Saūda Arābija dod mājienu par plānu padarīt Kataru par salu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Musulmaņu svētceļnieki ierodas Jeddas lidostā Saūda Arābijas galvaspilsētā
Musulmaņu svētceļnieki ierodas Jeddas lidostā Saūda Arābijas galvaspilsētā Foto: AFP/SCANPIX

Saūda Arābijas amatpersona piektdien deva mājienu, ka valsts grasās īstenot plānu par kanāla izrakšanu, kas pārvērstu kaimiņvalsti Kataru par salu.

"Es nepacietīgi gaidu detaļas par Salvas salas projekta īstenošanu, kas ir dižs un vēsturisks projekts, kurš mainīs reģiona ģeogrāfiju," sacīja kroņprinča Mohammeda bin Salmana vecākais padomdevējs Saūds al Kahtani.

Šis plāns par Kataras pussalas fizisku atdalīšanu no Saūda Arābijas kontinentālās teritorijas ir jauns stresa punkts 14 mēnešus pastāvošā strīdā starp abām valstīm.

Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina un Ēģipte 2017.gada jūnijā pārtrauca gaisa, jūras un sauszemes satiksmi ar Kataru, kā arī noteica ekonomiskas sankcijas, apsūdzot Kataru "teroristu" atbalstīšanā un pārāk tuvās attiecībās ar Irānu.

Katara noliedz šīs apsūdzības un ir apsūdzējusi minētās arābu valstis centienos sagraut tās ekonomiku.

Saūda Arābijas valdību atbalstošā ziņu vietne "Sabq" aprīlī ziņoja, ka valdība plāno izbūvēt 60 kilometrus garu un 200 metrus platu kanālu gar Kataras robežu.

Šī kanāla izveidošana izmaksātu līdz 2,8 miljardiem riālu (642,6 miljoniem eiro), un daļa no tā tiktu rezervēta plānotai kodolatkritumu glabātavai.

Piecas vārdā neminētas kompānijas, kas specializējušās kanālu rakšanā, ir tikušas uzaicinātas piedalīties šī projekta konkursā, un septembrī tiks paziņots tā uzvarētājs, jūnijā ziņoja laikraksts "Makkah".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu