Izgāž Komētforta dambja bluķus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vides aizsardzības aktīvisti pauž bažas, ka Rīgas brīvosta vēlas ierakt zemē oriģinālus 18. gadsimta apdares materiālus, kas iegūti, nojaucot Komētforta dambja daļu. Pēc aktīvistu rīcībā esošās informācijas, šo materiālu vērtība varētu būt ap 30 000 latu.

Podragā, iepretim Spilves lidlaukam, kur tiek veikti ostas rekonstrukcijas darbi, izgāzti milzīgi, tēsti akmens bluķi – kvāderi, pastāstīja agrāk Vides aizsardzības klubā ietilpušās Bolderājas grupas pārstāve Sandra Jakušonoka. Vides aktīvisti uzskata, ka tie atvesti šurp no Komētforta dambja daļas, uz kuru neattiecas VKPAI noteiktais valsts aizsargāta pieminekļa statuss, tomēr arī šā dambja daļa ir celta 18. gadsimta beigās ūdens būvju inženiera pulkveža Johana Konrāda fon Gerharda vadībā un apšūta ar akmens kvāderiem no Ārensburgas Zviedrijā.

– Podragā izkrautie Komētforta dambja akmens kvāderi ir oriģināls apdares materiāls, ko varētu izmantot gan Komētforta dambja saglabājamo daļu, gan Daugavgrīvas cietokšņa restaurācijā, – sašutumu par nejēdzīgo rīcību pauž S. Jakušonoka. – Konsultējoties ar speciālistiem, noskaidrojām, ka viena šāda kvādera izmaksas varētu būt vismaz Ls 250 – 300.

Pamanījuši šīs darbības, vides aktīvisti otrdien, 14. septembrī, izsauca pašvaldības policiju, kura uz vietas konstatējusi vairākus pārkāpumus – nav bijis atzīmju par būvdarbu veicēju, kā arī dokumentu par būvatļauju. Pašvaldības policija brīdinājusi strādniekus, ka darbi pārtraucami līdz apstākļu noskaidrošanai, stāstīja S. Jakušonoka. Bolderājas grupa arī vērsusies Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (VKPAI) ar lūgumu steidzami pārtraukt minētos darbus, lai saglabātu vērtīgos oriģinālos apdares materiālus.

VKPAI vadītāja vietnieks Jānis Asaris, komentējot šos notikumus, aģentūrai "LETA" apšaubījis iespēju, ka Rīgas brīvosta varētu mēģināt nojaukt Komētforta dambi. Tomēr ceturtdien, 16. septembrī, VKPAI pārstāvji gatavojas apmeklēt Rīgas brīvostu, lai iegūtu precīzu informāciju par notiekošo un sagatavotu iepriekš solīto slēdzienu par objekta atbilstību valsts kultūras pieminekļa statusam.

– Šobrīd mūsu rīcībā nav informācijas par to, ka šie akmeņi ir vēsturiski un dārgi, – skaidroja Rīgas pašvaldības policijas pārstāve Inese Tīmane. – Taču, ja ir šādas aizdomas, mēs tās vēl pārbaudīsim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu