Dīvains atradums: visu laiku varenākā maiju valdnieka maska

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Arheologi Meksikā izrakuši ārkārtīgi retu artefaktu – dabiska izmēra ģipša masku, kas, visticamāk, attēlo vienu no maiju nozīmīgākajiem un mīlētākajiem valdniekiem – Kiniču Džanābu Pakālu.

Pakāla valdīšanas laiks ir garākais Amerikas kontinenta vēsturē, proti, tronī viņš kāpa 615. gadā, 12 gadu vecumā, un valdīja līdz pat savai nāvei 80 gadu vecumā.

Pētnieki uzskata, ka tieši Pakāla valdīšanas laikā tika uzbūvētas apbrīnojamās celtnes mūsdienu Dienvidmeksikas teritorijā.

Šī maska tika atrasta ēkā, kas tiek dēvēta par “Māju E”. Tieši tur Pakāls, visticamāk, tika kronēts, vēstīja Meksikas Nacionālais antropoloģijas un vēstures institūts.

“Šī maska noteikti nav dieva reprezentācija. Salīdzinot to ar dažiem zīmējumiem, varētu pieņemt, ka tas ir Pakāls. Pašlaik mēs esam diezgan droši par to,” atklāja arheologs Arnoldo Gonzalezs.

Līdz ar masku arheologi uzgāja arī ziedojumu trauku, kurā bija alabastra fragmenti, keramikas figūras un lauskas, pērles, jadeīts, krīts, perlamutrs, obsidīns, cinobrs, pulēts pirīts un dzīvnieku kauli. Šis ziedojumu trauks, iespējams, tur bija nolikts, lai atzīmētu ēkas būvniecības beigas. Visi atrastie priekšmeti ir ļoti vērtīgi, jo tie šajā reģionā bija sveši.

Savukārt pati maska, šķiet, kalpojusi kā dekoratīvs elements, tomēr nav vēl zināms, kur tieši tā atradusies.

Masku arheologi atrada brīdī, kad veica antīko ūdens kanālu izpēti, lai noskaidrotu, kā maiji aizvadīja no ēkas lieko ūdeni.

Tuvākajā nākotnē arheologi plāno masku izanalizēt rūpīgāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu