Igaunijas amatpersonas neatbalsta jaunu "Estonia" katastrofas izmeklēšanu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas amatpersonas, kas izmeklēja prāmja "Estonia" katastrofas iemeslus, nepiekrīt Zviedrijas parlamenta deputātu ierosinājumam sākt jaunu nelaimes gadījuma apstākļu izmeklēšanu, raksta "Postimees".

"Maz ticams, ka varētu mainīties izmeklēšanas komitejas galīgais ziņojums par notikumu attīstību uz prāmja "Estonia" un par to, kas bija to cēlonis," teica Igaunijas valdības komitejas loceklis Prīts Menniks, kurš pirms daudziem gadiem bija izmeklēšanas komitejas priekšsēdētāja vietnieks. Viņš noliedz iespēju uzzināt par "Estonia" traģēdiju kaut ko tādu, kas vēl nebūtu zināms. Pieci Zviedrijas parlamenta deputāti, kuru vidū ir arī katastrofu pārdzīvojušais Kents Harsteds, vēlas no jauna izmeklēt nelaimes gadījumu, kurā dzīvību zaudēja 852 cilvēki, sakot, ka līdzīga katastrofa var atkārtoties, jo tās cēloņi joprojām neesot skaidri. Andi Meisters, kurš pirmais vadīja Igaunijas, Zviedrijas un Somijas kopīgo komiteju, kas tika izveidota pēc katastrofas, nevēlas komentēt Zviedrijas parlamenta deputātu iniciatīvu. "Tas nebūs piedienīgi," viņš teica. "Ziņojums tika sagatavots un iesniegts, bet cilvēku sāpes ir tik lielas, ka vienmēr var rasties jauni jautājumi." Meisters teica, ka viņš šodien iedegs sveci, pieminot prāmi un cilvēkus, kuri tajā devās savā pēdējā ceļojumā. "Fakts paliek fakts, ka priekšējā lūka atlūza. To nevar mainīt." Igaunijas bijušais ekonomikas ministrs Mēliss Atonens arī iebilst pret jaunas komitejas izveidošanu. "Šis temats ir izsmelts, un pēc desmit gadiem nav iespējams atklāt kaut ko jaunu. Nav pareizi spēlēties ar cilvēku sāpēm un ciešanām," teica Atonens. Pirms desmit gadiem, 1994.gada 28.septembrī, Baltijas jūrā notika miera laikā vissmagākā kuģa avārija - vētras sabangotajā jūrā ceļā no Tallinas uz Stokholmu nogrima prāmis "Estonia", paņemot sev līdzi 852 cilvēku dzīvību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu