atradīs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu