ASV sāk izmeklēt pret "Coca-Cola" vērstas apsūdzības krāpniecībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC)ir sākusi oficiāli izmeklēt pret atspirdzinošo dzērienu gigantu "Coca-Cola" vērstās apsūdzības par krāpniecību, kuras izvirzījis viens no bijušajiem kompānijas darbiniekiem, raksta avīze "The Wall Street Journal" (WSJ), atsaucoties uz "Coca-Cola" pārstāvjiem.

Kopš pērnā jūnija komisijā šajā saistībā notika neoficiāla izmeklēšana. Prasību pret korporāciju Atlantas tiesā pērnā gada maijā iesniedza Metjū Vitlijs, kurš bija finanšu direktors vienā no "Coca-Cola" nodaļām. Prasībā viņš apgalvoja, ka kompānija ir falsificējusi mārketinga pētījuma rezultātus un mākslīgi paaugstinājusi pieprasījumu pēc dzēriena "Frozen Coke" aparātiem, kuriem, pēc prasītāja vārdiem, ir arī vairāki defekti. "Frozen Coke" tiek pārdots izlejamā veidā, turklāt kompānija piegādā sabiedriskās ēdināšanas iestādēm šā dzēriena koncentrātu. Savai prasībai Vitlijs bija pievienojis iekšējai lietošanai paredzētu dokumentu, kurš liecina, ka korporācijas vadība pieņēmusi speciālu darbinieku, kuram bija jāiztērē viņam izsniegtie 10 tūkstoši ASV dolāru (5,3 tūkstoši latu), Ričmondas pilsētā uzpērkot "Burger King" ēstuvēs maltītes ar dzērienu "Frozen Coke" un tādējādi radot mākslīgi augstu pieprasījumu pēc šā dzēriena. Vitlijs apgalvoja, ka, ņemot vērā Ričmondā veikta mārketinga pētījuma rezultātus, korporācija "Burger King" ieguldīja 65 miljonus ASV dolāru, lai iegādātos "Frozen Coke" koncentrātu un tā izgatavošanas iekārtas. Vitlijs arī paziņoja, ka ticis nelikumīgi atlaists no darba pēc tam, kad bija vērsis "Coca-Cola" vadības uzmanību uz pārkāpumiem. Pēc vēlāk notikušās pārbaudes kompānijas vadībai bija jāatzīst, ka vairāki Vitlija prasībā minētie fakti atbilst patiesībai. Izrādījās, ka 2000.gadā "Coca-Cola" darbinieki patiešām mēģinājuši falsificēt "Burger King" ēstuvēs veiktā mārketinga pētījuma datus. Jūnijā par Vitlija izvirzītajām apsūdzībām ieinteresējās SEC, kura sāka neoficiālu kompānijas darbības izmeklēšanu. Pērn oktobrī Vitlijs par 540 tūkstošiem ASV dolāru piekrita atsaukt savu prasību un atrisināt lietu ārpustiesas ceļā. Tomēr tas neliedza SEC sākt oficiālu izmeklēšanu, kas dod komisijai tiesības izsaukt uz pratināšanu bijušos un pašreizējos korporācijas vadītājus. Turklāt SEC sākusi interesēties arī par korporāciju "Lancer", kas piegādā "Coca-Cola" izlejamo gāzēto dzērienu iekārtas. Pagājušajā nedēļā SEC nosūtīja šai kompānijai paziņojumu, ka pret to tiek sākta oficiāla izmeklēšana. Savās prasībās Vitlijs apgalvoja, ka "Lancer" un "Coke" slēgušas fiktīvus darījumus un koriģējušas finanšu dokumentus, šādā veidā mēģinot palielināt dzēriena "IFountain" aparāta pārdošanas rādītājus, kuri patiesībā bija ļoti pieticīgi. Kompānijā "Lancer" saistībā ar Vitlija izvirzītajām apsūdzībām ir sākusies iekšējā izmeklēšana. Pēc informētu personu sniegtajām ziņām, izmeklēšanas un regulējošās institūcijas interesējas arī par prasītāja apgalvojumu, ka pirms vairākiem gadiem "Coke" mākslīgi paaugstinājusi ceturkšņa ienākumus Ziemeļamerikā un Japānā, kā arī mārketinga izmaksu apjomus saviem klientiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu