Stendera ziepes iekaro Vāciju (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr lielākā daļa Latvijas mazo un vidējo uzņēmēju ar bažām gaida mūsu pievienošanos Eiropas Savienības brīvajam tirgum, daži mūsu uzņēmumi nebaidās konkurences un pat cenšas iekarot rietumu tirgu. Izrādās, ka Latvijas iespējamo panākumu atslēga rietumos ir nevis prece, bet ideja, kā to pārdot.

Mūsu Rietumeiropas korespondents Ansis Bogustovs apmeklēja pirmo Latvijas preču tirgotavu Eiropas Savienībā - Stendera Ziepju fabrikas veikalu Vācijā.

Rietumvācu mazpilsētiņas Hildenas iepirkšanās ieliņā jauna veikala parādīšanās ir vietējās vienmuļās ikdienas lielākais notikums. Jauns, smaržīgs, krāsains un turklāt no Austrumeiropas – “Stenders Seifen Fabrik” veikaliņš, kuram par kundēm nav jāsūdzas. Tā raksta vietējās avīzes.

“Tas liekas kas neparasts! Tikai ziepes! Dažādas, spilgtas krāsas, smaržas un visādi sāļi. Jauka ideja, kā pārdot tik neparastu preci.”

Vācijā, kur katra prece vienmēr ir rūpīgi iepakota, vienāda un pircējam jau daudzus gadus labi zināma, Stendera ziepes pirmkārt jau ir pārsteigums. To var gan aptaustīt, gan pasmaržot un izvēlēties no tik daudzām un dažādām smaržām.

Gan pašas ziepes, gan vannas sāls un citas vannošanās vielas ir vārītas Latvijā.

“Ja tas nāk no Latvijas, man pirmā doma, ka tam jābūt 100% dabiskam produktam. Mums vispār Vācijā tagad ir tāds dabiskuma bums. Tātad šai precei manās acīs ir vērtība.”

“Vai tas ir no Latvijas vai Ķīnas, man vienalga. Ja tas ir kvalitatīvs, es to pirkšu.”

Arī plaukti, telpu iekārtojums un preču pasniegšanas veids ir aizgūts Latvijā. Taču pats galvenais ir attieksme pret klientu - neuzbāzīgs, bet profesionāls padoms. Tā ir vērtība, kas rietumos it kā dzimusi, bet pēdējos gados izplēnējusi. Lai vācu klienti saņemtu tikpat pieklājīgu attieksmi kā latviešu pircēji, uz pāris nedēļām apmācīt vietējos pārdevējus šeit atsūtīta pat latvisko Stendera standartu skolotāja.

Patiesībā no latviešu uzņēmuma ir nopirkta tikai ideja un noslēgts līgums par tikai Rīgā gatavoto ziepju tirgošanu. Teju vai gads pagājis, līdz saņemtas visas preces drošības pārbaudes Vācijā un tirgošanas atļaujas. Šīs birokrātijas lietas nezudīs arī Eiropas kopējā tirgū, tādēļ latviešu uzņēmums izšķīries labāk pārdot savu ideju citiem, nekā mocīties ar Vācijas un Eiropas normu izpildi.

”Vācijā, kur, liekas, it kā nekā netrūkst, cilvēki ir noilgojušies pēc sirsnīgas un vienkāršas attieksmes. Jau pirmajās veikala darba dienās es jutu, ka cilvēki nevis vienkārši pērk preci, bet pērk, lai izbaudītu to procesu. Īpašu uzmanību viņi pievērš iepakošanas rituālam. Vācijā parasti ierasts iepirkumus vienkārši sasviest plastmasas maisiņā un viss!”

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu