Valentin Silvestrov "Requiem For Larissa" (3)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Slavenais ukraiņu komponists Valentīns Silvestrovs (1937) veltījis šo ierakstu savai 1996. gadā negaidīti no dzīves aizgājušajai sievai, muzikoloģei Larisai Bondarenko.

Valentin Silvestrov "Requiem For Larissa" (ECM) 7/12

Šo rekviēmu komponists dēvēja par savu pēdējo darbu, šeit, protams, rodas asociācijas ar Mocartu, taču, par laimi, Silvestrovs ir atguvies no šīs personīgās traģēdijas un šobrīd cītīgi strādā pie savas septītās simfonijas.

Kā jau ierasts, šo ierakstu laiž klajā ECM mūzikas izdevniecība, kas parūpējusies par diska estētisko vizuālo noformējumu (foto ņemts no kādas Žana Lika Godāra filmas). „Requiem For Larissa” ir darbs korim ar simfonisko orķestri, kas sadalīts septiņās daļās. Pie diriģenta pults ir Ukrainas nacionālā simfoniskā orķestra diriģents Vladimirs Sirenko, ierakstā piedalās arī Ukrainas nacionālais koris.

„Requiem For Larissa” ir jau trešais komponista disks ECM paspārnē. Tas seko "Grammy" nominētajam “Leggierio, Pesante”, kas bija kamermūzikas skaņu ieraksts, kurā piedalījās Anja Lechner, Silke Avenhaus, Simon Fordham un The Rosamunde Quartet (kā arī pats Silvestrovs, spēlējot klavieres) un ar Alekseju Ļubimovu, Denisu Raselu Deivisu un Vīnes Radio simfonisko orķestri.

Muzikāli šis ieraksts ir ļoti emocionāls, dziļi personisks, vietām ļoti nomācošs un depresīvs, īpaši noslēgumā, kur ar sintezatoru palīdzību tiek imitēts vējš. Ja neesat pazīstams ar komponista daiļradi, tad šā ieraksta vietā es drīzāk rekomendētu “Leggierio, Pesante” vai “Metamusik/Postludium”. Kopumā, protams, pārliecinošs veikums ar lielisku ieraksta un skaņas kvalitāti.

Izdošanas datums 06.04.2004.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu