"Concorde" virsskaņas lidmašīna veic pēdējo lidojumu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien virsskaņas pasažieru lidmašīna "Concorde" veiks pēdējo komerciālo lidojumu aviācijas vēsturē. Kā ziņots, aviokompānijas "Air France" pēdējais "Concorde" reiss notika 30.maijā, bet tagad no "Concorde" atvadīsies arī "British Airways". Abas aviosabiedrības bija vienīgās, kuras izmantoja šīs virsskaņas lidmašīnas.

Lēmums pārtraukt lidojumus tika pieņemts komerciālu apsvērumu dēļ. Pēc traģiskās "Concorde" aviokatastrofas Parīzē 2000.gada jūlijā, kad bojā gāja 113 cilvēki, un globālās lejupslīdes dēļ avioindustrijā pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem bija ievērojami krities biļešu pārdošanas apjoms un "Concorde" reisi bija pustukši, jo uzņēmēji nelabprāt maksāja augstās biļešu cenas, bet lidmašīnu uzturēšanas izdevumi palielinājās. Lidojumus ar "Concorde" izlemts pārtraukt, jo lidmašīnas izmantošana un uzturēšana neatmaksājas. Turklāt kopumā avioindustrijā novērojams globāls pieprasījuma samazinājums visiem biznesa klases produktiem. Līdz ar to samazinājies pieprasījums arī pēc lidojumiem ar "Concorde". "British Airways" izpilddirektors Rods Edingtons (Rod Eddington) atzīst, ka līdz ar pēdējo "Concorde" lidojumu beidzas brīnišķīga ēra aviācijas vēsturē. ""Concorde" mums ir kalpojusi ļoti labi 27 gadus, un mēs esam lepni, ka esam lidojuši ar šo apbrīnojamo, unikālo lidmašīnu. Tomēr "Concorde" lidojumu pārtraukšana ir izsvērts biznesa lēmums," uzsver Edingtons. Kopš 1976.gada ar "British Airways" izmantotajām "Concorde" lidojuši vairāk nekā 2,5 miljoni pasažieru. "Concorde" ir vienīgā pasažieru lidmašīna, kas trīs stundas spēj lidot ar ātrumu, kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz skaņas ātrumu. Latvijas pasažieriem "British Airways" pārdevusi 10-20 biļetes gadā lidojumiem ar "Concorde". Šāds lidojums no Rīgas caur Londonu uz Ņujorku un atpakaļ izmaksāja ne mazāk par 7600 latiem. Paredzēts, ka visas septiņas "British Airways" izmantotās "Concorde" lidmašīnas tiks izvietotas muzejos un izstādēs. Šobrīd tiek pētīta iespēja vienu lidmašīnu uzturēt kārtībā, lai izmantotu to aviācijas šovos. Kopš "British Airways" šā gada aprīlī paziņoja par lēmumu oktobrī pārtraukt lidojumus ar "Concorde", cilvēku interese par šiem lidojumiem palielinājusies un lidmašīnas ir gandrīz pilnībā aizpildītas. Lielbritānijā par godu pēdējam "Concorde" komerciālajam lidojumam tiek rīkotas plašas svinības. "Concorde" lidmašīna pirmajā komerciālajā reisā devās 1976.gada 21.janvārī. "Concorde" spēj sasniegt ātrumu 2100 kilometri stundā un pārvadāt 100 pasažierus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu