Mediķi Ziemassvētkos aicina nepārēsties (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ik gadu pēc Ziemassvētkiem gastroenteroloģijas speciālistiem ir jāpalīdz cilvēkiem, kuriem saasinājušās dažādas gremošanas trakta slimības, tādēļ mediķi aicina iedzīvotājus svētkos pārlieku nelietot treknus ēdienus un nepārēsties.

Latvijas Gastroenterologu asociācijā pastāstīja, ka svētkos iedzīvotāji ne vien lieto pārāk daudz treknas pārtikas, bet dažkārt arī dzer nekvalitatīvu alkoholu. Speciālisti iesaka pirms svētku maltītes nobaudīt zaļbarību ar augu eļļu, bet tikai pēc tam sākt ēst svētku gardumus, tāpat būtu ieteicam vispirms sākt ar dažādām uzkodām un tikai tad baudīt sātīgos ēdienus. Mediķi arī iesaka ēšanas laikā iedzert zāles, kas palīdzētu izvairīties no vēdergraizēm. Asociācijā arī uzsvēra, ka bieži vēdergraižu cēlonis ir pārlieku daudz izdzertais alkohols, no kura sekas var būt vēl nopietnākas, nekā pārēdoties. Dietoloģe Lolita Neimane uzskata, ka Ziemassvētkos nav jāatsakās no tradicionālajiem svētku kārumiem - piparkūkām, pīrāgiem un zirņiem, taču tie jāgatavo, izmantojot pēc iespējas mazāk asu garšvielu un tauku. Viņa iesaka kāpostus sautēt ar medu, nevis taukiem, bet zirņiem klāt vairāk likt sīpolus un mazāk speķi. Viņa arī iesaka ēst piparkūkas, jo to sastāvā esošās garšvielas - krustnagliņas un pipari - veicina gremošanu. Pat pēc sātīgām vakariņām ieteicams apēst pāris piparkūkas. Nākamajā dienā pēc kārtīgām svinībām ieteicams doties atpūtā brīvā dabā - pastaigā pa mežu, piekrasti vai slēpot.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu