ES risina Latvijas un Krievijas robežlīguma problēmas (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība pieprasīs Krievijai jau tuvākajā laikā noslēgt robežlīgumu ar Latviju un Igauniju. Tā pirms parīt Romā plānotās tikšanās ar prezidentu Putinu paziņojuši diplomāti Briselē. Kā ziņo mūsu korespondents Ansis Bogustovs, šī ir pirmā publiskā reize, kad Eiropas Savienība mūsu robežlīguma noslēgšanu saistījusi ar Krievijas iespējām par Briseles naudu apsargāt savas robežas.

Būtībā Eiropas Komisija robežlīguma parakstīšanu ar Latviju un Igauniju saista ar Krievijas pašas iekāroto bezvīzu režīmu ar Rietumeiropu. Brīvas iebraukšanas tiesības Eiropā visiem 150 miljoniem Krievijas pilsoņu Eiropas Savienība solās apdomāt tikai tad, ja tā noslēgs robežlīgumu, kā arī apņemsies uzņemt atpakaļ savā valstī tos nelegālos imigrantus, kuri iebēgs Eiropas Savienības un tostarp arī Latvijas teritorijā.

Latvijas un Krievijas robežlīgums tika saskaņots jau pirms sešiem gadiem, bet Krievija politisku iemeslu dēļ to vēl aizvien nevēlas parakstīt. Arī pašai Eiropas Savienībai ir būtiski, lai tās jaunās robežas būtu skaidri un gaiši zināmas, taču paša līguma slēgšana un parakstīšana, protams, paliks Rīgas un Maskavas ziņā.

Jau tagad zināms, ka prezidents Putins augstākā līmeņa tikšanās reizē ar Eiropas Savienības līderiem vēlreiz uzsvērs jau tradicionālās bažas par krievvalodīgo minoritāšu tiesībām Latvijā un Igaunijā. Uz ko Eiropas Savienība jau tagad atcērt, ka Krievijas bažas ir tālu no patiesās situācijas.

Vēl bez tam Krievija arī tiks augstākajā līmenī brīdināta, ka tā dēvētais Ekonomiskās partnerības un sadarbības līgums, kuru tā atteikusies parakstīt ar Latviju un citām kandidātvalstīm, nevar tikt pārskatīts un jāpieņem, kāds tas ir.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu