Lemjot par VDK dokumentu likumprojektu, datu uzraugi aicina neaizmirst par samērīguma principu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lemjot par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu pieejamību pētniecībai, Saeimai ir pienākums ievērot samērīguma principu, norāda Datu valsts inspekcija (DVI).

Atbildē Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai DVI norāda, ka tās rīcībā nav informācijas par to, vai veikts likuma izmaiņu samērīguma izvērtējums, tāpēc institūcija pauž bažas, ka, neizvērtējot publicējamo un publiskojamo datu apjoma samērīgumu, var tikt pārkāptas personu pamattiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, tajā skaitā ES regulas prasības.

"Inspekcija vērš uzmanību, ka samērīguma princips ir uzskatāms par vienu no svarīgākajiem demokrātiskas tiesiskas valsts pamatprincipiem. Tas vispārīgā veidā noteic, ka starp valsts varas darbību, kas ierobežo personas tiesības un leģitīmās intereses, un mērķi, ko valsts vara ar šo darbību tiecas sasniegt, ir jābūt saprātīgām attiecībām," norāda DVI, uzskaitot nepieciešamās darbības minētā principa ievērošanai.

Reizē inspekcija pauž, ka Eiropas Savienības datu regula pieļauj konkrētas informācijas sniegšanu saistībā ar politisko izturēšanos bijušo totalitāro valsts režīmu laikā.

DVI skaidro, ka savā atbildē sniedz konceptuālu vērtējumu par likumprojekta rosinātām izmaiņām, nevis viedokli par konkrētiem likumprojekta papildinājumiem. Tomēr no institūcijas atbildes izriet, ka tās vērtējumā deputāta Aleksandra Kiršteina (VL-TB/LNNK) rosinājums atteikties no Arhīva likuma prasības par nepieciešamību pēc personas, par kuru tiek iegūti dati, rakstveida atļaujas, nav atbilstošs Fizisko personu datu aizsardzības likuma nosacījumiem.

Inspekcija atbildē deputātiem kopumā sniegusi detalizētu savas pozīciju izklāstu uz četrām lapām, atsaucoties arī uz Eiropas Savienības regulu par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti.

Kā ziņots, Saeimā konceptuāli ir atbalstīts likumprojekts, kas paredz VDK dokumentu publisku pieejamību pētniecībai no 2019.gada 1.maija atbilstoši Arhīva likuma nosacījumiem.

Kiršteins ir iesniedzis priekšlikumus vēl brīvākai dokumentu pieejamībai, atsakoties no atsevišķiem Arhīva likuma ierobežojumiem un paredzot VDK dokumentu publiskošanu internetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu