Tēvzemieši Eiropas Parlamentā gatavojas darboties neietekmīgās “Nāciju Eiropas” grupā. (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vai tādējādi Latvijas vēlētāji balsis ir atdevuši deputātiem, kuri reālo lēmumu pieņemšanā nemaz nepiedalīsies? Mūsu Eiropas lietu korespondents Ansis Bogustovs šodien skaidroja, vai tēvzemiešiem kā lielākajai nacionālajai delegācijai kādā no Eiroparlamenta frakcijām nepieciešamības gadījumā izdosies aizstāvēt mūsu valsts nacionālās intereses.

Par Eiroparlamenta lielāko frakciju - Eiropas Tautas partiju grupu “Nāciju Eiropas” grupa būs teju desmitkārt mazāka ar aptuveni 30 vietām. Tēvzemiešu četri deputāti tajā varētu kļūt par trešo lielāko valsts delegāciju. Abu šo konservatīvo spēku galvenā atšķirība ir jautājums par Briseles pārāk lielo ietekmi. “Nāciju Eiropas” grupa uzskata, ka Savienībai jāpaliek vien suverēnu valstu sadraudzībai, nevis jākļūst par vienotu valsti ar vienu valdību un galvaspilsētu. Īrijas lielākā deputātu grupa, pirms 30 gadiem ienākot Eiroparlamentā, izlēma pievienoties šai frakcijai. Turklāt “Fianna Fail” partija vēl aizvien ir lielākā valstī un viņu partijas līderis Bertijs Āherns šobrīd ir Īrijas premjers. Frakcijas ģenerālsekretārs skaidro, ka, būdami mazākas frakcijas ietekmīgākā nacionālā daļa, var panākt daudz vairāk, nekā izšķīstot, piemēram, lielās Konservatīvo grupas lielo kompromisu jūrā. Tā kā esam no nelielas dalībvalsts, mūsu deputātiem jāstrādā pēc iespējas efektīvāk, lai sasniegtu labāko iespējamo rezultātu Īrijas interesēs. Tādēļ, piederot vidējai vai pat mazai grupai, mēs daudz biežāk frakcijas vārdā varam uzstāties, piemēram, plenārsēdēs un tiešām līdzdarboties būtiskākajās debatēs un lēmumu pieņemšanā. Bet vienlaikus Īrijas opozīcijas partija, kura tagad iekļāvusies Eiroparlamenta lielākajā frakcijā, šeit vispār nav pamanāma. Par savu pēdējo lielāko panākumu īru "Nāciju Eiropas" grupa min gadījumu, kad ar savu aktivitāti Zvejniecības lietu komitejā par spīti spāņu zvejnieku lobija skaitliskajam pārsvaram izdevās izcīnīt īpašus ierobežojumus citu dalībvalstu zvejas kuģiem pie Īrijas krastiem... "Spānijas zvejnieku industrijas lobiji šeit Eiroparlamentā krietni pārsniedz Īrijas deputātu ietekmi, jo Spānija vienkārši ir lielāka valsts. Kā atsevišķa “Nāciju Eiropas” frakcija mēs varējām uzrunāt Eiroparlamenta Zvejas lietu komiteju un citas frakcijas, tādējādi izcīnot atbalstu, ko citādāk mēs nebūtu varējuši sasniegt. Manuprāt, mums izdevās vismaz daļēji nodrošināt īru zvejnieku interešu aizstāvību. Ja mēs būtu lielākas grupas daļa – Spānijas vairākums noteikti nomāktu mūsu intereses jau pašu frakcijas ietvaros." Eiroparlametā līdz šim ietekmīgie amati tikuši sadalīti ne tikai pēc ietekmīgāko politisko grupu piederības, bet arī tā, lai vismaz viens deputāts no katras dalībvalsts kļūtu par vienu no 14 parlamenta viceprezidentiem vai 20 nozaru komisiju vai vismaz politisko frakciju līderiem.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu