Septembrī Latvijā plaši atzīmēs mākslinieka Rotko simtgadi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Septembrī Rīgā un Daugavpilī vērienīgi atzīmēs Latvijā dzimušā abstraktā ekspresionisma spilgtā pārstāvja amerikāņu gleznotāja Marka Rotko simtgadi, rīkojot starptautisku konferenci, oriģināldarbu izstādi un atklājot piemiņas zīmi.

ASV vēstniecības preses un kultūras nodaļā pavēstīja, ka Valsts Mākslas muzejā no 22.septembra līdz 30.oktobrim būs apskatāma Rotko oriģināldarbu izstāde, kas iepazīstinās ar Latvijas auditorijai diezgan maz zināmiem mākslinieka darbiem. Pēc tam šos darbus izstādīs Ermitāžā Sanktpēterburgā. Mākslinieka pieaugušie bērni septembrī pirmo reizi apmeklēs tēva dzimto pusi, un viņu apmeklējuma laikā Daugavpilī atklās Rotko piemiņas zīmi un pastāvīgu liela izmēra oriģināldarbu reprodukciju izstādi. Paralēli visiem šiem pasākumiem papildus plānoti ASV Nacionālās Mākslas galerijas kuratoru priekšlasījumi, izglītojošas programmas bērniem, koncerts, grāmatas prezentācija, kā arī Rotko simtgadei veltīta mājas lapa internetā www.rothko100.org. Rotko dzimis 1903.gada 25.septembrī ebreju aptiekāra ģimenē Dvinskā (toreizējā Krievijas teritorijā). 1913.gadā viņš emigrēja uz ASV, Oregonas štatu, kur ieguva stipendiju studijām Jēlas universitātē. Rotko izveidoja abstraktā ekspresionisma virzienu, kļūstot par vienu no slavenākajiem 20.gadsimta māksliniekiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu