Sāk atkārtotu prāmja "Estonia" katastrofas apstākļu izmeklēšanu (2)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas valdība ceturtdien deva rīkojumu sākt jaunu izmeklēšanu par 1994.gadā Baltijas jūrā notikušās prāmja "Estonia" katastrofas apstākļiem, ziņo aģentūra TT.

Toreiz bojā gāja 852 cilvēki, un prāmja "Estonia" bojāeja ir lielākā jūras kuģa katastrofa Eiropā kopš Otrā pasaules kara. Lēmums par atkārtotu izmeklēšanu pieņemts, kad medijos bija parādījušās ziņas, ka ar prāmi uz Zviedriju vests militārais aprīkojums. Izmeklēšanu vadīs Sveas apgabala augstākās tiesas prezidents Jūhans Hiršfelds. "Iespējams, ka viņš kaut ko atradīs, kas izgaismos situāciju," Zviedrijas premjerministru Jēranu Pēršonu citē aģentūra TT. Prāmis "Estonia" avarēja vētras laikā 1994.gada 28.septembrī netālu no Somijas piekrastes, atrodoties ceļā no Tallinas uz Stokholmu. Saskaņā ar Igaunijas, Somijas un Zviedrijas komisijas veiktās izmeklēšanas rezultātiem, prāmis nogrima, kad vētrā atvērās tā priekšējā lūka un ūdens pārpludināja klāju, kurā bija novietotas automašīnas. Kā jau LETA ziņoja, bijušais Zviedrijas muitas darbinieks Lennarts Henriksons zviedru televīzijai pastāstījis, ka kravā varēja atrasties automašīnas ar slepenu ieroču kravu. Zviedrijas muitniekiem bija aizliegts pārbaudīt šādas kravas. Henriksons stāstīja, ka 14. un 20.septembrī prāmī "Estonia" Stokholmā ieradās automašīnas, kuras saskaņā ar muitas priekšnieka pavēli muitai bija aizliegts pārbaudīt. Heriksons, kurš Stokholmas muitā nostrādājis 38 gadus, teica, ka šādu pavēli viņš saņēmis pirmo reizi. Rīkojums nepārbaudīt automašīnas un kravu, neskatoties uz ziņām par izplatītu kontrabandas pārvadāšanu no Baltijas valstīm, satraucis Henriksonu, kuram teikts, ka rīkojums bijis no "augstiem amatiem". Heriksonam 14.septembrī likts veikt "viltus pārbaudi", un viņš tās laikā kādā automašīnā "Volvo 745" atvēris pāris kastes, kurās, kā izskatījās, atradās "militāras elektroierīces". Pati automašīna piederējusi Zviedrijas firmai "Ericsson Access AB". Zviedrijas drošības dienesti ir apstiprinājuši, ka ar prāmi "Estonia" ticis pārvadāta militārais aprīkojums, taču noliedz, ka tas būtu noticis katastrofas naktī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu