Modes lieta — rekomendācijas vēstule

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ar vārdu «rekomendācija» pie mums bieži vien saprot veidu, kā visvienkāršāk iekārtoties jaunā darbā. Nav noslēpums, ka ļoti lielā daļā Latvijas uzņēmumu jaunu darbinieku atlase notiek galvenokārt pēc paziņu, draugu vai kolēģu ieteikumiem.

Taču rekomendācijas vēstule arī Latvijā arvien biežāk kļūst par darba pretendenta formālā pieteikuma sastāvdaļu līdz ar CV un motivācijas vēstuli. Savukārt, piesakoties darbam vai studijām ārzemēs, divu vai trīs rekomendācijas vēstuļu iesniegšana ir ikdienišķa prakse.

Viens no iemesliem, kāpēc Latvijā izplatās prasība pēc rekomendācijas vēstules, ir darba grāmatiņu likvidēšana, kas savulaik bija dokuments, kurā tika fiksētas darba ņēmēja darba gaitas, saņemtie apbalvojumi un rājieni, kā arī atlaišanas iemesli.

Tā kā rekomendācijas vēstules kļuvušas aktuālākas tikai dažu pēdējo gadu laikā, Latvijā vēl nav izstrādājušies noteikti standarti, pēc kādiem šīs vēstules būtu jāraksta. Ir valstis, piemēram, Vācija, kur standarti ir visai strikti un darba devējs zina, kas aiz katra uzrakstītā teikuma slēpjas. Ja kāda informācija nav uzrakstīta, nojaušams, ka te ir kāda problēma, kas noklusēta.

Parasti rekomendācijas vēstules sākumā tās sniedzējs iepazīstina ar sevi, norādot, cik ilgi un kāda saistība viņam ir ar iesakāmo personu. Tad tiek norādīts konkrēts laika periods un pienākumi, kādus cilvēks pildījis, kā arī sniegts šā cilvēka kā darbinieka raksturojums, nobeigumā piebilstot, ka bijušais darbinieks tiek ieteikts arī citiem darba devējiem.

Jautājumi, kuri parasti interesē potenciālo darba devēju, ir saistīti ar darba pretendenta profesionālajām un personiskajām īpašībām (vai cilvēkam piemīt līdera dotības, analītiskā domāšana, vai viņš prot strādāt komandā u. tml.), īpašajām prasmēm (prezentācijas iemaņas, valodas), pagātnes sasniegumiem un potenciālu nākotnē. Labāk, ja apgalvojumi tiek pamatoti ar piemēriem.

Praksē bieži ir tā, ka darba pretendents rekomendācijas vēstules tekstu sagatavo pats un no vajadzīgā cilvēka palūdz tikai parakstu. Tā ir normāla parādība.

  • Pirmkārt, pretendents pats labāk zina, kas konkrētajā gadījumā interesē potenciālo darba devēju.
  • Otrkārt, daudzi var atteikties sniegt atsauksmes tikai tāpēc, ka nav laika vai iemaņu rekomendācijas vēstuļu rakstīšanā.

Ja rekomendācijas sniedzējs ir sasniedzamā attālumā, pieklājības normas prasa, lai rekomendācija tiktu lūgta personīgi, nevis, piemēram, nosūtot e-pasta vēstuli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu