Atklās pasaulslavenā Latvijā dzimušā mākslinieka Rotko darbu izstādi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts Mākslas muzejā Rīgā no pirmdienas būs skatāma pasaulslavenā Latvijā dzimušā ASV mākslinieka Marka Rotko oriģinālgleznu izstāde "Marks Rotko - Simtgade". Dienu pirms izstādes atklāšanas muzeja direktore Māra Lāce žurnālistiem atzina, ka "šī ir pēdējo gadu nozīmīgākā izstāde Mākslas muzejā".

Rotko oriģināldarbu izstāde iepazīstinās ar Latvijas auditorijai diezgan maz zināmiem mākslinieka darbiem. Pēc tam šos darbus izstādīs Ermitāžā Sanktpēterburgā. ASV vēstnieks Braiens Karlsons uzsvēra, ka šī izstāde ir vēl viens solis pretī labākām attiecībām starp ASV un Latviju. "Rotko vienmēr būs kopējs ieguvums Latvijai un ASV, tā būs saite kas mūs vienos vienmēr," teica Karlsons. Savukārt mākslinieka dēls Kristofers Rotko pauda prieku par Latvijas apmeklējumu. "Visas ģimenes vārdā saku paldies par iespēju piedalīties tēva simtās dzimšanas dienas svinībās tieši Latvijā. Tikai pirms 50 gadiem plašāka sabiedrība ASV iepazina mana tēva darbu spēku, un jūtos patiesi gandarīts, ka aizvien šīs gleznas novērtē un tās cilvēkiem patīk," teica slavenā gleznotāja dēls. Rotko izstādi, kurā iekļauts 21 viņa oriģināldarbs, varēs apskatīt līdz 30 novembrim. Marks Rotko dzimis Dvinskā (Daugavpilī) 1903.gada 25.augustā. Viņa ģimene emigrēja uz ASV, kad Markam bija tikai 10 gadu. Rotko kļuva par mākslinieku un palīdzēja izveidot abstraktā ekspresionisma žanru - pirmo patiesi amerikānisko virzienu glezniecībā. Jau vēstīts, ka "Latvijas pasts" vēstuļu un pastkaršu apzīmogošanai centrālajās pasta nodaļās Rīgā un Daugavpilī no pirmdienas līdz 30.septembrim par godu Rotko izmantos īpašu pastmarku zīmogu ar mākslinieka vārdu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu