Mākslinieces Aijas Zariņas un ekspremjera Einara Repšes gleznu izstāde Karostā (23)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vakar Karostas laicīgās mākslas galerijā "K.Māksla" atklāja divu rīdzinieku savā ziņā neordināru gleznu dubultizstādi, jo tajā savas gleznu kolekcijas rāda gan profesionāla māksliniece Aija Zariņa – "Sarunas par mākslu", gan ekspremjers Einars Repše – "Nepabeigtās studijas", kuram gleznošana ir vaļasprieks.

Dubultizstādes atklāšana izvērtās par publisku izaicinājumu – abu autoru dialogu jeb divkauju, kurā katrs dalībnieks, var teikt, runāja garām. Tieši tā, kā tas parasti notiek dzīvē. Sabiedrībai ir zināma mākslinieces Aijas Zariņas striktā nostāja mākslas un kultūras nostādnēs valstī, viņas pārliecība ir, ka valsts, tās politiķi tikai sola, bet tā arī nekādu konkrētu kultūrpolitiku neveido, nestrādā pie kultūrpolitikas zinātniskā, teorētiskā pētījuma. Izstādē apskatāmās mākslinieces lielformāta gleznas arī konkrēti atklāj šo absurdu un reizē vēršas pret to. Te var minēt kaut vai vienu no viņas darbiem, jau skandalozo slavu ieguvušo gleznu ar nosaukumu "Repše, vai tu zini, kāda ir sabiedrības tālākā attīstība?", kurā ekspremjers ir piesists krustā. Ļoti žēl, ka šīs izstādes apmeklētāji tika maldināti, jo dialogs notika stundu iepriekš, nekā bija ziņots, bet absolūtais vairākums interesentu, īpaši Liepājas mākslinieki, tieši uz to bija orientējušies, cerot iesaistīties diskusijā. Tālākais jau izvērsās par tipisku šovu, kurā fotozibšņu un telekameru starmešu gaismā ekspremjers Repše jutās kā zivs ūdenī. Viņš bija plašsaziņas līdzekļu uzmanības centrā. Savukārt Aija Zariņa šo situāciju komentēja īsi: "Ja šovs palīdz cilvēkiem pietuvoties mākslas patiesībai, tad lai tā būtu. Tikai nedrīkstētu pārkāpt ētikas robežas. Bet es ticu liepājniekiem." Ja Aijas Zariņas glezniecību pazīstam jau sen, tad Einaram Repšem tā bija pirmā izstāde, un savai ekspozīcijai, kurā ir vairāk nekā 20 darbu – klusās dabas un plikņi, viņš godprātīgi devis nosaukumu "Nepabeigtās studijas". Tādas tās arī ir, bet tajās jūtamas autora gleznieciskās dotības, kuras vēl jākopj. Tādu viedokli izteica visi apjautātie mākslinieki.

Komentāri (23)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu