Pajautā saviem muskuļiem! (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

To, ka mobilie telefoni, cigaretes un alkohols kaitē cilvēka veselībai, ir dzirdējis jebkurš. Bet parasti negatīvās ietekmes sekas tiek saistītas ar tālu nākotni. Tādēļ interesanti ir redzēt, kā mūsu organisms jau šodien pat pasaka skaidru un uzskatāmu NĒ gan minētajām, gan vēl daudzām citām lietām, kas organismu vājina. Šo JĀ vai NĒ iespējams uzzināt, veicot muskuļu testu.

Testa pārbaude noris vienkārši. Vispirms pacients izstiepj kreiso roku un sasprindzina tās muskuli. Ārsts, uzspiežot uz rokas, pārbauda muskuļa stingrību. Tad otrā rokā tiek paņemts pārbaudāmais priekšmets un vēlreiz tiek uzspiests sasprindzinātajai rokai. Ja mūsu organismam priekšmets der, tad muskulis notur roku tikpat stingri kā procedūras sākumā. Ja organisms pretojas, tad roka padodas un noslīgst gar sāniem.

Kā sīpola lobīšana

Šāda veida diagnostika izklausās pārlieku vienkārša, lai ikvienā radītu pārliecību par metodes efektivitāti, taču ārste homeopāte Inese Joksta to pamato medicīniski: „No cilvēkiem nāk elektromagnētiskās svārstības. Tāpat arī no jebkura priekšmeta. Kad tas tiek paņemts rokās, iespējams pārbaudīt, vai mūsu ķermeņa svārstības sader ar priekšmeta svārstībām. Roka, kas ir stingri nostiepta, darbojas kā rezonators – tas parāda, vai attiecīgā viela organismu stiprina vai tam kaitē. Ja stiprina, tad rokas muskulis noturas stingrs, bet, ja vājina, tad roka pēc vieglas uzspiešanas nolaižas uz leju – muskulis nepiemēroto svārstību ietekmē roku nevar noturēt.”

Inese Joksta muskuļu testu praktizē aptuveni desmit gadus un ir pārliecinājusies par testa nekļūdīgumu. Mediķe testu galvenokārt izmanto tāpēc, lai noteiktu pacientam piemērotākās zāles: „Lai cik labas būtu kādas zāles, taču, ja zāļu frekvence nesaskan ar attiecīgā cilvēka frekvencēm, tad, protams, nav vērts tās lietot, jo pozitīva efekta nebūs.”

Inese Joksta strādā tikai ar homeopātiskiem preparātiem, viņa stāsta: „Dažkārt, cilvēku iztaujājot, kļūst skaidrs, ka viņam der vairāki medikamenti, piemēram, trīs. Mans uzdevums ir no minētajiem trim medikamentiem ar muskuļu testa palīdzību izvēlēties pašu pirmo, ar kuru jāsāk ārstēšana. Homeopātija atšķirībā no tradicionālās medicīnas ir kā sīpola lobīšana – vispirms jānoloba pirmā kārtiņa, tikai tad var ķerties pie nākamās. Tieši tādēļ svarīgi ir ne vien atrast pareizās zāles, bet arī noteikt to lietošanas secību. Un to vislabāk var veikt ar muskuļu testa palīdzību.” Ārste atzīst, ka nevienam pacientam nekad neiesaka zāles, iekams nav notestējusi, vai tās derēs viņa organismam. Spriežot pēc rezultātiem, šī metode esot ļoti efektīva.

Var noteikt piemērotākos produktus

Otra lieta, ko ārste nereti pārbauda ar muskuļu testa palīdzību, ir pārtikas produkti. Galvenokārt tests tiek veikts pacientiem, kuriem ir dažādas grūti nosakāmas alerģijas. Princips ir tieši tāds pats – pa vienam tiek pārbaudīti dažādi produkti un muskuļu reakcija uz tiem. Ārstēšanas gaitā bieži vien mainās organisma reakcija uz kādu produktu vai zālēm – ja ir izteiktas alerģiskas parādības, sākumā ir ļoti grūti sameklēt, ko cilvēks vispār drīkst ēst. Kad tiek atrastas dažas lietas, kas organismam der, kādu laiku ir jāievēro šī diēta, bet pamazām organisms kļūst veselīgāks, un diēta tiek paplašināta. Ik pēc laika veicot muskuļu testu, uzrādās arvien vairāk un vairāk organismam piemēroto produktu.

I. Joksta stāsta, ka testu ļoti viegli pacients pats var veikt arī mājās. „Pirmo reizi, kad es pacientam veicu šo testu, izskaidroju darbības principus, radu izjūtu par pareizu roku stāvokli un iemācu pareizi koncentrēties. Turpmākās reizes jau visu iespējams pārbaudīt pašiem.” Ārste smaida, sacīdama, ka reizēm gan gadoties situācijas, kad cilvēki nav droši paši par savu prasmi veikt muskuļu testu – tad viņi ierodas pie ārstes uz pārbaudi ar lielām somām, kas pilnas ar pārtikas produktiem.

Iespējas visai plašas

Muskuļu testam nav vecuma ierobežojumu. Aptuveni no piecu gadu vecuma bērns prot roku noturēt pietiekami stingri, lai varētu noteikt muskuļa reakciju uz konkrēto produktu. I. Joksta ir novērojusi, ka bērni muskuļu testu atzīst par ļoti aizraujošu pasākumu. Arī pavisam maziem bērniņiem – pat zīdaiņiem – testu ir iespējams veikt, taču tad tas notiek ar māmiņas palīdzību, bērna plaukstu kopā ar pārbaudāmo produktu satverot savējā. Parasti tik agrā vecumā tiek pārbaudītas dažādas uzturvielas un pārtika.

Kā jau var noprast pēc raksta, muskuļu testa iespējas ir visai plašas. Veicot muskuļu testu, var noteikt cilvēkam piemērotākos dārgakmeņus un cēlmetālus. Tāpat arī kosmētiku. Šādi varot pārbaudīt pat mūziku – to, kā tā iedarbojas uz cilvēka apziņu. Šajā gadījumā rokā nekas netiek satverts, bet visa uzmanība jākoncentrē uz skaņu. Kā Inese Joksta ir pārliecinājusies praksē, lielākā daļa klasiskās mūzikas ārkārtīgi stiprina organismu. Savukārt smagais roks un liela daļa citas tā dēvētās modernās mūzikas organismu pavājina.

Līdzīgi iespējams arī noteikt, kā uz cilvēka organismu iedarbojas laikrakstu attēli – negatīva informācija, piemēram, kara vai nelaimes gadījumu attēli, vājina, taču pozitīvu notikumu fotogrāfijām ir ārkārtīgi pozitīvas vibrācijas. Kā pozitīvo piemēru ārste min Dziesmu svētku fotoattēlus.

Tātad ir lietas, kas vienādi vai līdzīgi iedarbojas uz jebkura cilvēka organismu – minētā negatīvā un pozitīvā informācija laikrakstos, apreibinošās vielas u.c., taču ir lietas, uz kurām katra cilvēka organisms reaģē atšķirīgi. Protams, pirmām kārtām tās ir zāles, kosmētika, pārtika. Viena no galvenajām muskuļu testa priekšrocībām salīdzinājumā ar citiem medicīniskajiem pētījumiem ir tā, ka var ne vien vispārīgi konstatēt, kas labvēlīgi un kas negatīvi iedarbojas uz cilvēku, bet arī sameklēt katram individuāli atbilstošās un neatbilstošās lietas.

Pielieto daudzviet pasaulē

Muskuļu tests medicīnā tiek izmantots jau krietni sen – konkrēts laiks gan nav zināms. Taču Latvijas mediķi ar to pirmoreiz varēja iepazīties tikai gadus desmit atpakaļ, kad Latvijā viesojās un pasniedza lekcijas Jirgens fon Rozens – vācu ārsts, kas veicis dažādus pētījumus par šo tēmu. Viņš apmācījis veselu grupu Latvijas mediķu. Šo testu pielieto daudzviet pasaulē – arī nedaudz modificētos variantos, piemēram, pacientam atrodoties guļus stāvoklī. I. Joksta zina, ka bez viņas to Latvijā praktizē arī citi speciālisti.

Jautāta, vai savā praksē viņa ir sastapusies ar mediķiem, kas apstrīdēt muskuļu testa efektivitāti, ārste atbild noliedzoši: “Mūsu ārsti ir diezgan toleranti, tādēļ neesmu dzirdējusi, ka muskuļu testu kāds kritizētu. Latvijā valda uzskats – ja kvalificēts ārsts kādu ārstēšanas metodi ir atzinis par pareizu, tad lai viņš to izmanto savā praksē. Skeptiski noskaņoti mēdz būt pacienti. Piemēram, atnāca vecāki ar bērnu, bet tēvs paziņoja, ka, būdams liels pragmatiķis, viņš šādu muskuļu testu neatzīst. Kad demonstrēju šo metodi praksē, vīrieša domas mainījās – parastā stāvoklī viņa sasprindzināto roku es pat pakustināt nevarēju, taču, paņemot rokās, piemēram, mobilo tālruni, viņš vairs nespēja roku noturēt.”

Bet vai tiešām testa atbilde vienmēr ir nekļūdīgi pareiza? I. Joksta atbild: „Kā jau minēju, svarīga ir pareiza testa veikšanas tehnika. Pats būtiskākais tajā ir koncentrēšanās uz pārbaudāmo priekšmetu, produktu vai ko citu. Kļūdas iespēja ir vienīgi gadījumā, ja nekoncentrējas. Piemēram, veicot testu vienam produktam, piedomā jau par nākamo vai vēl par ko citu. Arī domājot par nepatīkamām lietām, kas nav saistītas ar pārbaudāmo produktu, muskuļi pavājinās, un roka nospiežas uz leju.”

Svarīga pareiza diagnostika

Homeopāte uzsver, ka viņas darbā tiek izmantotas ļoti dažādas diagnostikas metodes, kas ne ar ko neatšķiras no klasiskās medicīnas – ultrasonogrāfija, rentgenogrammas, kompjūtertomogrāfija, magnētiskā rezonanse un citas. Viņa piebilst: “Pareiza diagnostika ir ļoti svarīga, tādēļ es pilnībā piekrītu viedoklim, ka ar homeopātiju drīkst nodarboties tikai ārsti. Viņi spēj cilvēku novērtēt kopumā, nosūtot uz pareizām diagnostikas metodēm, lai nepalaistu garām ko svarīgu.”

Ārste min, ka, lai arī viņa ārstē vienīgi ar homeopātiskiem līdzekļiem, tomēr nedrīkst vispārināt un sacīt, ka jebkura kaite jāārstē tikai ar homeopātiskiem preparātiem: „Homeopātijai, protams, ir savas robežas. Taču ārkārtīgi bieži cilvēki tiek ārstēti ar stiprām antibiotikām, kad daudz piemērotāki viņam ir dabiskie preparāti.” Arī pret citām alternatīvajām medicīnas metodēm, kuras pati neizmanto praksē, Inese Joksta izturas pozitīvi: „Jebkurai alternatīvajai medicīnas metodei ir viens mērķis – ārstēšana ir vērsta uz cilvēka organisma un iekšējās pasaules harmonizēšanu. Galvenais ir skaidri zināt, ka jūs ārstē labs, profesionāls speciālists.”

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu