Iedzīvotāji — laiki mainās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izplatītais priekšstats par Latgales priekšpilsētas veco daļu jeb Maskavas forštati ir tāds, ka pastaigāties tajā vēlams tikai grupās un automātistu pavadībā.

Maskavas forštate kā sūklis savāc sevī visus Latgales priekšpilsētas mazturīgos un no dzīvokļiem izliktos cilvēkus, tos, kuri spiesti meklēt lētākus dzīvokļus, jo nespēj samaksāt par līdzšinējiem. Noziedzība samazinās «Priekšstats par milzīgo noziedzību Maskavas forštatē vairs neatbilst patiesībai,» apgalvo Latgales priekšpilsētas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs. Lai gan tur joprojām koncentrējas pilsētas mazturīgie iedzīvotāji, tomēr kriminogēnā situācija pēdējos gados uzlabojusies un tagad vairs īpaši neatšķiroties no stāvokļa citos Rīgas rajonos. Pēdējo gadu norises priekšpilsētā apstiprina to, ka sakārtota vide, noasfaltētas ielas un to apgaismojums atbaida bomžus un mazina aplaupīšanas risku. Piemēram, pēc Daugavpils ielas noasfaltēšanas pazuduši agrāk te bieži redzamie bomži, bet pēc papildu apgaismojuma iekārtošanas Klusajā dārzā beigušies biežie laupīšanas uzbrukumi. Apgalvojumam par noziedzības mazināšanos Maskavas forštatē piekrīt arī 22. policijas nodaļas vadība. Pēc policijas datiem, smago narkotiku patēriņš un tirdzniecība Maskavas forštatē būtiski samazinājusies un ir gandrīz tāda pati kā citviet. Pēdējā gadā saņemts viens iesniegums par izvarošanu, bet laupīšanu un citu smago noziegumu skaita ziņā Latgales priekšpilsēta vairs neizceļas citu priekšpilsētu vidū. Visai augsts tomēr ir sadzīves slepkavību līmenis, tas vairāk saistīts ar iedzīvotāju mazturīgumu, bezdarbu un ar to saistīto dzīvesveidu. Pēc policijas ziņām, pat no tik bīstamas noziegumu vietas kā gājēju tunelis zem dzelzceļa, kas savieno Ģertrūdes un Daugavpils ielu un kuru tautā sauc par razģevalku (tulk. no kr. val.: [iz]ģērbtuve) vai nāves ieleju, pēdējais iesniegums par uzbrukumu saņemts šāgada sākumā. «Šeit dzīvo ļoti labi un atsaucīgi cilvēki,» apgalvo priekšpilsētas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs, balstoties uz savu pieredzi. Maskavas forštates iedzīvotāji ar sapratni uztverot to, ka nav iespējams ātri uzlabot stāvokli visā rajonā un esot gatavi sniegt savu atbalstu, kad pašvaldība to lūdzot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu