Izraēlas radio atvainojas par "kļūmīgu" Hitlera mīļākā komponista Vāgnera mūzikas atskaņojumu (3)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vijolnieks
Vijolnieks Foto: AP/AFP/REUTERS/SCANPIX

Izraēlas sabiedriskā raidkorporācija "Kan" atvainojusies saviem klausītājiem, ka tajā ietilpstošā klasiskās mūzikas radiostacija "Mūzikas balss" "kļūdas pēc" atskaņojusi ēterā veselu cēlienu no Riharda Vāgnera operas "Dievu mijkrēslis".

Izraēlas mūziķi vairās atskaņot par Ādofa Hitlera mīļāko komponistu uzskatītā Vāgnera darbus, lai gan Izraēlā tie nav aizliegti, un mēģinājumi lauzt šo tradīciju līdz šim saskārušies ar publikas sašutumu.

Kā paziņojusi "Kan" pārstāve, "raidkorporācijas noteikumi paliek līdzšinējie - Vāgnera mūzika radiostacijā "Mūzikas balss" neskanēs".

"Mēs saprotam sāpes, ko šāda pārraide izraisītu cilvēkos, kuri pārdzīvojuši holokaustu," viņa norādījusi, piebilstot, ka pārraides redaktors "kļūdījies savā mākslinieciskajā izvēlē".

"Mēs atvainojamies saviem klausītājiem," uzsvērusi raidkorporācijas pārstāve.

Pārraidē tika atskaņots operas fragments, kas 1991. gadā ierakstīts Baireitas festivālā slavenā Argentīnā dzimušā ebreju diriģenta Daniela Barenboima vadībā.

Radiostacijas nedienas neaprobežojās tikai ar redaktora pretrunīgo izvēli. Vāgnera mūziku piektdienas pārraidē pēc pirmajām trim minūtēm pārtrauca aptuveni 40 sekunžu pauze, pēc kuras pārraides vadītājs nosauca mūziķu vārdus, un operas fragmenta atskaņojums turpinājās.

"Kan" pārstāve to skaidrojusi ar tehnisku kļūmi, kuras cēloņi tiekot izmeklēti. "Iespējams, tas bija likteņa pirksts," viņa paziņojusi, noraidot iespējamās sazvērestības teorijas par ārēju spiedienu nolūkā apklusināt Vāgneru. "Mēs atvainojamies arī par to."

Tikmēr Izraēlas Vāgnera biedrības dibinātājs un vadītājs Jonatans Livni, kura tēvs arī pārdzīvojis holokaustu, apsveicis Vāgnera mūzikas atskaņošanu sabiedriskajā radio.

"Mēs jau nespēlējam komponista pasaules uzskatu, bet gan brīnišķīgo mūziku, ko viņš radījis," izteicies Livni. "Ja kāds nevēlas šo mūziku dzirdēt, vienmēr taču var izslēgt radio."

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu