Nacionālais teātris atzīmēs 85 gadu jubileju

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālais teātris pirmdien svin 85 gadu jubileju, un par godu svētkiem teātra kolektīvs un viesi pacels šampanieša glāzi remontējamās teātra ēkas Baltajā zālē.

Nacionālā teātra direktora vietniece Ilona Matvejeva informēja, ka teātra jubilejā piedalīsies arī Rīgas domes vadība un kultūras ministre Ingūna Rībena. Paredzēts arī neliels muzikāls priekšnesums. Latvijas Nacionālais teātris 85.jubilejas sezonu sāka ārpus teātra vēsturiskajām telpām, šosezon teātrim arī nomainījies vadītājs. Matvejeva uzsvēra, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, palielinājies apmeklētāju skaits - izrādes mēnesī noskatās vidēji 10 400 cilvēku. Latvijas Nacionālais teātris dibināts 1919.gadā. Teātra ēkā, kur 1918.gadā proklamēja Latvijas Republiku, darbojās Rīgas Otrais teātris. Pirmais Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs bija Aleksis Mierlauks, bet šajā amatā bijuši arī režisori Alfreds Amtmanis-Briedītis, Alfreds Jaunšans, Mihails Kublinskis, Oļģerts Kroders, bet pašlaik direktora vietnieks mākslinieciskajos jautājumos ir Edmunds Freibergs. Kopš pērnā gada rudens teātra vadītājs ir Viesturs Rieksts. Teātra kolektīvā ir ļoti daudzi ievērojami aktieri, starp tiem Elza Radziņa, Kārlis Sebris, Uldis Anže, Svetlana Bless, Dace Bonāte, Lolita Cauka, Helga Dancberga, Uldis Dumpis, Juris Hiršs, Baiba Indriksone, Vaironis Jakāns, Ģirts Jakovļevs, Lāsma Kugrēna, Velta Līne, Zigurds Neimanis, Ivars Puga, Jānis Skanis, Ināra Slucka, Voldemārs Šoriņš. Šogad ne tikai teātris, bet arī vairāki mākslinieki atzīmē jubilejas - šonedēļ 90 gadu jubileju svinēja Kārlis Sebris, 25.martā 85 gadu dzimšanas diena būs Alfredam Jaunušanam, bet leģendārās aktrises Antas Klints 110. dzimšanas dienas atcere notiks 1.oktobrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu