Turpinās "Homo Novus" viesizrāžu programma

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā novembra vidū un decembra sākumā varēs noskatīties Francijas, Ungārijas un Lietuvas neatkarīgo teātru viesizrādes, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Jaunā teātra institūtā (LJTI).

Dailes teātra Mazajā zālē 13. novembrī varēs redzēt franču teātra apvienības "Les ateliers du spectacle" izrādi "No attāluma", kurā spēlēs tikai viens aktieris - kompānijas režisors un scenogrāfs Žans Pjērs Larošē (Jean-Pierre Larroche). Vienīgais spēlētājs kopā ar neskaitāmiem priekšmetiem, lietām un skaņām veidos dīvainu ansambli, kurš skatītāju acu priekšā radīs cilvēka vēsturi. Šī būs iespēja Latvijā ieraudzīt pie mums mazpazīstamo objektu teātri - meistarīgu viena cilvēka performanci, kas skar visdažādākos uztveres līmeņus. Savukārt 3. un 4. decembrī Antona Čehova "Kaiju" spēlēs par Ungārijas neatkarīgā teātra simbolu kļuvusī "Kretakor" trupa. Visticamāk, ka izrāde notikšot Dailes teātra Kamerzālē, bet pagaidām vēl nav skaidri zināms, aģentūrai BNS teica LJTI projektu vadītāja Gundega Laiviņa. Izrādes anotācijā Laiviņa raksta, ka katrs izrādes režisora Ārpāda Šilinga un "Kretakor" teātra iestudējums ved nezināmajā un meklē neparedzamus brīžus, kad gan ar skatītāju, gan pašu trupu var notikt jebkas. "Kretakor" nevēloties, lai, skatoties viņu izrādes, publika atsvešināti sapņotu un fantazētu par nereālo. Viņi jaunu pieredzi vēloties rast kopīgi. Lai to sasniegtu, "Kretakor" atļaujoties būt nepatīkams, kaitinošs un pretrunīgs. Savukārt Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē 3. decembrī varēs noskatīties lietuviešu režisora Cēzara Graužina (Cezaris Graužinis)Viļņas Jaunatnes teātrī iestudēto vācu dramaturga Rolanda Šimelpfeninga lugu "Arābu nakts". Šimelpfeninga luga "Arābu nakts" ir kaut kas vidējs starp absurda un psiholoģijas drāmu. Tā būvēta, pakāpeniski pārklājoties dažādu lugas personu dzīves stāstiem un notikumiem. Graužins ar saviem aktieriem šo absurda lugu iestudējis ar psiholoģiskā teātra līdzekļiem - arī šeit, līdzīgi kā "Kretakor" "Kaijā", lielākā uzmanība tiek pievērsta aktiera lomai, iespējām, varēšanai. Piecu jauno aktieru rīcībā ir tikai pieci krēsli un melna, diezgan šaura telpa, kas tad arī kļūst par galvenajiem saspēles partneriem. Graužins par savu iestudējumu saņēmis Lietuvas teātra apbalvojumu par labāko gada izrādi - Zelta Skatuves krustu. Viesizrādes tiek organizētas Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" projekta ietvaros. Pats festivāls gan gaidāms tikai nākamgad rudenī. Viesizrādes finansiāli atbalsta Kultūrkapitāla fonds, Kultūras ministrija, Rīgas dome, kā arī valstis, no kurām nāk mākslinieki. Biļetes maksās no trim līdz pieciem latiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu