LPP, TP un ZZS vienojas par kopīgu darbu valdībā (44)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc sarunām ar Tautas partiju (TP) un Latvijas Pirmo partiju (LPP) arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pievienojusies iniciatīvai veidot piecu labējo politisko spēku valdību. Par to pēc tikšanās žurnālistiem paziņoja visu triju partiju līderi. Visi trīs politiskie spēki pēc dažām minūtēm iecerējuši tikties arī ar "tēvzemiešiem", kuri jau piekrituši uz tikšanos ierasties.

Pēc šīm sarunām iecerēts tikties arī ar partiju "Jaunais laiks" (JL), kas gan jau paziņojusi, ka piektdien, visticamāk, ar LPP un TP netiksies. TP līderis Atis Slakteris uzsvēra, ka šobrīd valsts interesēs ir izveidot stabilu labēju valdību, kas nekavējoties sāks risināt ar Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) un Eiropas strukturālo fondu apgūšanu saistītos jautājumus. Arī ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis sacīja, ka šobrīd galvenais jautājums ir "stabilitāte valstī" un šāda 75 labējo deputātu atbalstīta valdība varētu šo stabilitāti nodrošināt. ZZS līdere un Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre teica, ka "šai valdības krīzei nedrīkst ļaut pāraugt valsts krīzē, kas izraisītu ārkārtas vēlēšanas". Visu triju partiju vadība uzsvēra, ka šajās sarunās netika spriests par personālijām un amatiem, jo tas ir otršķirīgs jautājums un sākumā jāpanāk vienošanās par valdības koalīcijas modeli. Neviens no partiju vadības arī nevēlējās komentēt iespējamību, ka "Jaunais laiks" atteiksies iesaistīties šādā piecu politisko spēku veidotā valdībā. Slakteris pauda cerību, ka "JL rīkosies atbildīgi". Arī Ūdre aicināja nesteigties notikumiem pa priekšu un pauda cerību, ka JL sarunās piedalīsies. LPP līderis Ēriks Jēkabsons pauda cerību, ka JL "atradīs sevī spēku" stāvēt pāri personīgām nesaskaņām, "jo mums ir atlicis ļoti īss laiks līdz maijam [Latvijas iestājai ES]". Arī Brigmanis aicināja "necelt savstarpējās neuzticības mūrus" un sākt konstruktīvu dialogu. Savukārt LPP līderis Ainārs Šlesers bija vēl daiļrunīgāks. "Es ceru, ka gaišie spēki, kas ir "Jaunajā laikā", virzīs mūs visus pretim gaismai," viņš sacīja. JL Saeimas frakcijas vadītājs Krišjānis Kariņš aģentūrai BNS un "Lauku Avīzei" atzina, ka pagaidām nevar komentēt ideju par piecu labēju partiju veidotu valdību, jo JL iekšienē joprojām notiek diskusijas par labāko risinājumu. Kariņš uzsvēra, ka skaidrāku viedokli JL varētu paust pirmdien pēc frakcijas sēdes, jo brīvdienās JL pārstāvji diskutēs gan ar partijas atbalstītājiem, gan sev tuviem cilvēkiem par iespējamiem rīcības modeļiem, lai pēc iespējas plašākā diskusijā pieņemtu vispareizāko lēmumu.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu