Istaba jūras krastā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Fototapete ir kā liela fotogrāfija – to nevis ieliek albumā, bet gan līmē pie sienas. Un tu jūties kā mežā vai jūras krastā. Protams, tā ir ainaviska fikcija, kas telpu var ne tikai vizuāli paplašināt, bet arī sašaurināt.

Interjerā fototapete ienāk kā ļoti būtisks akcents, kas, visticamāk, visas pārējās detaļas noēdīs un liks telpu plānot pavisam citādi – piemēram, skapi gleznai priekšā parasti neliek, tāpat būtu dīvaini lielajai fotogrāfijai nogriezt stūri ar lielu skapi vai kumodi. "Nedod, Dievs! – vēl saliks tai priekšā visu iedzīvi. Telpai jābūt diezgan tukšai," stāsta interjera salona Mājas stils konsultants dizainers Juris Nicmanis.

Pienene pret beach

Interesanti, ka fototapetes atgriežas modē. "Tā ir veca patiesība – viss modernais ir labi aizmirsts vecais," atzīst Juris Nicmanis. Viņš stāsta, ka fototapetes bijušas ļoti iecienītas pirms septiņiem gadiem, tad iestājusies liela pauze vairāku gadu garumā, kad tās īsti nevienu nav interesējušas, bet tagad nāk otrais vilnis – interese par fototapetēm augot ar katru dienu. Fototapetes var nopirkt tikai konkrētos izmēros, bet – interesanti, ka pasūtītāji vairāk izvēloties tieši lielos laukumus. "Vispopulārākā fototapete ir Pienene – ļoti oriģināla, tāda nav bijusi ne padomju laikos, vispār nekādos laikos. Pircēji ir ļoti iecienījuši dažādus ziedus, piemēram, iespaidīgo rozi. Savukārt dažādas Maiami un jūras ainavas ar palmām, dažādus beach skatus – šādas gleznas gan daudziem ir apnikušas."

Mūsdienās fototapešu izvēle ir daudzveidīga – saulrieti, pilsētas ainavas un citi dažādi iespaidīgi palielināti fotouzņēmumi. "Piemēram, efekts ar atvērtām durvīm, aiz kurām paveras tālumā gaistoša ainava – varbūt kādam tas patīk." Speciālists gan uzskata, ka fototapetes ar zīmējumiem (gleznojumiem) nepārliecina tik ļoti kā fotogrāfijas. Piemēram, zīmētie logi mūrī nerada vajadzīgo efektu.

Uzbāzīgas un ar plašuma efektu

"Fototapetes var iederēties arī mazās telpās, taču sarkana roze pa visu sienu būs kā ugunskurs, bet lieli tumši laukumi un drūms mežs vienistabas dzīvoklī telpu ne tikai vizuāli samazinās, bet pat griezīs acīs. Savukārt lielā mājā, kur ir daudzas istabas, vienā telpā noklājot vienu sienu ar fototapeti un pārējās atstājot gaišas, var panākt labu efektu," norāda dizainers. Ja ir vēlme tomēr izmantot lielo fotogrāfiju mazā dzīvoklī, ieteicami attēli ar perspektīvām, piemēram, meža skatu, kur tālumā aizstiepjas meža ceļš. "Dabas skati, it īpaši kalni un jūras skati, vizuāli palielina mazu telpu – telpa it kā iet plašumā, bezgalībā," norāda Juris Nicmanis.

Vietas, kur novietot fototapetes, ir neierobežotas – tām der jebkura līdzena virsma, kas daudzmaz atbilst izmēriem – sienas gan viesistabā, gan guļamistabā, gan bērnistabā, gan vannasistabā. "Vannasistabām parasti izvēlas dažādas ūdens stihijas. Protams, tapeti neliek pie vannas, tai jāatrodas pie pretējās sienas. Akcentam var ielikt telpā tikai vienu fototapešu sleju, piemēram, nošu lapu, kas telpu atdzīvinās."

Jāņem vērā, ka fototapete kā ikviens raibums var visai drīz apnikt. Piemēram, Juris Nicmanis stāsta, ka arī savā mājas interjerā pielīmējis fototapeti ar meža ainavu, bet –, cik tad ilgi tai mežā sēdēsi? Meža vietā viņa interjerā ienākušas gaišas, neuzbāzīgas tapetes.

Zīmējums notušē defektiņus

Fototapetēm tiek izmantots dabiskais materiāls – apstrādāta un apdrukāta kokvilna. Fototapetes pārdod slejās – ruļļos (ruļļa platums 46 cm). Visas slejas līmē šuvi pret šuvi (tuvumā, protams, šuves varēs redzēt – tas atkarīgs no zīmējuma). Šīs tapetes līmē, vispirms līmi klājot uz sienas un pēc tam liekot virsū sausu tapeti. "Līmēšanas process nav sarežģīts. Ja nav divu kreiso roku, tās var arī pats pielīmēt," atzīst Juris Nicmanis. Ja siena krāsota ar emulsijas krāsu, uz tās bez jebkādām problēmām var līmēt tapetes, bet eļļas krāsojumu gan vajadzētu matēt ar smilšpapīru vai arī izmantot īpašu grunti, kas atvieglos līmēšanu uz eļļas krāsas.

Tā kā fototapetes nav koši spīdīgas (drīzāk matētas), sienai, uz kuras tās līmēs, nav jābūt ideāli gludai. "Rupji nelīdzenumi gan nebūtu ieteicami, taču jāņem vērā, ka mazus sienas defektiņus fototapete, pateicoties savam zīmējumam, notušēs. Piemēram, līmējot gludās vienkrāsainās tapetes, nepieciešama līdzena virsma – viens smilšu graudiņš zem gludās tapetes izskatīsies kā ķieģelis," smaida Juris Nicmanis. Parasti lielo fotogrāfiju līmē uz sienām, bet var klāt arī uz durvīm. Protams, tad tapete būs jāsaīsina – ne visi zīmējumi to pieļauj, taču var atrast sev piemērotāko.

Cik maksā?

1,13 x 1,01 m – Ls 44

2,80 x 0,46 m – Ls 19

2,80 x 0,93 m – Ls 33

2,80 x 1,86 m – Ls 59

2,80 x 2,32 m – Ls 69

2,80 x 3,72 m – Ls 99

2,74 x 4,57 m – Ls 160

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu