Arī mums būs piektais Poters. (1)

Elīna Zvirbule
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

21. jūnijā Lielbritānijā, ASV un citās angliski runājošās zemēs klajā nāca piektā Džoannas Ketlīnas Roulingas grāmata par mazo burvju zēnu Hariju Poteru "Harijs Poters un Fēniksa ordenis" (Harry Potter and the Order of Phoenix) angļu valodā. Grāmata tapusi vairāk nekā trīs gadus.

Grāmatas saturs tās tapšanas gaitā tika turēts pilnīgā slepenībā. Par jebkuras informācijas izpaušanu bija paredzēts kriminālsods. Tādi drošības pasākumi pirms grāmatas izdošanas vēl nav pieredzēti, bet, ņemot vērā pieprasījumu pēc tās, bija pilnībā saprotami. Tomēr liktenis par Poteru paironizēja – nedēļu pirms grāmatas oficiālās parādīšanās tirgū gandrīz astoņi tūkstoši tās eksemplāru aptuveni miljona sterliņu mārciņu (aptuveni 938 000 latu) vērtībā tika nozagti no noliktavas Anglijas ziemeļos. Viens otrs neuzmanīgs tirgotājs tagad jau skaidrojas ar likuma sargiem. Grāmata Latvijas veikalos vēl nav nonākusi. Ar nepacietību tiek gaidīta grāmatas iznākšana arī latviešu valodā. Tālab Septiņi sazinājās ar apgāda Jumava direktoru Juri Visocki - Jumava latviešu valodā izdevusi jau četras pirmās grāmatas par Hariju Poteru. - Un būs arī piektā. Mēs ļoti gaidām šīs grāmatas tulkošanas eksemplārus. Agrāk grāmatu oriģināltekstu saņēmām jau pirms to oficiālās iznākšanas, taču sakarā ar ažiotāžu, kas izcēlusies ap Hariju Poteru un Fēniksa ordeni, arī mums nākas pagaidīt. Mēs veidojam tulkotāju komandu, kuru vadīs Ieva Kolmane. Domājams, ka tūlīt pēc Jāņiem tulkojamais materiāls būs klāt. Un mēs ķersimies pie darba. Tad arī plānosim izdošanas laiku. Piektā grāmata ir krietni biezāka par iepriekšējām, tāpēc to izdosim divos sējumos. Oriģinālmanuskriptam ir 766 lappuses, un tajā ir aptuveni 250 000 vārdu. Kopumā Roulinga plāno uzrakstīt septiņas grāmatas par mazā burvja gaitām Cūkkārpas burvju skolā. Pirmās četras grāmatas par Hariju Poteru ir pārdotas gandrīz 200 miljonos eksemplāru 55 valodās 200 valstīs.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu