Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Latvijā “Kurbads” būs favorīts

Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: HK Kurbads

8. septembrī ar trim spēlēm “Kurbads” - “Liepāja”, “Mogo” - “Lido”, “Prizma” - HS “Rīga” tiks dots starts Latvijas hokeja čempionātam jeb Optibet Hokeja līgai. Septītais dalībnieks “LU/Zemgale”, kopā regulārajā čempionātā paredzēti seši apļi, tātad – pa 36 spēlēm katrai komandai. Kā tas rudens pusē hokeja druvā ierasts, intrigu ir gana daudz. Vai Jānis Sprukts vienojies ar “Kurbadu”? Jā! Vai eksdinamieši Guntis Galviņš un Krišjānis Rēdlihs sezonu sāks pēdējo divu čempionātu uzvarētāju “Kurbada” rindās? Jā! 

Savā divdesmitajā sezonā ar ļoti nopietniem nolūkiem sezonai gatavojas “Prizma”. Oļegs Sorokins, kuru spējam iztēloties tikai pie “Mogo” stūres, nu būs Latvijas U-18 bāzes kluba HS “Rīga” galvenais treneris. No HS “Rīga” uz “Mogo” pārejot Igoram Smirnovam. Kārtējā revolūcija notikusi Liepājā. Bet labāk visu pēc kārtas.

Ja dažas dienas pirms čempionāta sākuma man būt jāreklamē, kurš būs čempions, tad pēc uzvārdiem tas neapšaubāmi ir Anda Pikāna Rumbulas lolojums “Kurbads”.

Lielās līnijās “Kurbadam” izdevies saglabāt pagājušās sezonas sastāvu, bet klāt nākuši jau pieminētie Galviņš un Rēdlihs. Tiesa, abi Rumbulā piestājuši ar putna tiesībām – būs labs (labāks!) piedāvājums no Eiropas, eksdinamieši lidos tālāk. Jācer, ka tas nenotiks līdz 19. oktobrim, kad “Kurbada” halle otro rudeni uzņems Kontinentālā kausa otrās kārtas spēles. Viens konkurents – Doņeckas “Donbas” ar Jūliusu Šupleru pagaidām izskatās ļoti nopietns. Bez abiem dinamiešiem “Kurbads” ieguvis arī labu otro vārtsargu Deniju Romanovski (HS “Rīga”), pērnās sezonas OHL rezultatīvāko uzbrucēju Edgaru Homjakovu (10+19) no Liepājas, “Dinamo” vasaras nometnē pabijušo Lauri Rancevu, kā arī ārpus Latvijas dažādās līgas daudz metošo uzbrucēju Mārtiņu Vītoliņu. Zaudējumi sastāvā pirmkārt jau uzbrukumā, kur vairs nebūs kluba pērn trīs rezultatīvāko uzbrucēju Sanda Zolmaņa (15+23), Martina Lavrova un Gata Gricinska (abiem 11+24). Pirmie divi, tāpat kā aizsargs Aleksandrs Galkins devušies leģionāru gaitās, bet Gricinskis pārgājis uz naidnieku nometni “Mogo”, kur apmierinātas viņa ekonomiskās prasības. Šā paša iemesla dēļ – nespēja vienoties par atalgojumu - “Kurbadā” nespēlēs Toms Zeltiņš un Rihards Remiņš.

Vērojot notikumus “Mogo” nometnē, sākumā šķita, ka švaki būs – dažādu iemeslu dēļ pazaudēti uzbrucēji Aleksejs Širokovs (“Prizma”), Rustams Begovs un Rūdolfs Prūsis (“Zemgale” ?), atpakaļ uz Krieviju devies Dmitrijs Moņa, Novitargā spēlēt grib Miks Lipsbergs, zaudēti arī trīs aizsargi (Apsītis, Jakovļevs, Zvirbulis), vēl daži mazāk nozīmīgi kadri.

Lielākie ieguvumi – Gricinskis, kā arī Rūdolfs Maslovskis (“Kettera”) un Kārlis Ozoliņš no Liepājas. Nu un, protams, treneris Igors Smirnovs no HS “Rīga” ieradies ar saviem kadriem (Bakanovs, Opelts, Pankevičs, Builis, Krustiņš). Es šobrīd “Mogo” sastāvu vērtētu kā otro spēcīgāko. Pēdējā pārbaudes spēlē 10:1 pret Sorokina HS “Rīga”...

Uz trešo/ceturto pozīciju pirms sezonas pretendē pērnā čempionāta sudrabnieki “LU/Zemgale” un “Prizma”.

“Prizma”, kurai izdevās 2014. gada “play-off” uzvarēt tobrīd par daudz spēcīgāko ieskatīto “Kurbadu”, savā divdesmitajā sezonā zem sava spārna savākusi vairākus labus spēlētājus. Gan tādus, kas kādreiz izauguši “Prizmā” - Armands Bērziņš, Edijs Brahmanis, Maksims Širokovs, Krists Apsītis, bet arī dabūti Latvijas izlasē spēlējušie Sergejs Pečura, Aleksejs Širokovs, sezonas sākumā droši vien arī Georgijs Pujacs, Aleksandrs Jerofejevs un vārtsargs Jānis Auziņš. Ja šos puišus izdosies noturēt ilgāk, jo labāk “Prizmai”.

Diezgan prāvas pārmaiņas “LU/Zemgalē”. Veselības likstas neļauj strādāt Haraldam Vasiļjevam, tādēļ jau no sezonas sākuma galvenais treneris būs Valerijs Kuļibaba, bet palīdzēs viņam bijušais liepājnieks Igors Ļebedevs. No Liepājas sev līdzi dabūjot aizsargu Iļju Makarovu, uzbrucējus Māri Miezi un Aleksandru Novikovu.

Komandu papildinājuši bijušais HK “Rīga” kapteinis MHL Aleksejs Popovs, kā arī Latvijā atgriezušies divi jaunekļi no Ziemeļamerikas – Kristers Bormanis un Ričards Bernhards. Visticamāk, ka Jelgavā piestās arī Begovs un Prūsis, taču abu spēlēšanai ir diezgan pamatīgi zemūdens akmeņi. “Zemgalē” spēlēs arī pērn “Dinamo” mēģinātais Juliāns Misjus un no Norvēģijas atgriezies aizsargs Rinalds Rosinskis, šobrīd gan ārstē savainojumu.

Hokeja speciālisti lēš, ka regulārajā čempionātā 5. līdz 7. vietu dalīs “Liepāja”, HS “Rīga” un “Lido”. Liepājā kārtējā revolūcija (evolūcija?) - kluba prezidents Mihails Vasiļonoks komandas stūri uzticējis jaunajiem treneriem Maksimam Bogdanovam, kuru hokeja sabiedrība droši vien labāk atceras kā tiesnesi, palīgos vietējie kadri – Kārlis Liepiņš (fiziskā sagatavotība) un Reinis Repšs (vārtsargi), kā arī bijušais “Prizmas” uzbrucējs Nikolajs Siļčonoks.

Komandas vadība, ieskaitot menedžeri Kasparu Repšu, gados jauna – 35, 34, 32, 28 gadi. Jauni, strādīgi un ar vēlmi mācīties. “Liepājas” liktenis un punktu daudzums tabulā būs atkarīgs no iespējamās sadarbības ar “Dinamo”. Ja uz Liepāju tiks nosūtīti “Dinamo” astes gala puikas, arī abi liepājnieki Egils Kalns un Roberts Mamčics, jo labāk vēju pilsētai.

Zaudējumi starpsezonā tomēr gana prāvi – uzbrucēji Edgars Homjakovs, Kalns, laikam jau arī Bruno Zabis, jau pieminētie Miezis, Novikovs un Makarovs, vārtsargs Vadims Miščuks, aizsargi Mārtiņš Oskars Freimanis un Raimonds Tūbelis, uzbrucējs Māris Dilevka. Klātpienācēji, izņemot Lauri Bajarunu, pagaidām šķiet vājāki par promgājējiem.

Arī HS “Rīgai” punktu tabulā būs vairāk, ja izdosies piesaistīt uz HK “Rīgu” (MHL) aizsauktos, taču Sorokina un Jura Ozola trumpis – labi treniņu apstākļi, abi treneri no Latvijas U-18 izlases. Cerams, ka sezonas laikā jaunie progresēs. Toties otrs OHL jaunpienācējs – Gunāra Ķirsona “Lido” - ir pilnīgs melnais zirdziņš.

Starpsezonā pazaudējot vairākus labākos spēlētājus, kas tagad atrodami HK “Rīga” un HS “Rīga” sastāvos, Ķirsons tukšās vietas cenšas aizpildīt ar Krievijas jaunajiem spēlētājiem.

Pārsvarā no Kazaņas, no kurienes nu jau vairākus gadus ir arī viens no “Lido” treneriem Antons Samsihins. Latvijas Hokeja federācija gājusi pretī “Lido”, atļaujot pārkāpt leģionāru kvotu (pieci). “Lido” pieteikumā pagaidām ārzemnieku ir desmit. Un laikam jau arī galvenais treneris bez LHF licences. Kas arī ir pārkāpums.

Šā vai tā, bet septembra sākumā šķiet, ka Latvijas čempionāts hokejā būs pietiekami interesants. Un gan jau būs arī intriga. Laukumos un ārpus tiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu