Eiroparlamentā tulko latviski (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Parlamentā Strasbūrā līdzās esošo un vēl topošo Eiropas Savienības valstu valodām šodien skanēja arī latviešu valoda. Kā Eiropas Parlamenta plenārsēžu zālē notikušajā tulkošanas eksperimentā klātienē pārliecinājās mūsu korespondents Ansis Bogustovs, nav vairs nekādu šķēršļu, lai no 1. maija arī latviešu valodā tulkotu Eiropas Savienības institūciju oficiālās sēdes.

Latviešu valodas pirmie oficiālie tulkojumi nekā īpaši šeit Strasbūrā netika svinēti. Drīzāk pretēji. Sešu latviešu tulku darbu zālē klausījās tikai divi no astoņiem mūsu Saeimas novērotājiem – Juris Dobelis un Aleksandrs Kiršteins. Tomēr tulkotais teksts bija gana zīmīgs – Eiropas Parlamenta prezidenta Pata Koksa un Eiropas Komisijas prezidenta Romāno Prodi, kā arī prezidējošās valsts Īrijas premjera debates ar parlamentāriešiem, kā saglābt izgāzušos savienības Konstitūcijas pieņemšanas procesu.

Tiesa, pagaidām latviešu tulki tiešo tulkojumu spēj nodrošināt tikai no vācu, franču un angļu valodas. Piemēram, grieķu vai somu deputāta uzstāšanās tiek latviskota tikai caur trešo, pārsvarā - angļu valodu. Līdzīgas problēmas vēl ilgus gadus pēc iestāšanās savienībā tiek paredzētas arī latviešu deputātu vai ministru runu tulkojumiem, piemēram, maltiešu, slovēņu un citās savienības mazajās valodās.

No vismaz 20 nepieciešamajiem tulkiem pagaidām parlaments atradis tikai sešus pietiekami kvalificētus latviešu sinhronos tulkus. Paplašinoties savienībai, jau esošajām 11 oficiālajām valodām pievienosies vēl deviņas. Kopējais tulkojumu dažādo kombināciju skaits starp valodām būs ap 500 variantiem.

Kritiķi to sauc par Bābeles torni, kam agrāk vai vēlāk lemts sabrukt vai vismaz pāriet uz tikai dažām darba valodām. Vismaz pagaidām - tieši pretēji - katra no 25 valstīm drīzāk cenšas pat vēl vairāk palielināt savas valodas ietekmi Eiropas saimē.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu